Μελετάται αντιπλημμυρικό έργο εκατομμυρίων που θα θωρακίσει την Καλαμάτα για πάντα

Μελετάται αντιπλημμυρικό έργο εκατομμυρίων που θα θωρακίσει την Καλαμάτα για πάντα

Π. Νίκας: «Στην κατάσταση που είμαστε, έντονα και ακραία φαινόμενα δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε»
 
 
Συνάντηση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας είχε στην Αθήνα ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, στην οποία παρευρέθησαν από την πλευρά του «Μορέα» ο γενικός διευθυντής Γ. Συριανός και από την πλευρά του υπουργείου Υποδομών ο Γ. Καρνέσης.
Εκεί ο δήμαρχος Καλαμάτας ενημερώθηκε ότι υπάρχει μελέτη σε εξέλιξη, η οποία «αγκαλιάζει» ολόκληρη την περιοχή μέχρι τα Αρφαρά. Σε αυτή, μάλιστα, λαμβάνονται υπ’ όψιν οι συνέπειες των πυρκαγιών του 2007, ο Νέδοντας ως πρόβλημα, η θωράκιση του αεροδρομίου και της ΒΙ.ΠΕ, καθώς και η περιοχή του βάλτου.
Μιλώντας για τη μελέτη ο κ. Νίκας παρατήρησε ότι έχει πολλές παραμέτρους και μεγάλες δυσκολίες, αφού υπάρχουν διάφορα ζητήματα, ωστόσο πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο, για το οποίο, όπως είπε, ο Δήμος Καλαμάτας δεν πρέπει να κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις, παρότι γνωρίζει, καθώς θα γίνουν από την κυβέρνηση.
Σχετικά με το έργο, είπε ότι είναι αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που θα θωρακίσει την Καλαμάτα για πάντα.
   
«Πάγωμα» στα έργα που ήταν να τρέξουν
Παράλληλα, ο κ. Νίκας δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση του ζητήθηκε να μην προχωρήσει ο Δήμος σε μελέτες και έργα για τους επόμενες δύο μήνες, αλλά να υπάρξει συνέργεια με το μεγάλο έργο, ώστε να «κουμπώσουν» σε αυτό.
Μία από τις εξελίξεις από πλευράς Δήμου ήταν και η συνάντηση με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, ώστε να εκπονηθούν μελέτες για την πόλη, όμως και αυτή η συνεργασία «παγώνει» για δύο μήνες. «Πάγωμα» θα υπάρξει και στο έργο του επιπλέον αγωγού που ήταν να τοποθετηθεί στην οδό Βαγγέλη Δράκου.
 
Παράκληση προς τους πολίτες
Αυτό, πάντως, που ζήτησε ο δήμαρχος Καλαμάτας από τους πολίτες είναι υπομονή, «αφού μιλάμε για έργα που δεν έχουν γίνει εδώ και 150 χρόνια» όπως σχολίασε.
 
Οι συντηρήσεις και οι καθαρισμοί που έχουν γίνει
Στο ερώτημα αν οι συντηρήσεις- καθαρισμοί που έχουν γίνει και θα γίνουν στην πόλη αρκούν, ο δήμαρχος Καλαμάτας απάντησε αρνητικά. Όπως είπε, γίνονται συντηρήσεις στους μεγάλους χείμαρρους, αλλά το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί σε ένα χείμαρρο όπως το Πολιτέικο, που ξεκινά με διάμετρο 20 μέτρων και καταλήγει στην παραλία με διάμετρο 1 μέτρου, εξαιτίας καταπατήσεων.
Κατά τον κ. Νίκα, δεν μπορούν να λυθούν προβλήματα σε σημεία που έχουν χτιστεί εκτός σχεδίου και δεν υπήρξε κανένας προγραμματισμός για τα όμβρια, αλλά διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποφευχθούν καταστροφές σε μεσαίες καταστάσεις. Αν, όμως, όπως είπε, αντιμετωπίσουμε ακραίες ή έντονες καταστάσεις, δε γίνεται να υπάρξει αντιμετώπιση με τις υπάρχουσες υποδομές.
 
Οι οριοθετήσεις που δεν έγιναν και οι καταπατήσεις
Σε ερώτηση που αφορούσε στις οριοθετήσεις ρεμάτων, οι οποίες δεν έγιναν ασχέτως αν αυτό είχε αποφασιστεί στο Δ.Σ. ένα χρόνο πριν, ο κ. Νίκας απάντησε ότι η διαδικασία είναι μακρόχρονη, αφού υπάρχουν σοβαρά νομικά ζητήματα.
Τότε ανέφερε ως παράδειγμα το προαναφερθέν ρέμα, που ξεκινά με διάμετρο είκοσι μέτρων και καταλήγει με διάμετρο ενός μέτρου: η διαδικασία οριοθέτησής του πρέπει να οδηγήσει σε κατεδάφιση οικιών και πολυκατοικιών, που πολλές φορές έχουν νομιμοποιηθεί.
Υποστήριξε ακόμη ότι δεν είναι εύκολη διαδικασία, ενώ συμπλήρωσε ότι σε επίπεδο ΔΕΥΑΚ υπάρχει ένας προγραμματισμός προς αυτή την κατεύθυνση.
Η λύση, που ακούγεται και κεντρικά, είναι η κατασκευή υπόγειων αγωγών, μεγαλύτερων μάλιστα και από αυτούς της οδού Ηρώων.
 
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση