Συμφωνία με την Τέρνα, αλλά… η μπάλα στους Δήμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων


Συμφωνία λίγο… λίγο με την ΤΕΡΝΑ

Ενέσεις… αισιοδοξίας προσπαθούμε να κάνουμε στο ρεπορτάζ για τα όσα συνέβησαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπουργών και δημάρχων της Πελοποννήσου.
Πέρα από τα ήδη γνωστά, τα οποία επαναλήφθηκαν και χθες, θετικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά συζητήθηκε το θέμα της αυτονόμησης κάποιων Δήμων από τη ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ.
Η διυπουργική επιτροπή ζήτησε για άλλη μια φορά από τους δημάρχους να διαλέξουν τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων τους, αλλά ακόμα κι αν υπάρξει οριστική λύση υπάρχει ένα μεσοδιάστημα στο οποίο οι Δήμοι θα πρέπει να βοηθηθούν στην προσωρινή διαχείριση.
Από η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας δόθηκε χθες στη δημοσιότητα η εξής ανακοίνωση: «Τρεις ώρες περίπου διήρκεσε σύσκεψη για τη διαχείριση απορριμμάτων, σήμερα Παρασκευή 6 Μαΐου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία – υπό την προεδρία του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη – μετείχαν τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων και οι δήμαρχοι ή εκπρόσωποι των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τα αποτελέσματα της σύσκεψης είναι τα εξής:
1. Πρέπει στον ταχύτερο δυνατό χρόνο να έχει ολοκληρώσει ο ΦΟΔΣΑ τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου. Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί. Αυτό είναι προϋπόθεση για οποιασδήποτε μορφής χρηματοδότηση.
Σημειώνεται ότι χθες (σ.σ. προχθές) αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, ώστε οι Δήμοι να μπορέσουν να εφαρμόσουν προγράμματα κομποστοποίησης. Προϋπόθεση και για αυτό είναι να έχουν ολοκληρωθεί ο ΠΕΣΔΑ και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
2. Πρέπει οι Δήμοι, είτε κατά μόνας είτε συνεργαζόμενοι, να προχωρήσουν ταχύτατα σε προσωρινή διαχείριση, με παράλληλη αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ (χωματερών), διότι τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι βαρύτατα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναβολής.
3. Για την οριστική αντιμετώπιση, υπάρχουν οι λύσεις: α) της τοπικής διαχείρισης και β) του ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, βελτιωμένου ύστερα από τις συζητήσεις και τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ΤΕΡΝΑ. Επειδή η υποχρέωση προς την ΤΕΡΝΑ είναι να παραδίδονται ετησίως 100.000 τόνοι συμμείκτων απορριμμάτων, υπάρχει η δυνατότητα για Δήμους που θεωρούν ότι τους συμφέρει να κάνουν τη δική τους διαχείριση.
Η επιλογή του ΣΔΙΤ δεν καταργεί την τοπική διαχείριση. Αυτό που επείγει είναι η προσωρινή διαχείριση, που ενδέχεται να μετεξελιχθεί σε τοπική διαχείριση για κάποιους Δήμους».
Υπενθυμίζουμε ότι η περιφερειακή παράταξη και μείζων αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, “Πελοπόννησος Πρώτα”, που στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές προτείνει τα εξής: «Με δεδομένη τη θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέρ της λύσης ΣΔΙΤ πρέπει κυβέρνηση, ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου και Δήμοι να προχωρήσουν άμεσα στη στήριξη και την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδιασμού.
Η μεν κυβέρνηση πρέπει άμεσα να σταματήσει να αναιρεί τον εαυτό της και τον ΕΣΔΑ που ψήφισε, σταματώντας κάθε διαπραγμάτευση με την ΤΕΡΝΑ. Όσο και να την καλλωπίσουν, η λύση αυτή δε θα μοιάσει ποτέ με αυτά που λέει ο ΕΣΔΑ. Η προσπάθεια κυβερνητικών παραγόντων να φορτώσουν την ευθύνη αποκλειστικά στους Δήμους και να δείξουν ότι η ΣΔΙΤ είναι η μόνη εφικτή λύση, δεν μπορεί να σταθεί και να κρύψει τις κυβερνητικές παλινωδίες.
Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να στηρίξουν και να χρηματοδοτήσουν τα τοπικά σχέδια, παρεμβαίνοντας και νομοθετικά όπου χρειάζεται, βοηθώντας τους Δήμους στα εμπόδια που βάζει η Περιφέρεια.
Παράλληλα, ο ΦοΔΣΑ πρέπει να ετοιμάσει άμεσα τον ΠεΣΔΑ και να πιέσει όλους τους Δήμους της Περιφέρειας να καταθέσουν τοπικά σχέδια διαχείρισης. Πρέπει να βγει ξεκάθαρα και να πει τι αντιπροσωπεύει κάθε προτεινόμενη λύση και να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους πολίτες της Πελοποννήσου.
Τέλος, οι δήμαρχοι, από την άλλη, έχουν καθήκον απέναντι στους δημότες τους να παλέψουν και να πιέσουν την κυβέρνηση να στηρίξει τα τοπικά σχέδια».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη