Η εκπαίδευση στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση σώζει ζωές – Σεμινάρια από την ομάδα «ΚΑΡΠΑ» του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Η εκπαίδευση στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση σώζει ζωές – Σεμινάρια από την ομάδα «ΚΑΡΠΑ» του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Εφάμιλλη των μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας
 
 
 
Σεμινάρια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης πρόκειται να πραγματοποιήσει μέσα στον Απρίλιο η ομάδα «ΚΑΡΠΑ» του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, με την άμεση στήριξη και της διοίκησης.
Για τη σημασία στην εκπαίδευση όλο και περισσότερων πολιτών στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, αλλά και για δύο νέα «εργαστήρια» που πρόκειται να λειτουργήσουν στην Καρδιολογική Κλινική Καλαμάτας, παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Μπέζος, παρουσία του διευθυντή της Καρδιολογικής, ιατρού καρδιολόγου Γιώργου Κουδούνη, του καρδιολόγου Μανώλη Μάκαρη και της κα Μάλλιoυ, αναισθησιολόγου, που ανήκει στην ομάδα «ΚΑΡΠΑ» του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Ο κ. Κουδούνης σημείωσε το πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση όλο και περισσοτέρων πολιτών γύρω από την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Σημείωσε, δε, ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας συμβαίνουν 10.000 με 13.000 περιστατικά ανακοπής καρδιά εκτός νοσοκομείου. Με τη σχετικά απλή εκπαίδευση πολιτών αυτά τα περιστατικά θα είχαν σίγουρα καλύτερη τύχη, μειώνοντας και τον αριθμό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους.
Κλείνοντας ευχαρίστησε τον κ. Μπέζο και τη διοίκηση του νοσοκομείου για την υποστήριξή τους πάνω στη διεξαγωγή αυτών των σεμιναρίων.
Ο κ. Μάκαρης στάθηκε ιδιαίτερα στην ακόμα μεγαλύτερη επέκταση στο δίκτυο απινιδωτών, σε σχολεία, αθλητικούς χώρους, αλλά και κεντρικά σημεία της πόλης και των γύρω περιοχών, καθώς θα συνέβαλαν «καταλυτικά» στο να σώσουν ζωές, παράλληλα με την εκπαίδευση στη χρήση τους από δυνητικούς «Σαμαρείτες», δηλαδή τους απλούς πολίτες. Επισήμανε ότι η επιβίωση ανθρώπων εκτός νοσοκομείου με ανακοπή φθάνει στο 6%, ενώ με την επέκταση του δικτύου απινιδωτών και την εκπαίδευση των πολιτών θα μπορούσε να φθάσει στο 60%.

MPEZOS-3.JPG

Από την πλευρά της, η κα Μάλλιου έκανε γνωστό ότι η ομάδα «ΚΑΡΠΑ» του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας αποτελείται από 15 άτομα και μέσα στον Απρίλιο θα προχωρήσει σε δύο σεμινάρια, ένα σεμινάριο γνωριμίας με την «ΚΑΡΠΑ», δηλαδή την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, με συλλόγους, σχολεία και απλούς πολίτες ενώ θα ακολουθήσει και ένα δεύτερο, διάρκειας 5 ωρών. Όσοι δε το παρακολουθήσουν, θα πάρουν πιστοποίηση πάνω στην «ΚΑΡΠΑ».
Ο κ. Μάκαρης κάλεσε σχολεία, συλλόγους και αθλητικές ομάδες να έρθουν σε επαφή με την ομάδα «ΚΑΡΠΑ» του Νοσοκομείου Καλαμάτας για να ενημερωθούν, ενώ πρόσθεσε ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνει και νέο κάλεσμα εν όψει των σεμιναρίων αυτών.
 
Δύο νέα «εργαστήρια» αλλάζουν το επίπεδο της Καρδιολογικής Κλινικής Καλαμάτας
Παράλληλα με την ενημέρωση γύρω από τα σεμινάρια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης που προγραμματίζονται, ο κ. Μπέζος αναφέρθηκε σε ένα μεγάλο στόχο που είχε θέσει η διοίκηση του νοσοκομείου και στα τέλη του μηνός αναμένεται να πραγματοποιηθεί. Αφορά, δε, στην τοποθέτηση σταθερών βηματοδοτών στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Είναι κάτι που δε γίνεται σε κανένα άλλο νοσοκομείο της Πελοποννήσου και θα απαλλάξει αρκετό κόσμο από το ταξίδι στην «πρωτεύουσα» για την τοποθέτηση βηματοδότη ή για τον έλεγχο αυτού. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μπέζος, στα τέλη του Μαρτίου ολοκληρώνεται η εκπαίδευση του ιατρού καρδιολόγου κ. Λιονάκη πάνω σ’ αυτό το «εργαστήριο» και ακολουθεί δυο μήνες αργότερα ο ιατρός καρδιολόγος κ. Κλουφέτος. Επίσης, ο κ. Μπέζος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο «αιμοδυναμικό» εργαστήριο του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καθώς και στη σημαντική αύξηση που παρουσιάζουν οι στεφανιογραφίες και οι αγγειοπλαστικές τον τελευταίο χρόνο.
Κλείνοντας, ευχαρίστησε ιδιαίτερα το διευθυντή της Καρδιολογικής κ. Κουδούνη και όλη του την «ομάδα» για όσα έχουν κάνει, αλλά και γιατί έκαναν πραγματικότητα ένα μεγάλο στόχο που είχε θέσει η διοίκηση.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Καρδιολογικής, ιατρός καρδιολόγος Γεώργιος Κουδούνης τόνισε ότι η λειτουργία του εργαστηρίου τοποθέτησης σταθερών βηματοδοτών, σε συνδυασμό και με τη λειτουργία εργαστηρίου για διοισοφάγειο υπέρηχο καρδιάς, καθιστούν την Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας εφάμιλλη των κεντρικών νοσοκομείων της πρωτεύουσας.
Αναφορικά με την τοποθέτηση σταθερών βηματοδοτών, ο κ. Μάκαρης πρόσθεσε ότι θα λειτουργεί και ιατρείο παρακολούθησης ασθενών με βηματοδότη. Έτσι δε θα χρειάζεται πια να μεταβαίνουν στην «πρωτεύουσα» για να πραγματοποιήσουν έναν έλεγχο ρουτίνας.
 
Του Κώστα Γαζούλη