4 Φεβρουαρίου: Η μέρα που όλοι οι φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους και βγαίνουν στο δρόμο

4 Φεβρουαρίου: Η μέρα που όλοι οι φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους και βγαίνουν στο δρόμο

Όσο περνούν οι ημέρες, όλο και πιο πολλοί φορείς καλούν τον κόσμο και τα μέλη τους να απεργήσουν την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, όπως και να βγουν στο δρόμο, στις πορείες και στις συγκεντρώσεις που έχουν κανονιστεί.
Χθες, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, σχετικό κάλεσμα απηύθυναν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σωτήρης Τσώνης, η πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Νικολίνα Λέκκα και εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων της Μεσσηνίας.
Ο Σωτήρης Τσώνης ξεκίνησε ενημερώνοντας ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, μαζί με πολλούς ακόμα φορείς, καλούν τον κόσμο το πρωί της Πέμπτης στις 10.30 σε συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο.
Μιλώντας για το Ασφαλιστικό, είπε ότι δεν είναι τέτοιο σχέδιο αλλά φορολογικό, χαρακτήρισε το μέλλον για τους νέους ζοφερό, ενώ εξέφρασε τους φόβους του ότι το ΔΝΤ θα φέρει σκληρότερα μέτρα.
Τέλος, υποστήριξε ότι πρέπει να αποσυρθεί όλο το σχέδιο και να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση, ώστε να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο σύστημα.
Η πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Νικολίνα Λέκκα, αναφέρθηκε στη νέα γενιά, για την οποία όλοι έχουν υποχρέωση να παλέψουν, αφού είναι καταστραμμένη. Κατέληξε, δε, στο συμπέρασμα ότι όσες κυβερνήσεις έχουν περάσει από την Ελλάδα, το μόνο που θέλουν είναι να υφαρπάξουν την εξουσία.
Εκ μέρους της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ μίλησε ο Παναγιώτης Θεοδώρου, που κάλεσε τα μέλη της Ένωσης, αλλά και όλο τον κόσμο, στην απεργία, ώστε να μην περάσουν τα μέτρα, αφού, όπως είπε, «τα ψέματα τελείωσαν».
Το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας εκπροσώπησε η Κατερίνα Δημαρέση, που τόνισε ότι το εν λόγω σχέδιο δεν πλήττει μόνο τους δικηγόρους, αλλά τους πάντες, και έτσι όλοι πρέπει να συμμετέχουν στην απεργία.
Ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Γιάννης Μπουρής, δήλωσε ότι με το νέο Ασφαλιστικό θα υπάρξει πλήρης απορρύθμιση και αυτό που ζητούν ως σύλλογος είναι να αποσυρθεί και να γίνει συζήτηση από μηδενική βάση. Αν δε γίνει αυτό και περάσει στη Βουλή, σχολίασε, θα αποτελέσει ταφόπλακα για τους γιατρούς και θα τους οδηγήσει στην ανεργία και, τελικά, στη μετανάστευση.
Τέλος, ανέφερε ότι, εκτός από την απεργία της 4ης Φεβρουαρίου, οι γιατροί δε θα συνταγογραφούν ηλεκτρονικά τη Δευτέρα 1 και την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου.
Η Νατάσσα Κυριακοπούλου, εκπροσωπώντας τα μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, δήλωσε ότι δεν πρέπει να είναι κάποιος οικονομολόγος για να αντιληφθεί ότι τα νούμερα δε βγαίνουν και ότι οι απαιτήσεις είναι παράλογες.
Επίσης, τόνισε ότι οι μηχανικοί δεν ήταν στο Κίνημα «δεν πληρώνω- δεν πληρώνω», όπως ήταν πολλοί από τους κυβερνώντες, «αντίθετα πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους, αλλά πλέον αυτό είναι αδύνατο αφού δεν έχουν».
Σχετικά με το ταμείο τους (ΤΣΜΕΔΕ), το χαρακτήρισε υγιές Ταμείο και, μάλιστα, με υπολογισμούς είναι βιώσιμο για ακόμα 20 χρόνια, «όμως με το νέο Ασφαλιστικό το πάνε δίπλα σε ένα ετοιμοθάνατο, με ασθένεια μεταδοτική, έτσι δεν υπάρχει σωτηρία, αφού το υγιές θα πεθάνει».
Κλείνοντας ανέφερε ότι «εφόσον δε γίνονται υποδομές, άρα εργασίες, δεν υπάρχουν έσοδα, κι άρα είναι αδύνατο τα μέλη του ΤΕΕ να πληρώσουν, πρέπει, λοιπόν, όλοι την Πέμπτη να βγουν στο δρόμο και η κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο».
Το Σύνδεσμο Εργοληπτών Δημοσίων Έργων εκπροσώπησε ο Γιώργος Γεωργουλόπουλος, που μίλησε για αγώνα που αφορά όλο τον κόσμο ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ αναφέρθηκε και σε προβλήματα, ειδικά για το Σύνδεσμό του, όπως την πληρωμή ΦΠΑ χωρίς να έχει εξοφληθεί ο εργολάβος.
Ακόμη, μίλησε για τη σημασία που έχει στον κλάδο του το Ταμείο τους, αφού μέσω αυτού εκδίδουν και τις εγγυητικές επιστολές. Μάλιστα, αυτές αγγίζουν τις 70.000 το χρόνο. Παράλληλα, θεωρεί ότι θα έπρεπε να γίνει μείωση των εισφορών και όχι αύξηση, ενώ κλείνοντας μίλησε για την ταξική σύγκρουση που επιχειρεί η Πολιτεία, χωρίζοντας τον κόσμο στο κίνημα της γραβάτας κ.λπ. Όπως είπε, «αυτοί που βγαίνουν στο δρόμο είναι οι μικρομεσαίοι και θα πρέπει να σταματήσουν οι χαρακτηρισμοί, αφού η ταξική σύγκρουση είναι ό,τι χειρότερο».
Τελευταία πήρε το λόγο εκ μέρους των αρχιτεκτόνων η Γιώτα Μπαξεβανάκη, που δήλωσε τη συμπαράστασή τους σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Σχετικά με το ασφαλιστικό- φορολογικό σχέδιο, το χαρακτήρισε μη αποτελεσματικό και συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρξει ξεσηκωμός, «διαφορετικά ο κόσμος οδηγείται στην ιδιωτική ασφάλιση, μια ασφάλιση που μπορούν να κάνουν όμως λίγοι».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση