Αλέξης Χαρίτσης: Ούτε ένα ευρώ χαμένο για να πάμε μπροστά


Επίσκεψη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μεσσηνία, πραγματοποιεί από χθες ο υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης & Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, ενώ το απόγευμα παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.
Αφού έκανε ένα μίνι απολογισμό με όσα πέτυχε η Ελλάδα με το κλείσιμο της πρώτης και πιο «επώδυνης» αξιολόγησης, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση, ώστε να ξεπεράσει και να αφήσει πίσω την κρίση που «μαστίζει» τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικά ανέφερε τις παρεμβάσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει στην Υγεία & την Παιδεία, ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζονται και ουσιαστικές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο της διοίκησης του κράτους, ώστε να υποστηριχθεί στην «ουσία» η αναμόρφωση και η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, με τη συμμετοχή παράλληλα και των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι πρωτοβουλίες για αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και ο εκλογικός νόμος με την απλή αναλογική, που αποτελεί πάγιο αίτημα της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, καλώντας όλα τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν το συντομότερο τη θέση τους πάνω σ’ αυτό το ζήτημα.
Στον 3ο πυλώνα που έχει θέσει η κυβέρνηση και αφορά στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ως αρμόδιος υφυπουργός ο κ. Χαρίτσης ανέφερε πως κατάφεραν να τρέξουν πολύ πιο γρήγορα από άλλες χώρες τις διαδικασίες για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, που αφορά κυρίως στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποσπώντας μάλιστα τα εύσημα από κοινοτικούς παράγοντες.
Στόχος του υπουργείου και της κυβέρνησης, όπως τόνισε, είναι η αντιστροφή του παραγωγικού προτύπου, που για χρόνια υποβάθμιζε την εργασία, και η ανάδειξη του εκπαιδευμένου και επιστημονικά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα, με απώτερο στόχο να σταματήσει να «αιμορραγεί» με επιστήμονες που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.
Παράλληλα με το νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, που ήταν από τα πρώτα που πέρασε η κυβέρνηση ύστερα από το κλείσιμο της αξιολόγησης. Επίσης, ανάφερε την ενίσχυση κατά 50 εκ. στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων (από 700 εκ. σε 750 εκ.), με στόχο το 2018 να φθάσει το 1 δισ. και το 2019 και 2020 το 1 δισ. 250 εκ.
Ο υφυπουργός επισήμανε ότι είναι άμεση ανάγκη και η δημιουργία νέων όρων χρηματοδότησης, αλλά και παρακολούθησης των επιχειρήσεων με τη συμμετοχή των τραπεζών, της ιδιωτικής οικονομίας και του κράτους, αναλαμβάνοντας ο καθένας τις ευθύνες τους… «Πόροι υπήρχαν και παλαιότερα, αλλά είδαμε πού κατέληξαν» τόνισε ο κ. Χαρίτσης, ενώ έκλεισε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα ευρώ, αν θέλουμε η ελληνική οικονομία να αλλάξει σελίδα».
Συμπληρώνοντας τον υφυπουργό η βουλευτής Μεσσηνίας, Γιώτα Κοζομπόλη, αναφέρθηκε και στον αγώνα που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση κατά της διαφθοράς.
 
«Να σταματήσουν τα πυροτεχνήματα και οι κορώνες για το Καλαμάτα – Ριζόμυλος»
Μετά το πέρας της τοποθέτησής του ο Αλέξης Χαρίτσης δέχθηκε ερωτήσεις για ζητήματα της περιοχής.
Αναφερόμενος στα όσα ακούγονται τελευταία σχετικά με το δρόμο Καλαμάτα – Ριζόμυλος, ο κ. Χαρίτσης κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να σταματήσουν τα «πυροτεχνήματα» και τις «κορώνες». Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που αφορά στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας και για το οποίο θα πρέπει να είμαστε πολύ μετρημένοι όταν μιλάμε, συμπλήρωσε.
Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εντάσσει σε χρηματοδότηση προγράμματα που είναι «εφικτή» η πραγματοποίησή τους και όχι να επαναλάβει το λάθος των προηγούμενων κυβερνήσεων, που έβαζαν έργα αδιαφορώντας για το αν υπήρχαν οι πόροι.
Κλείνοντας το θέμα αυτό είπε ότι το υπουργείο σε άμεση συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών περιμένει τις μελέτες του «Μορέα» και αμέσως μετά θα αποφασίσει για την καλύτερη λύση, ενώ σε όσους αναφέρονται στο «Πακέτο Γιουνκερ» με ευκολία, υπενθύμισε ότι προϋποθέτει ιδιωτική συμμετοχή, και όσοι το αναφέρουν θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν ο συγκεκριμένος δρόμος να έχει και διόδια…
Απαντώντας σε ερώτηση για τα «βέλη» που δέχεται τελευταία η κυβέρνηση τόσο από τον κ. Τατούλη όσο και από τον κ. Νίκα σχετικά με τη ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ως και υφυπουργός που συμμετέχει στη διυπουργική επιτροπή, τόνισε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έχει καταναλώσει το μεγαλύτερο χρόνο συζήτησης στην επιτροπή αυτή, είναι αρκετά πολύπλοκο και αυτή τη στιγμή, πριν η κυβέρνηση λάβει τις τελικές τις αποφάσεις, περιμένει από τους Δήμους να αποφασίσουν τα σχέδιά τους για τον ΠΕΣΔΑ, όπως άλλωστε αναφέρει και ο νόμος.
Τέλος, σχετικά με τη χρηματοδότηση των 200 χιλιάδων ευρώ για το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, και αν αυτή θα είναι εφικτή κάθε χρόνο, ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός εξωστρέφειας, όχι μόνο για την Καλαμάτα, αλλά για ολόκληρη τη χώρα, υποστήριξε όμως ότι δεν είναι δυνατόν κάθε χρόνο την τελευταία στιγμή να ψάχνουν για χρηματοδότηση. Το ζήτημα αυτό πρέπει να απασχολήσει άμεσα όλους τους φορείς, ώστε να μπει ένας σοβαρός σχεδιασμός, που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, καθώς δε θα είναι εύκολο αυτά τα χρήματα να δοθούν και τις επόμενες χρονιές.
Σήμερα το βράδυ στις 8.00 ο Αλέξης Χαρίτσης θα μιλήσει στο Φιλοσοφικό Κέντρο του Δήμου Μεσσήνης.
 
Συνάντηση με τους προέδρους των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών
Νωρίτερα το μεσημέρι κ. Χαρίτσης συμμετείχε σε σύσκεψη με τους προέδρους των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών και συγκεκριμένα με τον Δημήτρη Μανιάτη πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, τον κ. Μπουντρούκο από την Αρκαδία, την κα Δερτιλή από τη Λακωνία, τον κ. Λιανάκη από την Εύβοια, τον κ. Μαρλαφέκα από την Αχαΐα και τον κ. Νικολούτσο από την Ηλεία.
Στη σύσκεψη συμμετείχε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κα Κοζομπόλη.
Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι οι συναντήσεις αυτές δεν έχουν εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά ουσιαστικό, για την από κοινού προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Αναφερόμενος στα αιτήματα των προέδρων των Επιμελητηρίων για τα πυρόπληκτα δάνεια, αναγνώρισε ότι πολλές επιχειρήσεις και αρκετοί δανειολήπτες βρίσκονται σε δεινή θέση, και δεσμεύτηκε να συγκαλέσει μια συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τράπεζες, υπουργεία και Επιμελητήρια, ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση, στο μέτρο του δυνατού, αναλογικά με τις δεσμεύσεις της χώρας. 

Του Κώστα Γαζούλη