Η κρίση αρρωσταίνει σοβαρά την υγεία


Αλλάζει τρόπο λειτουργίας το Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας- Ανοχύρωτος ο παιδικός πληθυσμός

Για πρώτη φορά, έπειτα από δεκαετίες, φέτος δε θα γίνει αντιφυματικός εμβολιασμός στα παιδιά, καθώς από το υπουργείο δεν εστάλησαν στις Διευθύνσεις Υγείας των νομών εμβόλια.
Στο μεταξύ, όπως ειπώθηκε σε συνέντευξη Τύπου του Κοινωνικού Ιατρείου Καλαμάτας, επειδή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας υπήρχαν ελλείψεις σε κάποιες ειδικότητες γιατρών, το Κοινωνικό Ιατρείο έδειχνε καλή θέληση και εξυπηρετούσε αρκετό κόσμο, «όμως το τελευταίο διάστημα η κατάσταση ξέφυγε και αυτό πρέπει να αλλάξει».

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
Ανοχύρωτος από αντιφυματικά εμβόλια φέτος ο παιδικός πληθυσμός

Για πρώτη φορά, έπειτα από όσες δεκαετίες μπορούν να θυμηθούν οι παλιοί, φέτος δε θα γίνει αντιφυματικός εμβολιασμός στα παιδιά, καθώς από το υπουργείο δεν εστάλησαν στις Διευθύνσεις Υγείας των νομών εμβόλια.
Από το Νοέμβριο, που κάθε χρόνο ξεκινά ο εμβολιασμός, οι Διευθύνσεις Υγείας ενημερώνονταν πως από μέρα σε μέρα θα σταλούν εμβόλια για να καλυφθεί το πρόγραμμα και ίσως κάποιες ελλείψεις προηγούμενων ετών.
Δυστυχώς, όμως, δεν έφτασαν ποτέ και η τελευταία ενημέρωση είναι ότι φέτος δε θα σταλούν.
Το αντιφυματικό εμβόλιο περιλαμβάνεται στο εθνικό πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού και είναι το μοναδικό που παραμένει αποκλειστικά «στα χέρια» του κράτους και δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο. Κατά συνέπεια, ακόμα κι αν θέλει κάποιος γονέας, δεν μπορεί να το προμηθευτεί.
Πάντως, ακόμα κι αν ισχύουν τα σενάρια ότι θα αλλάξει η πολιτική εμβολιασμού για τη φυματίωση, μέχρι στιγμής ισχύει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Από τη Δανία
Η Ελλάδα προμηθεύεται το αντιφυματικό εμβόλιο από τη Δανία και συγκεκριμένα το Δανικό Ινστιτούτο SSI. Λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που είχε παρατηρηθεί στην αποστολή των εμβολίων, σε ερώτηση που είχε κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, είχε απαντήσει ότι εντός των επόμενων 2-3 εβδομάδων θα γίνει η άμεση προμήθεια 150.000 δόσεων φυματίνης και 40.000 δόσεων του εμβολίου BCG, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα ο εμβολιασμός  που απαιτείται για την υγειονομική θωράκιση της χώρας σε ό,τι αφορά τη φυματίωση.
Μάλιστα, είχε παραδεχθεί ότι το πρόβλημα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην περιορισμένη διάθεση εμβολίων από το Δανικό Ινστιτούτο SSI, από το οποίο προμηθεύεται τα εμβόλια και το Ινστιτούτο Παστέρ.
Και μπορεί η Ελλάδα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να μη θεωρείται χώρα ενδημική σε ό,τι αφορά τη φυματίωση, αλλά τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων ετησίως. Τα κρούσματα αφορούν ειδικούς πληθυσμούς, όπως οι Ρομά, οι μετανάστες κ.ά.

Μεσσηνία
Στη Μεσσηνία τώρα, κάθε χρόνο υπάρχει λίστα αναμονής παιδιών που πρέπει να εμβολιασθούν για τη φυματίωση και τα τελευταία χρόνια ποτέ δεν εξαντλήθηκε. Η αποστολή εμβολίων ήταν περιορισμένη, ενώ ο εμβολιασμός γίνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών και το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο.
Στη Διεύθυνση Υγείας Μεσσηνίας, όπως και στις άλλες Διευθύνσεις της χώρας, αν και Μάρτιος, δεν έφτασε φέτος κανένα αντιφυματικό εμβόλιο και η πληροφόρηση είναι ότι δεν πρόκειται να σταλούν.
Άλλωστε, σύμφωνα και με τους ειδικούς, ακόμα κι αν σταλούν  τώρα δεν μπορούν να γίνουν, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για να γίνει προγραμματισμός του εμβολιασμού, ενώ υπάρχουν πολλές ιώσεις που ταλαιπωρούν τα παιδιά στα σχολεία.
Το μόνο που έφτασε στη Μεσσηνία και μάλιστα πριν από λίγες ημέρες, είναι ένα απόθεμα παιδικών εμβολίων που είχε το υπουργείο. Ήδη έχει ξεκινήσει προγραμματισμός για τον εμβολιασμό μαθητών σε σχολεία που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως ανεμβολίαστοι τσιγγάνοι και μετανάστες.
Της Βίκυς Βετουλάκη

Οι αλλαγές στη δημόσια υγεία φέρνουν αλλαγές και στο Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στο χώρο του Κοινωνικού Ιατρείου Καλαμάτας ο Μιχάλης Μπορνόβας και η Φεβρωνία Εξακουστίδου ενημέρωσαν για θέματα που αφορούν στη λειτουργία του, αλλά και για τις αλλαγές που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.
Αυτές προκύπτουν από το νόμο που είναι ήδη σε ισχύ και επιτρέπει σε ανασφάλιστους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τρίτων χωρών, να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε νοσοκομεία, μονάδες ΠΕΔΥ, αλλά και συμβεβλημένους γιατρούς ΕΟΠΥΥ, αρκεί να διαθέτουν ΑΜΚΑ.
Επισήμαναν δε τα παραπάνω, ώστε να γίνει γνωστό στον κόσμο και να μη δέχεται αρνήσεις των εν λόγω φορέων υγείας, αλλά και να σταματήσουν μέλη των παραπάνω κατηγοριών να απευθύνονται στο Κοινωνικό Ιατρείο, μιας και πλέον έχουν δωρεάν πρόσβαση σε δομές υγείας.
Άλλο φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί και δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί, όπως εξήγησαν, είναι το εξής: από τη στιγμή που σταμάτησε να λειτουργεί το Δημοτικό Ιατρείο αρκετοί σπεύδουν στο Κοινωνικό για να λάβουν φάρμακα.
Όμως, όπως δήλωσαν, δεν είναι εκεί για να δίνουν φάρμακα σε άτομα που έχουν την επιλογή να τα βρουν με την ορθή διαδικασία, ούτε είναι εκεί για να δέχονται ασθενείς απλά και μόνο επειδή το θεωρούν εύκολη λύση, μιας και είναι δωρεάν.
Για τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, το Κοινωνικό Ιατρείο από τη Δευτέρα θα εξυπηρετεί άτομα που δεν έχουν νομιμοποιητικά στοιχεία και ζουν στην Ελλάδα, όπως και μακροχρόνια άνεργους. Μάλιστα, για τους δεύτερους θα ζητούνται αποδεικτικά στοιχεία, ενώ τους πρώτους δεν τους περιλαμβάνει ο νόμος για τη δωρεάν υγεία.
Τέλος, ο Μιχάλης Μπορνόβας είπε ότι τα μέλη του Κοινωνικού Ιατρείου θα ασχοληθούν και με το θέμα του Προσφυγικού, που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και «μπορεί να φτάσει και στην Καλαμάτα. Έτσι πρέπει όλοι να είναι σε ετοιμότητα».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Φεβρωνία Εξακουστίδου, που ανέφερε ότι επειδή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας υπήρχαν ελλείψεις σε κάποιες ειδικότητες γιατρών, το Κοινωνικό Ιατρείο έδειχνε καλή θέληση και εξυπηρετούσε αρκετό κόσμο, «όμως το τελευταίο διάστημα η κατάσταση ξέφυγε και αυτό πρέπει να αλλάξει».
Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι οι εθελοντές του Ιατρείου δεν είναι δεκανίκια καμίας κυβέρνησης και υπάρχουν μόνο και μόνο για να βοηθούν κόσμο που έχει πραγματικά ανάγκη. Μάλιστα, επισήμανε ότι, αντί το Κοινωνικό Ιατρείο να στέλνει ασθενείς στο νοσοκομείο, συμβαίνει το ανάποδο.
 
Ο πόλεμος και οι τρικλοποδιές
Για ακόμα μια φορά τα μέλη του Κοινωνικού Ιατρείου κατήγγειλαν ότι κάποιοι δημιουργούν προβλήματα σε αυτό που κάνουν, με πιο πρόσφατα το κόψιμο καλωδίων, με συνέπεια το Ιατρείο να μείνει χωρίς ρεύμα και να χαλάσουν φάρμακα που υπήρχαν στα ψυγεία.

Νέο Δημαρχείο
Ύστερα από ερώτηση σχετικά με τη μετακίνηση του Ιατρείου όταν στο χώρο λειτουργήσει το νέο Δημαρχείο, τα μέλη του δήλωσαν ότι δεν τους έχει δοθεί εντολή να αποχωρήσουν, ενώ έχουν δέσμευση από το δήμαρχο ότι όταν ολοκληρωθεί η ανακαίνιση της παλαιάς καρδιολογικής κλινικής, θα μεταφερθούν εκεί.
Π.Μπ.