Οικογένεια Κωνσταντακόπουλου: Αυτοκρατορία με γερά θεμέλια

Οικογένεια Κωνσταντακόπουλου:  Αυτοκρατορία με γερά θεμέλια

Πως οι τρεις γιοί του Καπετάν Βασίλη γιγάντωσαν το όραμα του
 
Κωστής, Αχιλλέας, Χρήστος. Οι τρεις γιοι, διάδοχοι της θαλάσσιας αυτοκρατορίας που δημιούργησε ο αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, αποδεικνύονται στην πράξη ισάξιοι συνεχιστές του πατέρα τους. Δεν έμειναν στα έτοιμα, αλλά έβαλαν κάτω το κεφάλι και άνοιξαν νέους επιχειρηματικούς δρόμους, διαψεύδοντας στην πράξη το αμερικανικό γνωμικό ότι «η πρώτη γενιά δημιουργεί την περιουσία, η δεύτερη τη συντηρεί και η τρίτη την καταστρέφει».
Σε μια εξομολόγησή του ο καπετάνιος είχε διηγηθεί: «Πηγαίναμε βόλτα με την οικογένειά μου, όταν από το διπλανό αυτοκίνητο είδα τον οδηγό να πετάει ένα πακέτο τσιγάρα στο δρόμο. Τον πλησίασα στο επόμενο φανάρι και ευγενικά του έκανα παρατήρηση. Τα παιδιά μου καθόντουσαν στο πίσω κάθισμα και ακόμη το θυμούνται. Ήταν ένα μάθημα που έπρεπε να δώσω ως γονιός. Να μην αδιαφορούμε για το τι συμβαίνει γύρω μας».
Μεγάλωσε τους γιους του με αρχές. Τίποτε δεν είναι τυχαίο.
Ακρογωνιαίος λίθος της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου στις επιχειρήσεις ήταν η ναυτιλιακή εταιρεία Costamare. Την ίδρυσε ο καπετάνιος το 1975. Τότε, σε ηλικία 40 ετών, του παρουσιάστηκε η ευκαιρία να αγοράσει ένα μικρό φορτηγό πλοίο, χωρητικότητας μόλις 2.000 τόνων, στο οποίο εργαζόταν. Του έδωσε το όνομα της συζύγου του, «Κάρμεν».
H Costamare άρχισε την πορεία της με φορτηγά μεταφοράς τσιμέντου και διάφορα είδη πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου. Βγήκε από τη ναυτιλιακή κρίση στις αρχές της 10ετίας του ’80 με ενισχυμένη φήμη και έγινε πρωτοπόρος στον κλάδο των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Ως ανεξάρτητη πλοιοκτήτρια εταιρεία, η Costamare μπήκε σφήνα ανάμεσα σε Αμερικάνους και Βορειοευρωπαίους που είχαν δημιουργήσει ολιγοπώλιο στον κλάδο των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Σήμερα ο στόλος της αποτελείται από 78 πλοία διαφόρων μεγεθών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, μεταφορικής ικανότητας 548.000 «κουτιών», ενώ έχει υπό ναυπήγηση άλλα πέντε πλοία. Είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως.
 
Ο Κωστής και η Costamare
Στο τιμόνι της εταιρείας βρίσκεται ο πρωτότοκος του καπετάν Βασίλη, ο Κωστής. Ήταν το 2006, πριν από 13 χρόνια, όταν ο πατριάρχης της οικογένειας αποφασίζει να αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Τα προβλήματα υγείας είχαν παρουσιαστεί, χωρίς όμως να γίνουν γνωστά έξω από το στενό κύκλο του.
Η είδηση ότι ένας από τους ισχυρότερους, παγκοσμίως, πλοιοκτήτες είχε επιλέξει να αποτραβηχτεί από την ενεργό δράση έσκασε σαν βόμβα. Επικράτησε προβληματισμός και ανησυχία για την επόμενη ημέρα της εταιρείας, η οποία τότε είχε στόλο από 32 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Ο καπετάνιος, όμως, που λάτρεψε τη θάλασσα, αν και είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στο ορεινό χωριό της Μεσσηνίας, το Διαβολίτσι, είχε ήδη αποφασίσει σε ποιον θα έδινε το δαχτυλίδι της διαδοχής.
«Η εταιρεία περνάει σε καλά χέρια, αφού η νέα γενιά είναι ακόμη καλύτερη» δήλωνε τότε στα διεθνή ΜΜΕ. Μεθοδικά και αθόρυβα είχε προετοιμάσει τον πρωτότοκο γιο του, τον 49χρονο σήμερα Κωστή.
Εκείνος φρόντισε στην πράξη να δικαιώσει την επιλογή του πατέρα του, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα τέλη Ιανουαρίου του 2011. Ανέλαβε το τιμόνι της ναυτιλιακής εταιρείας στα 37 του χρόνια και από τότε το κρατάει γερά και σταθερά σε ήρεμες και φουρτουνιασμένες θάλασσες.
Ο Κωστής ήταν εκείνος που αποφάσισε και προετοίμασε την είσοδο της εταιρείας στην αμερικανική χρηματαγορά το Νοέμβριο του 2010 και πέρασε το κατώφλι της τον Ιανουάριο του 2011.
«Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι η πλέον κατάλληλη για επέκταση και ανάπτυξη. Είμαστε σε συζητήσεις για την υλοποίηση σημαντικών και ελκυστικών επενδυτικών σχεδίων. Αυτός είναι και ο λόγος που επιδιώξαμε τώρα την εισαγωγή της εταιρείας μας στο χρηματιστήριο αποδεχόμενοι μία σημαντική έκπτωση στην καθαρή της αξία» ήταν τα λόγια με τα οποία περιέγραψε την επόμενη ημέρα της εταιρείας. 
Ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος βρίσκεται στο Top 100 της λίστας που δημοσιεύει κάθε χρόνο η Lloyd’s με τις ισχυρότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας. Το 2018 βρέθηκε ανέβηκε δύο θέσεις πιο πάνω σε σύγκριση με το 2015, από την 52η στην 50ή. 
Η «μαθητεία» του Κωστή Κωνσταντακόπουλου δίπλα στον πατέρα του είχε αρχίσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο εξωτερικό. Το 1998, σε ηλικία 29 ετών, τοποθετείται στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και πέφτει κατευθείαν στα βαθιά σε έναν άκρως σκληρό βιομηχανικό τομέα όπως είναι η ναυτιλία.
Ο Κωστής δίνει μεγάλη βαρύτητα στον Έλληνα ναυτικό ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, ο οποίος πάντα φρόντιζε τα πληρώματα και τα στελέχη της ναυτιλιακής εταιρείας.
Επένδυσε ένα υψηλότατο χρηματικό ποσό για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου ναυτιλιακού κέντρου εκπαίδευσης, του «Costamare MaritimeTraining Services SA» με αποστολή την επιμόρφωση των Ελλήνων αξιωματικών πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στη ναυσιπλοΐα, όπου όλα πλέον γίνονται ηλεκτρονικά.
 
Ο Αχιλλέας και
οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις
«Εκτός από τη θέληση, έχω και την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου για τη Μεσσηνία. Και θα το πραγματοποιήσω εγώ ή, αν ο Θεός αποφασίσει διαφορετικά, ο Αχιλλέας».
Αυτά ήταν τα λόγια του καπετάνιου, όταν έδινε τις δικές του μάχες στη Μεσσηνία θέλοντας να αφήσει πίσω του ένα έργο ζωής, δίνοντας εργασία στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Δημιουργήθηκαν 1.200 θέσεις εργασίας και πολλές περισσότερες λόγω των επιχειρήσεων που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της λειτουργίας της Costa Navarino. Το 60% των προμηθειών του συγκροτήματος προέρχεται από τοπικές επιχειρήσεις και παραγωγούς.
«Έχω ως στόχο να μετατρέψω τη Μεσσηνία σε Τοσκάνη της Ελλάδας» δήλωνε ο Αχιλλέας, ο οποίος αποδείχθηκε άξιος συνεχιστής δίνοντας στην Costa Navarino διεθνή αίγλη. Ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος τον διάλεξε να αναλάβει την επένδυση αυτή, γιατί του έμοιαζε στο δυναμισμό, όπως έλεγε στο στενό του κύκλο. Επίσης, ήταν ο καταλληλότερος, αφού είχε σπουδάσει στην παλαιότερη και κορυφαία στον κόσμο σχολή ξενοδοχειακού management, στην Ecole Hoteliere de Lausanne. Άρχισε να δουλεύει δίπλα στον πατέρα του από το 1997, σε ηλικία 26 ετών.
Μαζί με αυτή τη μεγάλη επένδυση ο Αχιλλέας «κληρονόμησε» και τις έντονες αντιδράσεις για την κατασκευή του έργου, που καθυστέρησαν την υλοποίηση του σχεδίου για 13 χρόνια.
Ο Αχιλλέας έχει ως στόχο την κατασκευή δύο ακόμη συγκροτημάτων, των Navarino Blue και Navarino Hills, καθώς και του πρώτου υπόσκαφου ξενοδοχείου στον κόσμο στο Navarino Bay. Θα δημιουργηθούν άλλες 900 μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ το κόστος των νέων επενδύσεων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 240 εκατ. ευρώ και το συνολικό κόστος του συγκροτήματος θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
 
Ο Χρήστος και ο Λάνθιμος!
Ο βενιαμίν της οικογένειας, ο Χρήστος, αποφάσισε να χαράξει τη δική του ρότα και να εισέλθει στο θαυμαστό κόσμο του Χόλιγουντ. Δραστηριοποιείται στις κινηματογραφικές παραγωγές, χτίζοντας μία αξιοζήλευτη καριέρα. Είναι ο παραγωγός της ταινίας «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου, η οποία κέρδισε βραβείο στις Κάννες το 2015. Για τον Χρήστο έχει κάνει αφιέρωμα, μεταξύ άλλων, η Le Monde.
Τα πρώτα του βήματα, της νιότης, έδειχναν ότι δε θα ξεφύγει από τη ναυτική οικογενειακή παράδοση. Σπούδασε Ναυτιλιακά στο Λονδίνο. Παράλληλα, όμως, παρακολουθούσε σεμινάρια για τον κινηματογράφο, που αποτελούσε από τα παιδικά του χρόνια τη μεγάλη του αγάπη, την οποία μοιραζόταν με τα κόμικ.
Όταν επέστρεψε από το City στην Ελλάδα άρχισε να ασχολείται με τις οικογενειακές επιχειρήσεις, τις οποίες δεν έχει εγκαταλείψει μέχρι σήμερα, παρά την επαγγελματική του ενασχόλησή του με την έβδομη τέχνη και τη Faliro House την οποία ίδρυσε το 2008. Συγκεκριμένα, ασχολείται με τη βιομηχανία ορυκτών που διατηρεί η οικογένειά του στην Κοζάνη. 
Η μακρόχρονη γνωριμία του με τον, επίσης Μεσσήνιο, ηθοποιό Νίκο Καλογερόπουλο, τον επηρέασε για να ασχοληθεί επαγγελματικά με την 7η τέχνη. Έγινε παραγωγός της ταινίας του Καλογερόπουλου «Οι Ιππείς της Πύλου», η οποία ήταν η πρώτη παραγωγή της Faliro House και τα διαπιστευτήρια του Χρήστου στο μαγικό κόσμο του κινηματογράφου.
Σε παραγωγή της Faliro House και σκηνοθεσία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη έγιναν τα γυρίσματα του 7λεπτου φιλμ για την ιστορία του Μουσείου Μπενάκη με αφηγητή τον Γουίλεμ Νταφόε.
Στην Costa Navarino φιλοξενεί πρωταγωνιστές παγκόσμιας εμβέλειας όπως ο Ίθαν Χοκ, ο οποίος τον είχε ευχαριστήσει δημοσίως όταν προβλήθηκε στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2013 σε πρεμιέρα, στο πλαίσιο του 3ου Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, η ταινία «Πριν τα Μεσάνυχτα» σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τους ΄Ιθαν Χοκ και Ζιλί Ντελπί.
«Ευχαριστώ τον Χρήστο Κωνσταντακόπουλο και την Faliro House που μας βοήθησαν ουσιαστικά από την πρώτη στιγμή στα γυρίσματα της ταινίας», ανέφερε ο Ίθαν Χοκ. Ήταν από τις ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις του Χρήστου ο οποίος είχε ανέβει στη σκηνή να απευθυνθεί στο κοινό.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr, του Μηνά Τσαμόπουλου