Προειδοποίηση στα πυρηνελαιουργεία για βελτίωση των συστημάτων προ της φετινής περιόδου


Πλησιάζει η ελαιοκομική περίοδος στη Μεσσηνία και από τώρα έχει αρχίζει να… τρομάζει, κυρίως η περιοχή του Μελιγαλά και των γύρω χωριών, από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, μετά τα όσα έχουν ζήσει τα τελευταία χρόνια.
Ύστερα από τις μετρήσεις που έγιναν πέρυσι από τους επιστήμονες του «Δημόκριτου», η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας ενημέρωσε στα μέσα καλοκαιρού τους τέσσερις πυρηνελαιουργούς πως υπήρξαν υπερβάσεις στις μετρήσεις που έγιναν στις καμινάδες τους, καλώντας τους με την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου να προχωρήσει ο καθένας σε όποιες τροποποιήσεις ή βελτιώσεις απαιτούνται, ώστε να βελτιωθούν.
Παράλληλα, πρόθεση της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας είναι να επαναλάβει αυτής της μορφής τις μετρήσεις και όχι πλέον στο πλαίσιο σύνταξης μιας μελέτης, αλλά στο πλαίσιο κανονικών ελέγχων.
Στο μεταξύ, εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος ο «Δημόκριτος» θα παραδώσει τις τελικές του προτάσεις για το θέμα αυτό, βάσει της προγραμματικής σύμβασης που έχει συνάψει με την Περιφέρεια.
 
Υψηλές τιμές
Τον Ιούλιο, στελέχη του «Δημόκριτου» κατέθεσαν στην Περιφερειακή Ενότητα και παρουσίασαν τα στοιχεία από τις μετρήσεις που είχαν κάνει σε διάστημα 4 μηνών, διαπιστώνοντας υπερβάσεις. Ειδικότερα, όπως είχε παρουσιάσει ο ερευνητής του Κέντρου κ. Βασιλάκος, μετρήσεις στην ατμόσφαιρα γίνονταν καθημερινά σε τρία σημεία (Μελιγαλάς, Σκάλα και Μεσσήνη), ενώ με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου διμήνου έγιναν μετρήσεις σε δύο εργοστάσια της Βιομηχανικής Περιοχής Μελιγαλά.
«Για 4 μήνες που μετρούσαμε τον αέρα στην ευρύτερη περιοχή, από το Νοέμβριο έως τα τέλη Μαρτίου, υπήρξαν κάποιες υπερβάσεις στα αιωρούμενα σωματίδια στα τρία σημεία που είχαν τοποθετηθεί τα μηχανήματά μας. Σε άλλες μικρότερα, σε άλλες μεγαλύτερα. Είχαμε υπερβάσεις στο 28% των μετρήσεων. Με βάση τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα, επιλέξαμε να προχωρήσουμε τις μετρήσεις σε δύο καμινάδες που εστιάσθηκαν στην περιοχή Μελιγαλά και διαπιστώθηκε, και σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα που είχαμε, ότι το πρόβλημα που όλοι σας ζείτε, τόσο της οπτικής όχλησης όσο και των οσμών, όντως υφίσταται. Είδαμε ότι υπάρχουν κάποιες μεγάλες υπερβάσεις, πολύ μεγαλύτερες από αυτές που ορίζουν οι περιβαλλοντικοί όροι. Είδαμε πολύ μεγάλες ποσότητες υγρασίας που δικαιολογούν την οπτική όχληση, ενώ και του ολικού οργανικού άνθρακα είδαμε υψηλές τιμές, οι οποίες ξεφεύγουν κατά πολύ. Όσον αφορά στα καμιναέρια, οι τιμές είναι περίπου 9 φορές επάνω», είχε επισημάνει ο κ. Βασιλάκος.
 
Νέοι έλεγχοι
Μετά τα δεδομένα αυτά, η Περιφερειακή Ενότητα ενημέρωσε τα πυρηνελαιουργεία ότι πρέπει να προβούν στις απαραίτητες βελτιώσεις και διορθώσεις των μηχανολογικών τους συστημάτων που μπορεί να ευθύνονται για τις αυξημένες εκπομπές, καθώς οι μετρήσεις έδειξαν υπερβάσεις και υψηλές τιμές.
Παράλληλα, εξετάζεται από την Αντιπεριφέρεια η συνεργασία με το ΚΕΠΕ, ώστε να γίνουν άμεσα και νέες μετρήσεις, στο πλαίσιο πλέον ελέγχων για να διαπιστωθεί αν εξακολουθούν να υπάρχουν αυτές οι υπερβάσεις καμιναερίων ή έγιναν βελτιώσεις.
Πρόκειται για καινούργιο δεδομένο, καθώς μέχρι τώρα η δυνατότητα που υπήρχε από την Αντιπεριφέρεια ήταν μετρήσεις στην ατμόσφαιρα και όχι στις καμινάδες των εργοστασίων.
Τέλος, ερωτώμενη η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, απάντησε ότι συνεχώς αναζητούνται νέοι τρόποι επεξεργασίας αποβλήτων ελαιοτριβείων και ελαιοπυρήνα που να μη δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα.
Πάντως, τις επόμενες ημέρες αναμένεται από το «Δημόκριτο» να καταθέσει τις τελικές του προτάσεις, καθώς πλέον έχουν ολοκληρωθεί τα τεχνικά μέρη της πρότασης και απομένει το νομικό μέρος.

Της Βίκυς Βετουλάκη