Η σύμβαση για τα απορρίμματα υπογράφεται, το υπουργείο ψάχνεται…

Η σύμβαση για τα απορρίμματα υπογράφεται, το υπουργείο ψάχνεται…

Από σήμερα αρχίζει (;) νέος κύκλος γύρω από έργο
 
Συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου προχθές στην Τρίπολη, με μοναδικό και μείζονος σημασίας θέμα αυτό της εξουσιοδότησης του περιφερειάρχη να υπογράψει τη ΣΔΙΤ του μεγάλου έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών της Περιφέρειας, οι οποίοι τοποθετήθηκαν αλλά και απάντησαν σε ερωτήσεις των μελών της επιτροπής.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Ντίνα Νικολάκου, στην αρχή της συνεδρίασης, οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου ξεκίνησαν στις 28 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, με τη σημερινή μέρα να σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του σημαντικότερου έργου για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αυτού της ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής κλήθηκαν να συναινέσουν για την υπογραφή της σύμβασης και να εξουσιοδοτήσουν τον κ. Τατούλη.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ν. Πατσαρίνος ζήτηση την αναβολή του θέματος, επειδή, όπως είπε, υπάρχουν ελλείψεις στα στοιχεία που έχει στα χέρια του και αφορούν στο έργο.
Επίσης, τόνισε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα των απορριμμάτων και σε ό,τι αφορά τις ΣΔΙΤ, καθώς το έργο της Περιφέρειας θα μπει στα προαπαιτούμενα τα οποία θα πρέπει να περάσουν από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ν. Πατσαρίνος έθεσε θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, η οποία στη σύμβαση ανέφερε ως 150.000 τόνους, αλλά και με την τιμή.
Ο κ. Μιχαλόπουλος, σύμβουλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα απορρίμματα, μίλησε για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, τονίζοντας ότι στο έργο της Περιφέρειας έχουν ενσωματωθεί οι αλλαγές.
Υπενθύμισε τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι οποίες είναι θετικές και ανέφερε ότι πλέον τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το έργο της Περιφέρειας, διότι έχει αποδοθεί η απόλυτη νομιμότητά του. Ο κ. Μιχαλόπουλος μίλησε για τη σύμβαση ειδικών σκοπών στην οποία σημειώνεται η απόλυτη διαφάνεια του έργου.
«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια καθαρή ΣΔΙΤ, η οποία προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, την οικονομική ζωή του τόπου και καταδεικνύει τον τρόπο αξιοποίησης των ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων της χώρας» δήλωσε ο κ. Πέτρος Τατούλης από την πλευρά του.
«Με την υπογραφή της σύμβασης είναι ξεκάθαρο πλέον το οικονομικό και περιβαλλοντικό μέγεθος του έργου» υποστήριξε ο κ. Τατούλης και σχολίασε το πόσο έχει συκοφαντηθεί το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά το περιστατικό κατά τη διάρκεια επιτροπής παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, «όταν ο ειδικός γραμματέας Αποβλήτων μού ζήτησε να βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας, ώστε να μην πάμε σε καύση. Αντιλαμβάνεσθε πόσο συκοφαντημένο είναι το έργο».
Είναι το πιο φιλικό περιβαλλοντικό έργο, γιατί κάνει επιπλέον ανακύκλωση και είναι καινοτόμο, γιατί είναι αυτόνομο ενεργειακά, πρόσθεσε ακολούθως, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Τα 66,5 εκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίσαμε είναι όφελος προς τον πολίτη» συνέχισε ο κ. Τατούλης και αναφέρθηκε στη στάση Δημοτικών Αρχών 2 – 2,5 χρόνια πριν, όταν συζητούσαν την αύξηση των δημοτικών τελών για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ «αντίθετα, με το έργο μας θα πρέπει να τα μειώσουν επ’ ωφελεία των πολιτών».
Αναφερόμενος στην τιμή, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «είναι πλέον απόλυτα ξεκάθαρο ότι η υψηλότερη μεσοσταθμιστική τιμή θα είναι 61,79 ευρώ τον τόνο. Θα πρέπει, ωστόσο, να συνυπολογιστούν τα οφέλη από τη δημιουργία του Πράσινου Ταμείου, το οποίο συνιστά σχέδιο επιβράβευσης των Δημοτικών Αρχών και των γειτονιών, που επιτυγχάνουν τους στόχους ανακύκλωσης δημιουργώντας παράλληλα το θεσμό της αριστείας των κοινωνιών και σημαντικό πολιτικό κεκτημένο της Περιφέρειας Πελοποννήσου».
Σε σχέση με την ποσότητα διαχείρισης απορριμμάτων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Τατούλης, «αν η ποσότητα προς διαχείριση ξεπεράσει τους 200.000 τόνους, η τιμή θα μειωθεί προς όφελος των πολιτών, όπως άλλωστε σε κάθε πιθανή μεταβολή της σύμβασης», ενώ σε ό,τι αφορά την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα των 150.000 τόνων, σημείωσε ότι στο νέο ΕΣΔΑ η πρόβλεψη για το έτος 2020 ανέρχεται στην ποσότητα των 143.000 τόνων απορριμμάτων, εφόσον βέβαια έχουν επιτευχθεί οι πιο αισιόδοξοι στόχοι ανακύκλωσης, χωρίς ταυτόχρονα να υπολογίζονται τα βιομηχανικά απόβλητα που προσομοιάζουν με αστικά απορρίμματα και ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο τόνους».
Η διυπουργική επιτροπή δεν μπορεί να εκφράσει καμία αρνητική άποψη για το έργο, το οποίο βρίσκεται μέσα στα προαπαιτούμενα και συνιστά αυστηρή αιρεσιμότητα για τη νέα προγραμματική περίοδο, εκτίμησε ο κ. Τατούλης και σημείωσε εμφατικά ότι το έργο δεν ανήκει στην ΤΕΡΝΑ, αλλά σε όλους τους πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία θα ελέγχει το έργο και θα έχει τον κρισιμότερο ρόλο σε οποιαδήποτε αυτορρύθμιση της σύμβασης.
Η δημόσια υγεία, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, απειλείται από την ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων και όχι από το οργανωμένο μοντέλο διαχείρισης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο έργο στη χώρα αυτή τη στιγμή.
 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης