Αρμονικό δέσιμο των σχολών της «Φάρις» στη Δημοτική Πινακοθήκη

Αρμονικό δέσιμο των σχολών της «Φάρις» στη Δημοτική Πινακοθήκη

Μια «εκδήλωση – δέσιμο» των σχολών της «Φάρις», με αφορμή την ολοκλήρωση της έκθεσης των φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη της Καλαμάτας το βράδυ της Παρασκευής.
Ειδικότερα, στο κτήριο της Πινακοθήκης, που αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά μικρό, μαθητές των Εικαστικών, του Ωδείου και της Σχολής Χορού ένωσαν τις τέχνες τους έπειτα από 10 χρόνια, προσφέροντας ένα ξεχωριστό θέαμα στους πολλούς παρευρισκόμενους.
Το «παρών» στην πολυδιάστατη εκδήλωση, που είχε τίτλο «Περιήγηση στην Τέχνη», έδωσαν ο δήμαρχος Καλαμάτας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, η απερχόμενη και ο νυν πρόεδρος της «Φάρις», δημοτικοί σύμβουλοι και, φυσικά, οι διευθυντές των τριών σχολών.
Στο ισόγειο του κτηρίου ο Σταύρος Βόλλαρης και ο μαθητής του Γιώργος Νινιός υποδέχθηκαν με τα κλαρινέτα τους το κοινό.
Η Μελίντα Κωνσταντινίδη με το βιολοντσέλο της, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου της Δημήτρη Κοτταρίδη, βρισκόταν στον 1ο όροφο, ενώ ένας ακόμη δάσκαλος του Ωδείου, ο Σταύρος Τσότρας, αυτοσχεδίαζε με φαγκότο στο 2ο όροφο εμπνευσμένος από τους πίνακες της έκθεσης.
Στην κίνηση των χρωμάτων προστέθηκε ο χορός των σωμάτων, με αποτέλεσμα έναν πολύ ενδιαφέροντα διάλογο.
Σε αυτόν το χορό συμμετείχαν οι μαθήτριες της Δημοτικής Σχολής Χορού: Δρούμπαλη Σοφία, Μανιατέα Ροδόπη, Νίκα Ίρια, Ξυπόλιτου Σταυρίνα, Πετροπούλου Κατερίνα,  Σπυροπούλου Ιωάννα, Κιούλου Κωνσταντίνα.
 
Π. Νίκας: Επιτακτική ανάγκη η δημιουργία νέας Πινακοθήκης
Μιλώντας για την εκδήλωση της Παρασκευής, ο δήμαρχος Καλαμάτας αρχικά συνεχάρη τις 3 Δημοτικές Σχολές, τους διευθυντές και το προσωπικό, για να συμπληρώσει πως απέδειξε την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται στις τρεις σχολές.
Αναφερόμενος στη συνέχεια ο κ. Νίκας στην Πινακοθήκη, είπε ότι αναγνωρίζει και ο ίδιος ότι πλέον υπάρχει πρόβλημα με το συγκεκριμένο κτήριο, ένα κτήριο πολύ όμορφο μεν, αλλά που δεν επαρκεί για αυτή τη χρήση σε μια πόλη που συνεχώς αναβαίνει και πληθυσμιακά και καλλιτεχνικά. Για αυτό το λόγο παρατήρησε ότι ο Δήμος πρέπει να κινηθεί γρήγορα, αφού υπάρχουν δυνατότητες μετακίνησης της πινακοθήκες σε νέο χώρο.
Σχετικά με το νέο κτήριο, ως άμεση και προσωρινή λύση ο κ. Νίκας ανέφερε ότι έχει ενημερώσει τον καλλιτεχνικό διευθυντή των Εικαστικών να χρησιμοποιείται το Στούντιο του Μεγάρου Χορού, όταν σε αυτό δεν υπάρχουν άλλες εκδηλώσεις και, κυρίως, χορού. Έτσι, πολύ σύντομα θα δοθεί στο χώρο ο αναγκαίος εξοπλισμός, ώστε τεχνικά να μπορεί να ανταποκριθεί και για αυτή τη χρήση.
 
Η συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Επιπρόσθετα, ο κ. Νίκας αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ελπίζοντας ο πρύτανης της Σχολής να κρατήσει την υπόσχεσή του και να ιδρυθεί και να λειτουργήσει στην Καλαμάτα ένα σχολείο, κάτι που συμβαίνει και στην Ύδρα.
 
Παναγιώτης Λαμπρινίδης: Σκοπός της τέχνης είναι να δημιουργεί επικοινωνία
Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Δημοτικής Σχολής Εικαστικών είπε ότι η τέχνη έχει ως σκοπό την επικοινωνία, όπως και έγινε σε καλλιτεχνικό επίπεδο στην εκδήλωση της Παρασκευής. Οι παραστατικές τέχνες έγιναν χορός και μουσική, κάτι που για τον ίδιο ήταν εξαιρετικό.
Επίσης, ευχαρίστησε τους καθηγητές των Δημοτικών Σχολών, αλλά και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών που παραχώρησε στη Βιβλιοθήκη 70 από τα καλύτερα έργα, τα οποία, όπως είπε, ανήκουν στην πεμπτουσία της νεωτερικότητας που παράγει η Σχολή, που είναι μια από τις σπουδαιότερες του κόσμου. Έργα που στο μέλλον ο κόσμος θα δει στα μεγαλύτερα μουσεία και τις γκαλερί της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.
Κλείνοντας ο κ. Λαμπρινίδης ζήτησε με τη σειρά του από το δήμαρχο Καλαμάτας τη δημιουργία νέας Πινακοθήκης στην πόλη.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

https://youtu.be/H49DEB2-cvs