Άνω των 50 εκατ. ευρώ ο κοινωνικός σχεδιασμός της Περιφέρειας από το νέο ΕΣΠΑ

Άνω των 50 εκατ. ευρώ  ο κοινωνικός σχεδιασμός της Περιφέρειας από το νέο ΕΣΠΑ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Προτεραιότητα στην υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων από το νέο ΕΣΠΑ κοινωνικού χαρακτήρα, θα δώσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου τη νέα προγραμματική περίοδο. Όπως εξήγησε, μιλώντας στο «Θ», η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, οι δράσεις αυτές θα ανταποκρίνονται στα αιτήματα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού και στη δυναμική τους ένταξη και επανένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Ήδη έχει συμπεριληφθεί, η δημιουργία Κέντρου στην Καλαμάτα για κακοποιημένες γυναίκες, ενώ αρκετά εκατομμύρια ευρώ θα οδεύσουν σε τέτοιες δράσεις σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και θα φορούν εξαρτημένα άτομα, την κοινωνική οικονομία, την υγεία, κ.ά.
 
Προβλήματα
Όπως εξήγησε η κα Νικολάκου αυτή τη στιγμή οι ευπαθείς ομάδες περιορίζονται είτε στην περιστασιακή λήψη επιδοματικών παροχών, χωρίς προοπτικές ανεξαρτητοποίησης από τη δημόσια συνδρομή, είτε παραπέμπονται σε αναχρονιστικές μορφές ιδρυματικής περίθαλψης με κίνδυνο «υψηλού στιγματισμού».
«Διαπιστώθηκαν προβλήματα οργανωτικά, διοικητικά και χρηματοδοτικά στη λειτουργία του προνοιακού συστήματος κοινωνικής φροντίδας σε τοπικό επίπεδο, καθώς και καθυστερήσεις ή κενά στην αποτελεσματική κάλυψη της ζήτησης για ποιοτικές, εξατομικευμένες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Ενδογενή οργανωτικά – λειτουργικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης, που ενισχύονται ακόμα περισσότερο από το χαμηλό βαθμό αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και μεταφοράς επαρκών πόρων από την κεντρική διοίκηση», πρόσθεσε.
Ειδικότερα παρατηρήθηκαν:
–              Μέσα στον ίδιο ΟΤΑ να συνυπάρχουν ομοειδή κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες, οι οποίες να ασκούνται σε διαφορετικό επίπεδο διοίκησης με διαφορετικό τρόπο, ποσότητα, ποιότητα και περιεχόμενο.
–              Την ύπαρξη σε όμορους ΟΤΑ των ίδιων υπηρεσιών πρόνοιας με πάγια κόστη και με ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο παραμένει αδρανές λόγω περιορισμένης γεωγραφικής αρμοδιότητας και επομένως περιορισμένης ζήτησης.
–              Παντελής έλλειψη κοινωνικών δομών σε ΟΤΑ ακόμα και της αναγκαίας οργανικής μονάδας.
Έτσι, ο κοινωνικός σχεδιασμός της Περιφέρειας λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προγράμματα και πολιτικές που εφαρμόζονται σε κεντρικό – περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, δομήθηκε δυναμικά πάνω σε ένα βασικό σκελετό που αποτελείται από τους εξής  άξονες παρεμβάσεων:
–              Τροφή και στέγαση.
–              Προσβασιμότητα σε υπηρεσίες Υγείας.
–              Υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας – συμβουλευτική.
–              Εξάλειψη στερεότυπων και κοινωνικού αποκλεισμού.
–              Επιμόρφωση – δια βίου μάθηση.
–              Απασχόληση και κοινωνική επιχειρηματικότητα.
Ωφελούμενοι θα είναι νοικοκυριά που διαβιούν κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας, άνεργοι, άτομα με αναπηρία και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
 
Υγεία
Σε ότι αφορά τον τομέα της Υγείας, σύμφωνα με το σχέδιο, θα συγκροτηθούν διεπιστημονικές ομάδες αποτελούμενες από ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό στο σύνολο των γεωγραφικών ενοτήτων της Περιφέρειας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την πρόσβαση όλων των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ιδιαίτερα αυτών που διαμένουν σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.
Για την ψυχική υγεία, θεραπευτικές ομάδες με προσωπικό κατάλληλων ειδικοτήτων θα στελεχώσουν κινητές μονάδες Νοσοκομείων ή Κέντρων Ψυχικής Υγείας σε κάθε περιφερειακή ενότητα με στόχο την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας για την αποφυγή του εγκλεισμού, τη μη απομάκρυνση από το οικογενειακό περιβάλλον, τη στήριξη της οικογένειας του ασθενούς και την καταπολέμηση του στίγματος.
Επίσης, θα χρηματοδοτηθούν δομές ημερήσιας φροντίδας και φιλοξενίας για χρόνιους ψυχικά πάσχοντες και για άτομα με Alzheimer τελικού σταδίου, καθώς θα εφαρμοσθεί και πιλοτικό πρόγραμμα για την πρόληψη της άνοιας.
Δημιουργία πολυδύναμων κέντρων σε Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου με κινητές μονάδες που θα παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υποστήριξης σε όλες τις επιμέρους ομάδες εξαρτημένων ατόμων ανάλογα με τις ανάγκες τους (εξαρτημένοι από ναρκωτικά, περιστασιακοί χρήστες, χρήστες αλκοόλ, άτομα με διπλή διάγνωση) και θα παραπέμπουν σε πιο εξειδικευμένες δομές, εφόσον κρίνεται αναγκαίο (προγράμματα υποκατάστασης, θεραπευτικές κοινότητες, μονάδες ψυχικής υγείας, μονάδες αποτοξίνωσης κ.λπ.), καθώς επίσης και εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης από εξαρτήσεις.
Συνολικά για τις δράσεις στον τομέα της υγείας έχει προϋπολογιστεί το ποσό των 25 εκ €.
 
Κοινωνική Οικονομία
Ακολούθως, προβλέπεται η ανάπτυξη δομών κοινωνικής οικονομίας, προκειμένου να ενισχυθούν οι υπάρχουσες δομές (π.χ. κοινωνικοί συνεταιρισμοί, Κοινσεπ κ.λπ.), να εκσυγχρονιστούν και να αναζητηθούν άλλα πεδία δράσεις, κυρίως για ομάδες που είναι αποκλεισμένες από την αγορά εργασίας.
Αυτός ο άξονας, φιλοδοξεί στο πεδίο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας με στοχευμένες δράσεις, τη βελτίωση των δράσεων επιχειρηματικής συμβουλευτικής, την ενίσχυση της επιχειρηματικής εκπαίδευσης, της ανάπτυξης εκκολαπτηρίων επιχειρηματικής ιδέας, της παροχής κινήτρων για παραγωγή νέων/καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών σε τομείς όπου η περιφέρεια διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα
Οι δράσεις σε αυτό τον τομέα έχουν προϋπολογισμό 6 εκ €.
 
Κέντρα και ξενώνες
Στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας, θα λειτουργούν τρία Συμβουλευτικά Κέντρα Κακοποιημένων Γυναικών σε Καλαμάτα , Τρίπολη  και Κόρινθο. Ένας Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών στο Δήμο Τρίπολης με περιφερειακό χαρακτήρα. Υλοποιείται το πρόγραμμα εναρμόνισης Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής για ένταξη παιδιών σε ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ. Υλοποιείται πρόγραμμα παράλληλης στήριξης Αμεα. Υλοποιείται «Πρόγραμμα Εναρμόνισης Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής για ένταξη βρεφών και νηπίων σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ 2016-2017». Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί και την περίοδο 2017-2018.
Επίσης , έχουν ενταχθεί ήδη τα τρία Κέντρα Κοινότητας και θα ξεκινήσουν να λειτουργούν στις περιοχές Καλαμάτας, Ναυπλίου και Σπάρτης.
Στο διάστημα που ακολουθεί θα πάρει μορφή το μέρος του σχεδιασμού που αφορά την υποστήριξη υπαρχόντων και τη δημιουργία νέων δομών για τα Άτομα με αναπηρία με τη συγκρότηση και λειτουργία δομών για τα Αμεα. Έχει προηγηθεί διαβούλευση με τις Ιερές Μητροπόλεις Μονεμβασίας και Σπάρτης, Μαντινείας και Κυνουρίας, με Δήμους, Ιδρύματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα, ώστε να αξιοποιηθούν υπάρχουσες δομές οι οποίες σήμερα είναι ανενεργές.
Ο προϋπολογισμός αυτών των δράσεων είναι 20 εκατ. €.
 
Κοινωνική Καινοτομία
Τέλος, ο σχεδιασμός της Περιφέρειας περιλαμβάνει καινοτόμες υποστηρικτικές δράσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την τεκμηρίωση των κοινωνικών πολιτικών και συγκεκριμένα:
– Τη δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για την δικτύωση – παρακολούθηση – πορεία εφαρμογής όλων των επιμέρους κοινωνικών δράσεων.
– Τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης
– Καθιερώνεται, για πρώτη φορά σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, διενέργεια κοινωνικών ερευνών σε ετήσια βάση για την καταγραφή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε περιφερειακό επίπεδο.
Ο προϋπολογισμός αυτών των καινοτομιών ανέρχεται σε 1 εκατ. €.
«Είναι παραδεκτό ότι ο σχεδιασμός αυτός δομήθηκε εν μέσω ενός περιβάλλοντος υψηλού κοινωνικο- οικονομικού κινδύνου και πολυεπίπεδων πιέσεων. Για αυτό χρειάστηκε να ξεπεραστούν θέματα, κυρίως θεσμικού χαρακτήρα και παγιωμένων στερεοτύπων και νοοτροπιών που μέχρι σήμερα αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα συνεργειών – συνεργασιών και διασυνδέσεων.
Με δική μας,  άλλωστε,  πρωτοβουλία καταρτίσαμε το σχεδιασμό   για τις κοινωνικές δομές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον διαπραγματευτήκαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και τον έχει εγκρίνει στο σύνολό της.
Ο σχεδιασμός μας, υπακούει τόσο στο Εθνικό, όσο και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και εξυπηρετεί τις ιδιαίτερες ανάγκες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Είπαμε «όχι» στην άκριτη κατασπατάληση πόρων για δομές και υπηρεσίες «φαντάσματα» και επιλέξαμε συνειδητά οι δράσεις μας να έχουν άμεσα ωφελούμενους όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες.
Ο σχεδιασμός αυτός όμως μπορεί να «βλέπει» το μέλλον αφού βασίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της αυτοδιοίκησης: σε συγκεκριμένη στρατηγική και στην ισχυρή πολιτική βούληση της Περιφερειακής Αρχής για την υποστήριξη και υλοποίηση της αυτής της στρατηγικής», υπογράμμισε η Αντιπεριφερειάρχης κα Νικολάκου.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη