Ξεκινά στις 17 Ιουλίου το Θερινό Σχολείο Καλαμάτας


Για 11η χρονιά  θα λειτουργήσει φέτος το Θερινό Σχολείο Καλαμάτας, το οποίο θα ξεκινήσει τις εργασίες του στις 17 Ιουλίου και θα τις ολοκληρώσει στις 12 Αυγούστου. Φέτος θα φιλοξενήσει 37 ομογενείς μαθητές, εκ των οποίων 29 από τον Καναδά, 7 από την Αμερική και 1 από την Ουκρανία.
 
Για τους Μεσσήνιους ομογενείς
Tο Θερινό Σχολείο, που λειτουργεί πρωτοποριακά για τα πανεπιστημιακά δεδομένα της χώρας, με τη συνεργασία του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά και του ΑΤΕΙ Καλαμάτας, απευθύνεται σε ομογενείς φοιτητές μεσσηνιακής καταγωγής από την Αμερική, τον Καναδά, τις χώρες της Ευρώπης και τη Ρωσία.
Έχει ως σκοπό την ενίσχυση της ελληνικής παιδείας των ομογενών με την καθημερινή βίωση της ελληνικής κουλτούρας, την κοινωνικοποίησή τους σε ένα αμιγές ελληνικό περιβάλλον και δη τον τόπο της καταγωγής των γονέων τους, τη Μεσσηνία.
Στόχος του σχολείου είναι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας και η δημιουργία ελληνικών συνειδήσεων, που θα συντελέσει στη διατήρηση, καλλιέργεια και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στη διασπορά και ευρύτερα στις χώρες διαμονής των ομογενών μαθητών.
 
Πρόγραμμα
Το Θερινό Σχολείο συμβάλλει στην προώθηση της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό και τη διασπορά, δημιουργεί μία ουσιαστική επαφή των ομογενών με τα ήθη και έθιμα της Καλαμάτας και ευρύτερα της Μεσσηνίας και, τέλος, προωθεί την ανάπτυξη του τουρισμού και ενισχύει τους συνδετικούς δεσμούς των ομογενών με τη Μεσσηνία.
Το φετινό πρόγραμμα του σχολείου περιλαμβάνει:
-Διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε δύο επίπεδα (αρχαρίων και προχωρημένων – 36 ώρες το κάθε τμήμα)
-Διδασκαλία παραδοσιακών χορών
-Μαθήματα ιστορίας, λαογραφίας και φιλοσοφίας
-Εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Αρχαία Ολυμπία, στις Μυκήνες, στο Θέατρο της Επιδαύρου (παρακολούθηση Αρχαίου Έργου), στην Αρχαία Μεσσήνη, στο Μυστρά, στην Ακρόπολη (και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης), στην Πύλο, στον Ταΰγετο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας, στο Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, στο Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας, στα Βυζαντινά Μνημεία της Καλαμάτας και στην Costa Navarino.
Όπως κάθε χρόνο, τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού θα γίνονται στα διδακτήρια της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Μάλιστα, για τη συνέχιση διεξαγωγής του Θερινού Σχολείου Καλαμάτας, με οφέλη τόσο για την ομογένεια όσο και για τη Μεσσηνία και ιδιαιτέρως την Καλαμάτα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου το συνδιοργανώνει με το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο συνεργάζεται με την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά.
Από το πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου καλύπτονται και τα έξοδα διαμονής των φοιτητών, οι οποίοι θα διαμένουν στη φοιτητική εστία του ΑΤΕΙ Καλαμάτας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των εξόδων για τη λειτουργία του Θερινού Σχολείου Καλαμάτας για το 2016 ανέρχεται σε 25.234 ευρώ.

Της Βίκυς Βετουλάκη