Το σχέδιο για τις αποζημιώσεις στο λάδι

Το σχέδιο για τις αποζημιώσεις στο λάδι

Στην αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι μετρούν φέτος απώλειες εισοδήματος που εκτιμάται ότι φτάνουν και τα 500 εκατομμύρια ευρώ, προσανατολίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς βάσει των στοιχείων, λόγω των καιρικών συνθηκών, του δάκου και του γλοιοσπόριου, δεν υπάρχει παραγωγός ελαιοποιήσιμης ελιάς που να μην έχει ζημιωθεί.
Προς την κατεύθυνση αυτή και επειδή το πρόβλημα εντοπίζεται στο σύνολο της χώρας και αφορά όχι μόνο μείωση της παραγωγής αλλά και υποβάθμιση του προϊόντος, έχει ήδη αποσταλεί σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων ελαιπαραγωγών.
Παράλληλα συγκεντρώνονται αναλυτικά στοιχεία από τις περιφερειακές ενότητες όλης της χώρας. Στόχος είναι οι αποζημιώσεις να δοθούν εντός του α΄ τετραμήνου του 2019, ενώ ως πιθανότερο «όχημα» φέρεται η χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) επισημαίνουν πηγές του υπουργείου.
Αντίστοιχη πίεση για ενισχύσεις σε ελαιοπαραγωγούς ασκούν αρκετές χώρες που αντιμετώπισαν προβλήματα, γεγονός το οποίο μπορεί να λειτουργήσει θετικά ως προς το τελικό ύψος του κονδυλίου που θα διατεθεί. Άλλωστε τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για πιθανή αύξηση στο de minimis του 2019 κατά 30%.
Την ίδια στιγμή σε απόγνωση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι μετρούν απώλειες εισοδήματος που ξεπερνούν ακόμη και το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.
 
Ασθένειες
Η σημαντική πτώση της παραγωγής σε ποσοστό 30% – 40%, αλλά και η κάθετη υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου κατά 80%-90%, αποδίδονται στο δάκο αλλά και σε ορισμένες μυκητολογικές ασθένειες όπως είναι το γλοιοσπόριο, η κερκόσπορα κ.λπ.
Ωστόσο, από τη μια πλευρά οι εκπρόσωποι των ελαιοπαραγωγών επιρρίπτουν ευθύνες στις αρμόδιες Αρχές για τη δακοκτονία (δηλαδή σε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιφέρειες, αλλά και γεωπόνους), από την άλλη οι Αρχές θεωρούν ως βασικό αίτιο της καταστροφικής χρονιάς για το ελαιόλαδο τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος στη χώρα.
Οι αγρότες υπογραμμίζουν την τεράστια –«εγκληματική» για πολλούς – καθυστέρηση έναρξης του προγράμματος δακοκτονίας, ειδικότερα από τη στιγμή που οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος στη χώρα μας είχαν χτυπήσει το «καμπανάκι» για… εισβολή δάκων, το οποίο όμως δεν εισακούστηκε από τις αρμόδιες Αρχές.
Όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν, το πρόγραμμα δακοκτονίας ξεκίνησε με 2 μήνες καθυστέρησης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ελεγχθούν οι πληθυσμοί του δάκου και να χαθεί μεγάλο μέρος της παραγωγής πολύ πριν ξεκινήσει η περίοδος της συγκομιδής.
Σημειώνεται, για παράδειγμα, ότι το πρώτο επίσημο αποτέλεσμα από τις δακοπαγίδες σε αρκετές περιοχές του Νομού Μεσσηνίας δόθηκε στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.
 
Κλιματική αλλαγή
Παράλληλα είναι γενικά παραδεκτό ότι η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει τα δεδομένα σε αγροτικές καλλιέργειες σε ολόκληρο τον πλανήτη, γεγονός που καθιστά αναγκαία μία μεθοδική και συστηματική έρευνα, προκειμένου να προστατεύονται όσο είναι δυνατόν τα αγροτικά προϊόντα και να προβλέπονται αποζημιώσεις όταν υφίστανται ακραίες καιρικές συνθήκες.