Στο 3ο επιστημονικό πεδίο του Μηχανογραφικού το Τμήμα Λογοθεραπείας της Καλαμάτας

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο του Μηχανογραφικού το Τμήμα Λογοθεραπείας της Καλαμάτας

Λήγει σήμερα η υποβολή αίτησης-δήλωσης υποψηφιότητας συμμετοχής στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Φέτος περίπου 100.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών (Γενικό Λύκειο, ΕΠΑΛ, κατηγορία 10%) θα πάρουν μέρος τον Ιούνιο στη μάχη για τη διεκδίκηση μιας θέσης στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για τον αριθμό και την κατανομή των θέσεων εισακτέων ανά Τμήμα και Σχολή, καθώς βέβαια και ανά κατηγορία υποψηφίων (πέρυσι εισήχθησαν 72.973 από τους 105.548 υποψηφίους).  
Σημαντικές αλλαγές έχουμε φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων, κάτι που τροποποιεί σημαντικά και τις ευκαιρίες εισόδου.
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο περιλαμβάνονται 106 τμήματα, 60 πανεπιστημιακά, 41 ΤΕΙ και 5 στρατιωτικές σχολές. Οι φετινές αλλαγές στο 3ο επιστημονικό πεδίο είναι ότι εντάσσονται στα ΤΕΙ του 3ου επιστημονικού πεδίου τα πέντε τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων (Αθήνα, Αργοστόλι, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη και Καλαμάτα), τα δυο Τμήματα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (Δράμα και Καρπενήσι), τα δύο τμήματα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών (Αθήνα και Δράμα), το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (Αθήνα) και το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (Μεσολόγγι). Επίσης προστίθενται τα τμήματα ΤΕΙ Οπτικής και Οπτομετρίας (Αίγιο) και Λογοθεραπείας (Καλαμάτα).
 
Περισσότεροι εισακτέοι στην περιφέρεια
Πέρυσι, τα Πανεπιστήμια και οι παραγωγικές σχολές είχαν συνολικά 43.855 εισακτέους, ενώ τα ΤΕΙ 26.130 εισακτέους. Εξ αυτών τα περιφερειακά Πανεπιστήμια είχαν 19.940 θέσεις και εκείνα σε Αττική και Θεσσαλονίκη 23.915 θέσεις, ενώ τα περιφερειακά ΤΕΙ είχαν 19.460 θέσεις και τα κεντρικά 6.670 θέσεις.
Την ακαδημαϊκή χρονιά 2016/17 εγκρίθηκαν συνολικά, μαζί με τις ενστάσεις, 8.767 μετεγγραφές προς τα κεντρικά ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι μετεγγραφές είχαν αποτέλεσμα την υπερσυγκέντρωση φοιτητικού πληθυσμού στα ιδρύματα του κέντρου και την αποψίλωση των αντίστοιχων ιδρυμάτων της περιφέρειας.
Με δεδομένο ότι πολλά ΑΕΙ ζητούν μείωση του αριθμού των εισακτέων τους λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης, το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό με ένα «λογιστικό τέχνασμα»: να μειώσει τον αριθμό εισακτέων σε κεντρικά ΑΕΙ και να αυξήσει τον αριθμό εισακτέων σε περιφερειακά ΑΕΙ, ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν μεγάλες διαρροές λόγω μετεγγραφών.