“Έμφραγμα” στα δικαστήρια της Καλαμάτας από τη συσσώρευση υποθέσεων


Η πολύημερη αποχή των δικηγόρων φέρνει… δίκες 5΄

Από «έμφραγμα» κινδυνεύει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο τομέας της Δικαιοσύνης, στο Πρωτοδικείο και το Εφετείο της Καλαμάτας, λόγω της πολυήμερης συνεχιζόμενης απεργίας των δικηγόρων.
Χθες η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων αποφάσισε συνέχιση και την επόμενη εβδομάδα της αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους. Αυτή έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο και με το αυστηρό πλαίσιο που έχει τεθεί για τη χορήγηση αδειών από το Δικηγορικό Σύλλογο, ελάχιστες δίκες πραγματοποιούνται.

Κάθε 5 λεπτά!
Εδώ και ενάμιση μήνα σε όλα τα δικαστήρια της Καλαμάτας αναβάλλονται δεκάδες δίκες, με αποτέλεσμα να έχουν φορτωθεί σε απίστευτο βαθμό τα μελλοντικά εκθέματα. Οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι είναι και ελάχιστοι, επιφορτισμένοι με το έργο του προσδιορισμού, «αγκομαχούν» καθημερινά για να βρουν ημερομηνίες εκδίκασης των υποθέσεων.
Αυτή τη στιγμή, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, το έκθεμα περιλαμβάνει 70 υποθέσεις και σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας των δικαστηρίων, για να ανταποκριθεί η Έδρα και να ολοκληρώσει όλες τις δίκες, πρέπει να εκδικάζει μία υπόθεση κάθε 5 (!) λεπτά. Δηλαδή, ούτε να ανοίξει το φάκελο της δικογραφίας και να ξεφυλλίσει τα έγγραφα προλαβαίνει ένας δικαστής, όχι να εξετάσει μάρτυρες.

Για το 2018!
Ενδεικτικό της ασφυκτικής κατάστασης που δημιουργείται είναι ότι οι δίκες που αναβάλλονται τώρα λόγω της αποχής των δικηγόρων στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, παίρνουν ημερομηνία εκδίκασης για το Μάιο του 2017, ενώ οι υποθέσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας προσδιορίζονται πλέον για το 2018!
Σοβαρά προβλήματα θα δημιουργηθούν και με υποθέσεις που έχουν περιορισμό παραγραφής, οι οποίες θα πρέπει υποχρεωτικά να εκδικασθούν, καθώς δε θα υπάρχουν ημερομηνίες εκδίκασής τους σε διακοπή (καθώς ήδη με δυσκολία βρίσκονται κενές ημερομηνίες), ενώ εκτός ωραρίου δύσκολα θα πείθονται οι γραμματείς να συνεχίσουν την εργασία τους.
Η εκρηκτική κατάσταση θα αρχίσει να φαίνεται στις αίθουσες των δικαστηρίων αμέσως μετά τη λήξη της απεργίας των δικηγόρων, ενώ θα κορυφωθεί από το Σεπτέμβριο και μετά, οπότε θα ξεκινήσει το νέο δικαστικό έτος.

Της Βίκυς Βετουλάκη