Η «σκοτεινή υπόθεση» με τα σκουπίδια στη Φολόη εκδικάζεται σήμερα στο Εφετείο

Η «σκοτεινή υπόθεση» με τα σκουπίδια στη Φολόη εκδικάζεται σήμερα στο Εφετείο

Η… μυρωδιά από τα θαμμένα σκουπίδια σε διάφορες περιοχές της Ηλείας από τον εργολάβο Θόδωρο Καράμπελα θα απασχολήσει σήμερα το Εφετείο Πατρών. Μάλιστα, μεταξύ των μαρτύρων που έχουν προσκληθεί είναι, εκτός από το δήμαρχο Καλαμάτας, ο αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Σταμάτης Μπεχράκης, Δημήτρης Μπούχαλης, Δημήτρης Φαββατάς και Θόδωρος Μπρεδήμας.
Δε γινόταν, άλλωστε, διαφορετικά, αφού ο εν λόγω εργολάβος εισέπραξε από το Δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας επτά (7) εκατομμύρια ευρώ για να μεταφέρει τα σκουπίδια μας… Κύριος ξέρει πού. Πάντως, 200 τόνοι με σκουπίδια από την πόλη μας βρέθηκαν θαμμένα στο δάσος της Φολόης.
Ο Θεόδωρος Καράμπελας είχε μακράς διάρκειας συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, έπαιρνε τα σκουπίδια του και τα μετέφερε σε άγνωστους προορισμούς. Κάποια, μάλιστα, βρέθηκαν θαμμένα στο δάσος της Φολόης, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία.
Ο κατηγορούμενος προφυλακίστηκε το 2014, αργότερα όμως αποφυλακίστηκε λόγω προβλημάτων υγείας. Σήμερα ξεκινά η δίκη του στο Εφετείο της Πάτρας, με κατηγορίες όπως της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, της παράνομης αμμοληψίας, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί δασών.
Σε κάθε περίπτωση, για τα σκουπίδια της Καλαμάτας παραμένουν εκτεθειμένες – τουλάχιστον- η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Δημοτική Αρχή και τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Πολιτείας από την προκλητική και υποκριτική τους στάση απέναντι στον εργολάβο – μεταφορέα απορριμμάτων, Θεόδωρο Καράμπελα.
Να αναφέρουμε ότι, πλειστάκις, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαμάτας είχαν καλέσει τη Δημοτική Αρχή να παρουσιάσει στοιχεία για το πού πήγαιναν τα σκουπίδια, ωστόσο από την πλευρά της τηρήθηκε… σιγή ιχθύος.
Να σημειωθεί πως ο Σταμάτης Μπεχράκης, επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών», είχε δηλώσει ότι οι όροι με τους οποίους ο Δήμος είχε αναθέσει στον εργολάβο την απομάκρυνση των σκουπιδιών επέτρεπαν σε αυτόν να εισπράττει λεφτά για τα οποία ενδεχομένως δεν έχει δουλέψει και να πλουτίζει αθέμιτα.
Όπως έχει πει, εφόσον δεν υποχρεώνεται ο εργολάβος να υποβάλει παραστατικά τα οποία βεβαιώνουν πού διαθέτει τα σκουπίδια, τότε αυτός μπορεί να ισχυρίζεται ότι τα έχει πάει στα Ιωάννινα, για παράδειγμα, να πληρώνεται σαν να τα έχει πάει εκεί, ωστόσο στην πραγματικότητα μπορεί να τα έχει εναποθέσει σε κοντινότερη περιοχή.
Σε ό,τι αφορά την πληρωμή του εργολάβου από το Δήμο, ο επικεφαλής του «Δικτύου» έχει μιλήσει για «γκρι διαδικασία», η οποία, μάλιστα, γίνεται με «εντέλλεσθαι» του δημάρχου προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί και πως ο πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου, Ι. Καμβυσίδης, ανέφερε δημόσια, σε συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής, πως ο Δήμος ουδέποτε έλεγξε τον Καράμπελα αναφορικά με τον προορισμό των απορριμμάτων που έπαιρνε από την πόλη.
Με δεδομένο ότι αρκετές από τις συμβάσεις που υπεγράφησαν είχαν το χαρακτήρα του «κατεπείγοντος», ουσιαστικός έλεγχος δεν υπήρχε και όλα γίνονταν στη λογική του «άρπα κόλλα».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη