Τόνια Κουζή και “Καλαμάτα- Τόπος Ζωής” παρουσίασαν τους πυλώνες του προγράμματός τους

Τόνια Κουζή και “Καλαμάτα- Τόπος Ζωής” παρουσίασαν τους πυλώνες του προγράμματός τους

Παρουσία του Μανώλη Μάκαρη, επικεφαλής του συνδυασμού “Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες” και εκπροσώπων κάποιων άλλων παρατάξεων, ο συνδυασμός  “Καλαμάτα- Τόπος Ζωής” και η Τόνια Κουζή, ως επικεφαλής και υποψήφια δήμαρχος, παρουσίασαν χθες το σχέδιο με τον κωδικό “631”, το οποίο αποτελούνταν από το πρόγραμμα και την παρουσίαση μέρους υποψήφιων δημοτικών συμβούλων. Η παρουσίαση έγινε στο κτήριο της πρώην ΔΕΠΑΚ (Φαρών και Μεθώνης), το οποίο πολύ σύντομα θα “μεταμορφωθεί” σε ξενοδοχειακή μονάδα.
Αποκωδικοποιώντας το περίφημο “631” η Τόνια Κουζή σχολίασε ότι “το μέλλον είναι το σχέδιό μας, είναι το σχέδιο 631. 6 οριζόντιες θεματικές ενότητες, περιβάλλον, χωροταξία, πολιτισμός, τουρισμός, αθλητισμός, κοινωνική υγεία. Εκεί είναι τα υλικά μας, οι παράγοντες που θα φέρουν την ανάπτυξη, την ευρωστία, την εύρυθμη λειτουργία, τη βιωσιμότητα, το διηνεκές. 3 κάθετοι άξονες, οι κολώνες που θα χτίσουμε το οικοδόμημα του σήμερα, του αύριο των παιδιών μας. Νεολαία, τεχνολογία, τοπική οικονομία. Ένα τρίπτυχο πάνω στο οποίο μπορεί να βασιστεί η ματιά στο σήμερα και στο αύριο. 1 τόπος, 1 αφήγημα.
Συνεχίζοντας η Τόνια Κουζή συμπλήρωσε: “Επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε 6 + 3 προτάσεις που συνθέτουν το αφήγημα αυτό και ζωντανεύουν μπροστά σας τον τρόπο με τον οποίος σκεφτόμαστε. Αυτό προφανώς δεν είναι το τελικό ολοκληρωμένο πρόγραμμά μας. Οι προτάσεις μας θέλουμε να είναι ολοκληρωμένες και εμπεριστατωμένες και έτσι θα είναι στα τέλη του Μαρτίου, οπότε θα σας παρουσιάσουμε ένα τελικό και πλήρες σχέδιο προτάσεων”.
 
Πυλώνες προγράμματος
Επιπλέον, πρόσθεσε: “Σε αυτό το πλαίσιο η πρότασή μας για τη διαχείριση του πράσινου με την ευρεία έννοια βάζει στο κέντρο της σκέψης μας την πράσινη γειτονιά. Γειτονιά παλιά – γειτονιά καινούρια. Ο τόπος μας είναι η θέση του, είναι η χωροταξία του. Αυτή η θέση τού προσδίδει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, ένα εκτενές παράκτιο μέτωπο. Ανατολικά αυτή η ζώνη εφάπτεται στον ήδη κατοικημένο χώρο και ανοίγει τη συζήτηση για την ολιστική αλλαγή της υφιστάμενης ΤΟΜΗΣ.
Η νέα τομή προτείνει μετά τα Κτήρια μια Ζώνη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και μια Ζώνη κίνησης μέσων σταθερής τροχιάς και μέσων εκτάκτου ανάγκης. Τέλος, δημιουργείται ένας χώρος κίνησης πεζών και ποδηλάτων, ενώ η ακτογραμμή αφήνεται στη φυσική της κατάσταση ανέγγιχτη. Δυτικά παράγεται μια νέα ζώνη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη μελλοντική επέκταση του ιστού, αφού μιλάμε για μια ζώνη αδόμητη.
Σήμερα οι δυο τόποι είναι ασύνδετοι με κοινά τοπιογραφικά στοιχεία, αλλά ανισοβαρή ανάπτυξη. Η ανάπτυξη του ιστού μοιάζει να έχει βρεθεί σε αδιέξοδο, με τον ανατολικό ορεινό όγκο να αποτελεί φυσικό φράγμα. Δίνεται η αίσθηση ότι η πόλη αδυνατεί να αντιληφθεί τη φυσική στροφή της προς τη δυτική ακτή της. Η πρότασή μας είναι η ενοποίηση των δύο σήμερα φαινομενικά ασύνδετων τόπων.
Βασικό εργαλείο αποκατάστασης της διασύνδεσης των δύο πόλων θα είναι ένας Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, Πανελλήνιος ή και Διεθνής, με αίτημα την απάντηση στα ζητούμενα με βάση τις τάσεις της πολεοδομικής διαχείρισης, αντίστοιχων σημαντικών τόπων.  Στόχος η εξυπηρέτηση και συνύπαρξη όλων σε ένα καλά μελετημένο σύστημα που θα διέρχεται αβίαστα από την Ανατολή στη Δύση, από το σήμερα στο αύριο.
Ο Τόπος μας διαθέτει σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα. Πρόταση μας η διασύνδεση όλων.
Ο Τόπος μας είναι και οι άνθρωποι που υποδέχεται. Ένας τόπος που αν οργανωθεί μπορεί να αποτελέσει προορισμό για μια διαφορετική τουριστική εμπειρία. Πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τουριστική ανάπτυξη με κατάλληλη χωροθέτηση των λειτουργιών της πόλης, με στόχο τον πράσινο ήπιο τουρισμό που απευθύνεται κυρίως σε οικογένειες με παιδιά. Διαμορφώνουμε ένα βιώσιμο και ελκυστικό τόπο για τους πολίτες, που θα αποτελεί ταυτόχρονα και ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν για τους επισκέπτες. Πρότασή μας η δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού ο οποίος θα αναλάβει να συντονίσει την απαιτούμενη τουριστική στρατηγική.
Ο Τόπος μας διαθέτει χώρους άθλησης αξιοπρεπείς και ασφαλείς, αλλά και ικανούς αθλητές. Η άθληση και η άσκηση είναι έννοιες διακριτές, αλλά συνυπάρχουν αρμονικά και παράγουν όλα τα είδη του αθλητισμού στον Τόπο. Μαζικός και προπονητικός αθλητισμός βρίσκουν το δικό τους ρόλο.
Αναντίρρητα οι δομές πρέπει να αξιολογηθούν με βάση την ποιότητα της υποδομής και το βαθμό επισκεψιμότητας κάθε περίπτωσης ξεχωριστά, ώστε να τεθούν προτεραιότητες. Επιβάλλεται να εκπονηθούν οικονομοτεχνικές μελέτες τόσο εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων όσο και μελετών νέων εγκαταστάσεων, ώστε να ληφθεί η πλέον συμφέρουσα λύση ανά περίπτωση. Προαπαιτούμενο όλων των μελετητικών προσεγγίσεων είναι οι αναγεννημένοι αθλητικοί χώροι να είναι φιλικοί τόσο σε όλους τους χρήστες, όσο και στο περιβάλλον.
Πέρα από την παραδοσιακή υποδομή του αθλητισμού όμως, η ματιά μας για την άθληση στην πόλη ανοίγει περισσότερο για να ενισχυθεί η έννοια του αθλητισμού για όλους. Με αυτό το κοίταγμα εντοπίζει σε όλες τις γειτονιές ένα πλέγμα ανενεργών σήμερα αθλητικών χώρων, ασύνδετων και παραμελημένων.
Τα γήπεδα των σχολικών κτηρίων. Πρότασή μας η οργάνωση δικτύου ανοικτών σχολικών αθλητικών χώρων, προκειμένου να αποτελέσουν ζωντανά κύτταρα ενασχόλησης με τον αθλητισμό σε επίπεδο ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης. Προαπαιτούμενο ο εκσυγχρονισμός όλων των σχολικών γηπέδων, ώστε να μην εγκυμονούν κινδύνους, γεγονός που θα ωφελήσει ταυτόχρονα και την πρωινή σχολική δραστηριότητα.
Ο Τόπος μας φροντίζει τους ανθρώπους του. Οι υφιστάμενες κοινωνικές δομές χρήζουν λειτουργικής και ποιοτικής αναβάθμισης. Από όλες τις καταγεγραμμένες δομές η πιο εξωστρεφής κοινωνική δομή το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” είναι αυτό που μπορεί να υποστηρίξει τους ανθρώπους μας σε όλη την έκταση του Τόπου και σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα. Πρότασή μας η ένταξη του υπάρχοντος προγράμματος σε ένα νέο σχήμα παροχής υπηρεσιών που δεν περιορίζεται στην περίθαλψη αλλά συμπεριλαμβάνει την έννοια τη διοικητικής εξυπηρέτησης των τοπικών κοινοτήτων.
Καμία αλλαγή δεν έχει νόημα αν στη διαμόρφωσή της δεν έχουν εμπλακεί αυτοί που στο μέλλον θα τη βιώσουν. Οι νέοι. Οι νέοι που μέχρι σήμερα είναι θεατές στο σχεδιασμό του ίδιου τους του μέλλοντος και που απογοητευμένοι εγκαταλείπουν το δημόσιο διάλογο και σε πάρα πολλές περιπτώσεις ακόμα και τον ίδιο τον Τόπο.
Ως πρώτο βήμα ενεργοποιούμε την ουσιαστική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων. Ενός συμβουλίου που δε χειραγωγείται από πολιτικές παρατάξεις όπως στο παρελθόν, αλλά αποτελεί τον ουσιαστικό χώρο πολιτικής έκφρασης των Νέων του τόπου.
Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων επιλέγονται με κλήρωση από όσους έχουν παρακολουθήσει στοχευμένα σεμινάρια γνωριμίας με το θεσμό και οι αποφάσεις και προτάσεις του Συμβουλίου παρουσιάζονται στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου συζητούνται κατά προτεραιότητα. Οι νέοι δεν πρέπει απλά να μπουν στο παιχνίδι.
Καμία αλλαγή δεν έχει νόημα αν δεν είναι προσαρμοσμένη στις εξελίξεις. Αν δεν αποτελεί καινοτομία και αν δεν ενσωματώνει την τεχνολογία. Και φυσικά θα πρέπει να τονίσουμε πως για μας καινοτομία είναι η αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου δράσης, και αυτό το αποδεικνύουμε μέσα από τις ενέργειές μας. Ο ψηφιακός κόσμος είναι εδώ και εμείς είμαστε χρόνια πίσω από τις εξελίξεις.
Έτσι, λοιπόν, προτείνουμε τη δημιουργία ενός δωματίου ελέγχου του Δήμου που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα παρουσιάζει στοιχεία που σχετίζονται με τα δεδομένα του Δήμου και θα εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του.
Αντίστοιχα, οι τάσεις της εποχής για γρήγορο Internet, το Internet των πραγμάτων (Internet of Things), αλλά και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα πρέπει να είναι δεδομένα σε ένα Δήμο που κινείται στην ψηφιακή εποχή και την καινοτομία. Γρήγορο internet στους ανοιχτούς χώρους, πάρκο ΟΣΕ, πλατεία, λιμάνι, παραλιακό μέτωπο, Ιστορικό Κέντρο, αλλά και σε κάθε επιμέρους γειτονιά και πάρκο, ακόμα και στα Μέσα Μεταφοράς».
 
Υποψήφιοι
1. Παπαευσταθίου Βασίλης, 2. Λαζαρίδης Γιώργος, 3. Ζαγάκος Ανδρέας, 4. Ανδριανόπουλος Κώστας, 5. Γιουρτούμας Νίκος, 6. Δρ. Πουλόπουλος Βασίλης, 7. Καλφακάκος Ηλίας, 8. Φρέγκογλου Ευδόκιμος, 9. Φλώρου Μαρία, 10. Κορομήλας Άρις, 11. Ελμάρασι Μοχ, 12. Μπέλου Στέλλα, 13. Χαραλαμπόπουλος Γιάννης, 14. Κόντος Γιώργος, 15. Τσατσαρώνη Δέσποινα, 16. Τσώνης Αντώνης, 17. Τσουμελέας Χρήστος, 18. Κατσιρέας Γιώργος, 19. Γελάσης Κυριάκος, 20. Καραθανάση Θεανώ, 21. Χρονοπούλου Ελένη, 22. Λατζούνη Μαρίνα, 23. Λαγοπάτης Τάκης.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη