Μνήμες Γ. Παπαδόπουλου από το σεισμό της Καλαμάτας και τι ισχύει για τις προγνώσεις

Μνήμες Γ. Παπαδόπουλου από το σεισμό της Καλαμάτας και τι ισχύει για τις προγνώσεις

Ένας από τους πιο έγκριτους σεισμολόγους της χώρας είναι ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, που από το 2002 είναι διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε στην Καλαμάτα, όπου συνόδευε τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη, μιας και ο κ. Παπαδόπουλος είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το «Ποτάμι».
Το «Θάρρος» μίλησε μαζί του, όχι για την υποψηφιότητά του, αλλά για τους σεισμούς, για το αν μπορούν να προβλεφθούν, αλλά και για τις μνήμες του από το σεισμό της Καλαμάτας. Όπως επισήμανε, τον έχει στιγματίσει, αφού ήταν ο πρώτος καταστροφικός σεισμός στην Ελλάδα που μελέτησε.
 
Η πρόγνωση των σεισμών
Ένα θέμα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και διαμάχες μεταξύ των σεισμολόγων είναι αν ένας σεισμός μπορεί να προγνωστεί. Ο κ. Παπαδόπουλος, λοιπόν, απάντησε ότι ανάμεσα στους σεισμολόγους υπάρχει διγνωμία. Κατά τον ίδιο, που- όπως είπε- ασχολείται πάρα πολλά χρόνια με τον τομέα της πρόγνωσης των σεισμών, προς το παρόν τυποποιημένη και έτοιμη μέθοδος για να προβλέπουν οι ειδικοί τους σεισμούς δεν υπάρχει. Υπάρχει, αντίθετα, έρευνα, με τον ίδιο να δηλώνει οπαδός της, αλλά αυτή μέχρι στιγμής έχει πολλές αβεβαιότητες. Άρα, μπορεί να υπάρχουν πολύ μεγάλα σφάλματα ή και ανακρίβειες.
Δηλώνει, δε, «ναι στην πρόοδο της έρευνας», αλλά δε θα ισχυριστεί ότι έχει φτάσει να έχει πρακτικό αποτέλεσμα.
 
Οι συνέπειες της πρόγνωσης
Σχετικά με την πρόγνωση του σεισμού, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάπου ανά τον κόσμο επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος και όσοι ανά καιρούς δηλώνουν ότι υπάρχει, προκαλούν μόνο πανικό και φοβία στον κόσμο, οικονομικές συνέπειες στην περιοχή, αλλά και αντιπάθεια της κοινής γνώμης στον επιστημονικό κόσμο, κάτι που, όπως σχολίασε ο σεισμολόγος, είναι άσχημο.
 
Μνήμες από σεισμό της Καλαμάτας
Μια πολύ σημαντική εμπειρία για τον ίδιο χαρακτήρισε το σεισμό της Καλαμάτας ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι τότε ήταν νέος επιστήμονας και μόλις ξεκινούσε. Μάλιστα, ήταν ο πρώτος καταστροφικός σεισμός στην Ελλάδα που μελέτησε.
Πάντοτε, όπως είπε, τον συγκινεί όταν το θυμάται, καθώς είχε και θύματα και πολλές βλάβες, ενώ κάθε φορά που έρχεται στην Καλαμάτα συγκινείται.
 
Η σωστή ανοικοδόμηση της πόλης
Για το σεισμό της Καλαμάτας ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι ευτυχώς η πόλη ανοικοδομήθηκε με σωστό τρόπο, κάτι που ο καθένας μπορεί να δει αν περπατήσει σήμερα στους δρόμους και τις πλατείες της.
Δεν πρέπει, σχολίασε, να έχουμε θύματα και σεισμούς για να προοδεύει μια πόλη, αλλά, έστω και έτσι, υπήρξε καλή ανοικοδόμηση της Καλαμάτας. Υπάρχουν δε και άλλες περιπτώσεις, όπως της πόλης του Αιγίου, που δεν προσέχθηκαν.
 
Η συνάντηση με τη Μελίνα Μερκούρη στην Καλαμάτα
Κλείνοντας τις μνήμες του από το 1986 ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι τότε η Μελίνα Μερκούρη είχε έρθει στην Καλαμάτα και είχε στήσει αντίσκηνο κάπου κοντά στην παραλία, αφού ήθελε ως υπουργός Πολιτισμού να εποπτεύσει την αποκατάσταση κτηρίων που είχαν σχέση με τον πολιτισμό.
Όταν η Μελίνα Μερκούρη, λοιπόν, πληροφορήθηκε ότι ο Γ. Παπαδόπουλος ήταν εκεί, ζήτησε να τον δει, ο ίδιος πήγε, της ανέλυσε τα επιστημονικά δεδομένα.
Τι θα πρέπει να κάνει ο κόσμος σε περίπτωση σεισμού
Μπορεί να έχει γραφεί και ειπωθεί εκατοντάδες φορές τι πρέπει να κάνει ο κόσμος σε περίπτωση σεισμού, αλλά ο κ. Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι είναι καλό να μην τα ξεχνάμε και να τα θυμίζουμε συχνά, ειδικά στην πόλη μας, που βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή.
Ειδικότερα, λοιπόν, από πριν ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ένα πρόχειρο σχέδιο για το πού θα πάει να συγκεντρωθεί μετά το σεισμό, κάτι που μπορεί να πληροφορηθεί και από τον εκάστοτε Δήμο, αν έχουν καθοριστεί σημεία συνάθροισης για αυτό το φαινόμενο.
Έπειτα, την ώρα του σεισμού, δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε, ειδικά αν κάποιος είναι σε πολυκατοικία, δεν πρέπει να τρέχουμε, ενώ αν αποφασίσουμε να φύγουμε, θα πρέπει να γίνεται πάντα από τις σκάλες. Αμέσως πρέπει να μετακινηθούμε σε ανοιχτό χώρο και όχι μπροστά από την πολυκατοικία.
Μετά το σεισμό θα πρέπει να συγκεντρώσουμε την οικογένεια και να ακούσουμε τις οδηγίες των Αρχών και μόνο τότε να επιστρέψουμε στο χώρο εργασίας ή κατοικίας.
Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι, αν αντιληφθούμε ότι το κτήριο που θέλουμε να εισέλθουμε έχει σημάδια βλάβης, πρέπει να συμβουλευτούμε ένα μηχανικό, είτε του Δήμου είτε ιδιώτη.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση