Με καλαματιανή συμμετοχή μεταξύ των κριτών διαγωνισμός ελαιολάδου στη Νέα Υόρκη


Η Διεθνής Έκθεση και ο Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου της Νέας Υόρκης θα πραγματοποιηθεί για 3η συνεχή χρονιά στο «Διεθνές Μέγαρο Γαστρονομίας» της Νέας Υόρκης, μεταξύ 11 και 14 Απριλίου.
Στον εν λόγω διαγωνισμό συμμετέχουν διακεκριμένοι γευσιγνώστες ελαιολάδου του πλανήτη, ενώ θεωρείται τόπος συνάντησης και δικτύωσης για παραγωγούς ελαιολάδου πολύ υψηλής ποιότητας, εμπόρους, διακινητές και αγοραστές, με πάνω από 700 συμμετοχές από 25 χώρες του κόσμου και 18 ειδικούς του ελαιοκομικού τομέα σε ρόλο παρουσιαστών. Ξεχωριστή τιμή για την Καλαμάτα είναι η συμμετοχή του διεθνούς κριτή ελαιολάδου, γεωπόνου Κώστα Λύρη, ο οποίος είναι panel leader του διαγωνισμού, πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί και ο προβληματισμός που εκφράζεται για τους διαγωνισμούς γενικότερα.
Με αφορμή τον περσινό διαγωνισμό στη Νέα Υόρκη ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του: «Επίκεντρο των σχολίων ήταν το θέμα ότι οι πλείστοι από τους οργανωτές τέτοιων διαγωνισμών έχουν καθαρά επιχειρηματικούς σκοπούς και ενδιαφέρονται για τις εισπράξεις από τις συμμετοχές και ελάχιστα ή καθόλου για την ανάδειξη της πραγματικά καλής ποιότητας του ελαιολάδου.
Όμως, βασική επισήμανση ήταν ότι η αξιολόγηση μόλις 2-3 εμφιαλωμένων δειγμάτων του 1/2 λίτρου, που επιλέγονται και στέλνονται από τους συμμετέχοντες, δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική του συνόλου των αποθεμάτων της παρτίδας που εκπροσωπεί η ετικέτα, γιατί το περιεχόμενό τους μπορεί να έχει επιλεγεί από μια πολύ μικρή δική τους ή ξένη ποσότητα.
Επομένως, όπως παρατηρούν και αρκετοί Έλληνες τυποποιητές, σωστό θα ήταν οι διαγωνισμοί τυποποιημένου να γίνονται με τυχαία δείγματα που θα λαμβάνονται από τους ίδιους τους οργανωτές από τα ράφια πολυκαταστημάτων, έστω κι αν αυτό, όπως αναγνωρίζουν, θα έχει μεγάλο κόστος και αρκετές δυσκολίες.
Παράλληλα, επισημαίνεται από πολλούς ειδικούς ότι η οργανοληπτική αξιολόγηση από μόνη της, δεν είναι αρκετή, γιατί δεν μπορεί να ανιχνεύσει τυχόν αναμείξεις με υποδεέστερα ή και ραφινάρισμα ελαιόλαδα και προτείνεται η αξιολόγηση να περιλαμβάνει και πλήρη χημική ανάλυση.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ελληνικές συμμετοχές, ο πολύ μεγάλος αριθμός (163) και ο χαμηλός βαθμός επιτυχίας τους (20%), σε συνδυασμό με το αναμφισβήτητα υψηλό ποιοτικό επίπεδο της χώρας (95% extrissimo), υποδηλώνει κάποια αντίφαση της οποίας τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν.
Η αδυναμία σωστής σύνθεσης και επιλογής των διαγωνιζόμενων παρτίδων ενδεχόμενα αποτελεί μία από τις αιτίες, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλη ενημέρωση των τυποποιητών, στην οποία μπορεί να βοηθήσουν και φορείς όπως ο Σύλλογός τους, ο ΣΕΔΗΚ κ.ά. Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές επιχειρήσεις ελαιολάδου πρέπει να αφήσουν τις τυμπανοκρουσίες και να ασχοληθούν σοβαρά για τη βελτίωσή τους».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη