«Κρίσεις άνοιας» στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

«Κρίσεις άνοιας»  στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Υπάρχει ένα παλιό λαϊκό τραγούδι του Στράτου Διονυσίου που λέει: «Μη μου ξυπνάς το παρελθόν». Φαίνεται να ταιριάζει… γάντι με την κατάσταση που επικρατούσε για πολλά χρόνια στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Διαβάζοντας κάποιος τα επίσημα έγγραφα διαπιστώνει ότι ανώτεροι και ανώτατοι διοικητικοί υπάλληλοι πρέπει να έχουν… ατροφική μνήμη.
Από τις πλέον έμπειρες διοικητικές υπαλλήλους του Νοσοκομείου Καλαμάτας (ανώτερο στέλεχος του νοσοκομείου για δεκαετίες), από τότε που «έσκασε» το γνωστό ζήτημα σχετικά με την κατάχρηση των 462.375,83 ευρώ από τον πρώην ταμία του Νοσοκομείου Καλαμάτας, παθαίνει «κρίσεις άνοιας» για το επίμαχο θέμα.

Υπενθυμίζουμε:

• ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡ.3/2016 ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ-ΕΔΕ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: Η Διοικητική Διευθύντρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας από το 2011, ερωτηθείσα σχετικά με το πότε της αναφέρθηκε πρόβλημα στη λειτουργία του ταμείου σχετικά με την κατάθεση νοσηλίων και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί, απάντησε  ότι «ενημερώθηκα από το διοικητή όταν με κάλεσε και μου έδειξε το αριθμ. πρωτ. ΕΜΠ 36/5.5.2014 έγγραφο του Λογιστηρίου… Μια πρώτη ενημέρωση για διενεργούμενο έλεγχο είχε γίνει εγγράφως προς εμένα από το Λογιστήριο με το αριθμ. 4702/13.3.2014 έγγραφο».
Γι’ αυτό κρίνεται σκόπιμο (για να της θυμίσουμε) να δούμε λίγο πιο αναλυτικά τις δημοσιεύσεις μας στις 17-9 και στις 7-10-2016 σχετικά με την κατάχρηση των περίπου 462.000 ευρώ από τον πρώην ταμία του Νοσοκομείου Καλαμάτας:
α) Κατά το διάστημα 2005-2006 δεν εισπράχθηκαν από αμέλεια του πρώην ταμία ή από αμέλεια πληροφόρησης του ταμία από τα αρμόδια τμήματα του Νοσοκομείου Καλαμάτας έσοδα νοσηλίων, παρακλινικών εξετάσεων, αιμοκαθάρσεων και φαρμάκων από τον ΟΓΑ, συνολικού ύψους περίπου 3.300.000 ευρώ!
Από τα στοιχεία που απέστειλε ο ΟΓΑ στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με έγγραφό του, διαπιστώνεται ότι τα ποσά σειράς προκαταβολών νοσηλίων αλλά και εκκαθαρίσεως νοσηλίων, κατά το διάστημα 2005-2006, επέστρεψαν στον οργανισμό ως ανείσπρακτα από το νοσοκομείο. Σύνολο: 3.942,034,10.
Έναντι των ανείσπρακτων επιταγών, ο Οργανισμός προέβη σε επανέκδοση για τρεις περιπτώσεις, συνολικού ποσού 610.732,15 ευρώ.
Επομένως, το συνολικό ποσό που δεν εισέπραξε το Νοσοκομείο Καλαμάτας από τον ΟΓΑ, λόγω της πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων του ταμία, ανέρχεται στα 3.331.301,95 ευρώ.
Η πρωτοφανής αυτή ολιγωρία είχε ως αποτέλεσμα το ποσό αυτό να επιστραφεί τμηματικά στον ΟΓΑ ως ανείσπρακτο. Μ’ αυτόν τον τρόπο αποδυναμώθηκε οικονομικά το νοσοκομείο ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΙΑ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΜΕ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΕΣΠΑ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ…

• ΠΟΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΣΕ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ (2005-2006) ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΣΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝH ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΕΙ, ΚΑΙ ΑΡΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 2005-2006 ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΜΙΑ (Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΟΣΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1990) ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ;

β) Εξωφρενικό είναι το γεγονός ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας από το 2004, σε απόσπασμα πρακτικού του Διοικητικού Συμβουλίου (Αρ. απόφασης Δ.Σ. 17/13.7.2014-θ: ΕΗΔ: 1) σχετικό με την έγκριση του ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου του 2003 (πρώτος ισολογισμός με την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος), είχε επισημάνει ότι υπάρχει σωρευτικό έλλειμμα, ερχόμενο από το έτος 2002, του κυκλοφορούντος ενεργητικού (πελάτες και χρηματικά διαθέσιμα) πάνω από 5.500.000 ευρώ (!), το οποίο είναι αδύνατο να προσδιοριστεί εξαιτίας του απλογραφικού συστήματος (βιβλίο εσόδων-εξόδων) που ακολουθούσε μέχρι τότε το νοσοκομείο. Τόσο απλά…

ΠΟΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ,  ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΕ  ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ; ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ 2003;

γ) Αριθμός Διοικητικού Συμβουλίου 11/26.5.98.  Θέμα: 25, Έγκριση απολογισμού Οικονομικής Χρήσης 1997. Ταμειακό αρχικό υπόλοιπο αρνητικό (δηλαδή ερχόμενο από τις 31-12-1996), της τάξης των 98.234.253 εκατομμυρίων δραχμών! Δε διερωτήθηκε κανείς για το έλλειμμα;
ΠΟΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΤΑΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΤΗ 1995-1997;

δ) Ισολογισμός χρήσεως 2012, ο οποίος δημοσιεύτηκε στις 16/8/2013, παρατήρηση ΙΙ: Απαιτήσεις κυκλοφορούντος ενεργητικού, στο λογαριασμό διαχείρισης προκαταβολών και πιστώσεων 21.209,17 ευρώ. Το ποσό “επεστράφη” πίσω, από τον πρώην ταμία, έπειτα από κάποιο διάστημα. ΠΟΙΑ ΥΠΗΡΞΕ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ; ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΜΙΑ, ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΕΠΙΠΛΗΞΗΣ.

Κραυγαλέα ήταν η περίπτωση που καθυστέρησε να πληρώσει εργοδοτικές εισφορές εργαζομένων σε μετρητά αξίας περίπου 25.000 ευρώ, έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο, αντί έπειτα από ένα μήνα όπως ορίζει ο νόμος! Όταν αυτό αποκαλύφτηκε, η δικαιολογία που προέβαλε ήταν ότι το είχε ξεχάσει..
Το παραπάνω γεγονός η σημερινή διοίκηση του νοσοκομείου το γνώριζε (έγινε επί των ημερών της) και κάλυψε τον ταμία, επίσης με μία επίπληξη, για αυτή του την «αμέλεια»…

• ΠΟΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΧΡΗΣΗ 2012) ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ;

ε) Ένα άλλο θέμα έχει να κάνει με τα μετρητά που διαχειρίζονταν ο πρώην ταμίας από εισπράξεις των εξωτερικών ιατρείων και του γραφείου κίνησης ασθενών του νοσοκομείου. Επί χρόνια, αντί να καταθέτει το εισπραχθέν ποσό ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του νοσοκομείου, καθυστερούσε την κατάθεση στην τράπεζα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, που τις περισσότερες φορές ξεπερνούσε τον έναν ή ακόμα και τους δύο μήνες. Υπήρχαν περιπτώσεις που οι συγκεκριμένες καταθέσεις ανέρχονταν στο ποσό των 30.000-40.000 ευρώ.
Από τις φυλακές Ναυπλίου, ο πρώην ταμίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας πρέπει να ετοιμάζεται να δώσει εξηγήσεις για όλα αυτά που συνέβαιναν, ώστε να λάμψει η αλήθεια και να δούμε αν το… βαρέλι του ταμείου είχε πάτο! 
Έτσι φτάνουμε στο εξής λογικό συμπέρασμα, ότι ο εκάστοτε διοικητής και οι αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου Καλαμάτας, οι ορκωτοί λογιστές, η υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου, οι εξωτερικοί λογιστές, καθώς και η εταιρεία μηχανογράφησης από το 2003, έχουν αναλογικό μερίδιο ευθύνης για την ανεπανόρθωτη ζημία που υπέστη το Νοσοκομείο Καλαμάτας όλα αυτά τα χρόνια.
Και επαναλαμβάνουμε: Άραγε, θα μοιραστούν και άλλοι την ευθύνη ή μόνο ο ταμίας;

Ακόμα κάποια ερωτήματα

Διαβάζουμε ότι “συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4-8-2015 στο γραφείο του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, μεταξύ του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας κ. Γεωργίου Μπέζου με τους συνεργάτες του Υπουργού, των στελεχών του Υπουργείου Υγείας, της Διαχειριστικής Αρχής και της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας.
Αντικείμενο της διευρυμένης συνάντησης ήταν ο συντονισμός και η εποπτεία  όλων εκείνων των ενεργειών, προκειμένου τα Νοσοκομεία της Χώρας άμεσα και ολοκληρωμένα να προβούν στην ωρίμανση προτάσεων εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020. Κύριος στόχος να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους για την Υγεία.
Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε δε η αναφορά του διοικητή κ. Γεωργίου Μπέζου ότι το ποσό της εξοικονόμησης πόρων από το σύνολο των υλοποιημένων δράσεων  στο Νοσοκομείο αγγίζει σε ετήσια βάση το ποσό των 1.100.000 ευρώ”, ποσό που μπορεί να είναι και υπερβολικό.

Η τωρινή κατάσταση
του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Ιούνιος 2016. Άμεση ανάγκη για επείγοντα μέτρα, ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καθώς η λειτουργία του διατηρείται μόνο χάρη στην αυτοθυσία του ιατρικού και του υγειονομικού προσωπικού, που έχει ξεχάσει τι σημαίνει άδεια και ρεπό, υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ κ. Π. Παπανικολάου.
Μετά την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και τη συνάντησή του με το Σωματείο Νοσοκομειακών Γιατρών Μεσσηνίας, αλλά και τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, ο εκπρόσωπος της ΟΕΝΓΕ κ. Παπανικολάου έκανε μια λεπτομερή καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν και τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με αυτή την καταγραφή, η δραματική κατάσταση του νοσοκομείου έχει προκληθεί κυρίως από τις ελλείψεις ιατρικού, αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού.
“Το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας εξυπηρετεί μια μεγάλη περιοχή με μεγάλο πληθυσμό, τόσο αστικό όσο και αγροτικό”, υποστήριξε ο κ. Παπανικολάου. “Η περιοχή έχει σημαντική τουριστική κίνηση πολλούς μήνες του έτους, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός αναφοράς του νοσοκομείου. Οι αρμόδιοι πρέπει με άμεσα και επείγοντα μέτρα ενίσχυσης του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό να αποτρέψουν τη λειτουργική του κατάρρευση. Η αυτοθυσία των γιατρών του νοσοκομείου έχει εξαντληθεί”, καταλήγει ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.
Άραγε, πόσο πολύ έχει αλλάξει η κατάσταση από τότε μέχρι σήμερα;
Τέλος, για ποιο λόγο το τοπικό Ελεγκτικό Συνέδριο έχει καθυστερήσει για χρόνια να προχωρήσει σε κατασταλτικό έλεγχο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας; Έχει αυτό καμία σχέση με τον πρώην ταμία του Νοσοκομείου, γιατί γνωρίζουμε ότι υπάρχει κατηγορία εναντίον του…
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη