Τι έχει αλλάξει από το θάνατο του Σωτήρη έως το «χαμό» του Μωχάμεντ;

Τι έχει αλλάξει από το θάνατο του Σωτήρη έως το «χαμό» του Μωχάμεντ;

Τα αποτελέσματα της νεκροτομής θα δείξουν τα ακριβή αίτια του αιφνίδιου θανάτου του 15χρονου ποδοσφαιριστή του Πατίστα, Μωχάμεντ, κατά τη διάρκεια της προπόνησης στο γήπεδο Δυτικής Παραλίας, που συγκλονίζει από προχθές τη Μεσσηνία.
Αν και υπάρχουν υπόνοιες ότι ο θάνατος του έφηβου αθλητή της καλαματιανής ομάδας ενδέχεται να μην είναι τελικά αποτέλεσμα καρδιακής ανακοπής, αλλά να προήλθε από ανεύρυσμα στο κεφάλι, τρία περίπου χρόνια μετά τον ανάλογο χαμό του 14χρονου Σωτήρη Νικολακόπουλου του Αίαντα επανέρχεται επιτακτικά το ερώτημα τι έχει γίνει, τι έχουμε κάνει, στο επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών;
Κάποια βήματα έχουν γίνει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετά και η απώλεια ενός ακόμη νέου παιδιού ας δικαιωθεί κι ας μας «ταρακουνήσει» με το να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε περιπτώσεις που μπορούν να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν.
Μετά το Κλειστό της Παραλίας, που είχε ανοίξει το δρόμο με την πρωτοβουλία του καρδιολόγου Χαράλαμπου Καρακύκλα να δωρίσει έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή, μερικοί ακόμα αθλητικοί χώροι της Καλαμάτας εξοπλίστηκαν με τέτοιες συσκευές, έπειτα από το σοκ του 2016 από το θάνατο του 14χρονου Σωτήρη στο γήπεδο «Π. Μπαχράμης».
Εκεί τοποθετήθηκε το ένα από τα μηχανήματα που αγοράστηκε με έσοδα από τις δωρεές και το φιλικό που είχε διοργανώσει η οικογένεια του άτυχου νεαρού και ο Αίαντας, ενώ το άλλο βρίσκεται στο «Γ. Λουκαρέας».
Ένας ακόμα απινιδωτής αγοράστηκε από την κίνηση Καλαμάτα 2030 και τοποθετήθηκε στην Τέντα.
Απινιδωτής δεν υπάρχει, όμως, στο γήπεδο Δυτικής Παραλίας, όπου έγινε το προχθεσινό τραγικό συμβάν, στο γήπεδο της ΕΠΣΜ, στο γήπεδο του Μεσσηνιακού, στο κολυμβητήριο και σε όλα τα υπόλοιπα κλειστά και ανοικτά γήπεδα της Μεσσηνίας (για να περιοριστούμε στους αθλητικούς χώρους).
Και βέβαια, εκτός από την άμεση πρόσβαση σε απινιδωτές, είναι απαραίτητο να υπάρχουν και εκπαιδευμένοι χειριστές. Παρότι πρόκειται για πολύ απλή διαδικασία εφαρμογής, καθώς πρόκειται για απολύτως αυτοματοποιημένη συσκευή, λίγα σεμινάρια έχουν γίνει για το κοινό, αλλά και σε εκείνα που έχουν γίνει η ανταπόκριση ήταν μάλλον μικρή –εξαίρεση αποτελεί το μεγάλο σεμινάριο στο πλαίσιο του συνεδρίου της Καρδιολογικής Εταιρείας το φθινόπωρο του 2017, που είχε μαζική συμμετοχή.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι απινιδωτές είναι συσκευές που μπορούν να σώσουν ζωές και να εξασφαλίσουν την επιβίωση του ασθενούς χωρίς εγκεφαλικές βλάβες αν χρησιμοποιηθούν μέσα στα κρίσιμα πρώτα λεπτά. Λειτουργούν αναλύοντας το ρυθμό της καρδιάς και παρέχουν ηλεκτροσόκ σε θύματα Αιφνίδιας Καρδιακής Ανακοπής, προκειμένου να επανέλθει η καρδιά σε κανονικό ρυθμό.
Τα παραπάνω αφορούν στην αντιμετώπιση των περιστατικών καρδιακής ανακοπής, αλλά το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η πρόληψη, που μπορεί να γίνει μέσα από διαγνωστικές εξετάσεις και, φυσικά, μέσα από την άθληση, που σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να αποτρέπεται από το φόβο τέτοιων περιστατικών.   
Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περιστατικά όπως αυτό με το χαμό του μικρού Μωχάμεντ, ούτε οι ίδιοι οι γονείς ούτε όλα τα σωματεία και οι αθλούμενοι φροντίζουν για τις προβλεπόμενες προληπτικές εξετάσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις είτε δε γίνονται καθόλου είτε είναι ελλιπείς. Εν προκειμένω στον ΚΑΠ (κανονισμός ποδοσφαίρου), αλλά και όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες, προβλέπεται υποχρεωτικά προσκόμιση ετήσιας κατάστασης υγείας αθλητών με σειρά αιματολογικών εξετάσεων, υπερηχοκαρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος.
Πόσα σωματεία δεν προτιμούν να πηγαίνουν στο γιατρό τους την κατάσταση μόνο για υπογραφές, πόσοι γονείς δε «βολευόμαστε» με αυτό ελαφρά τη καρδία με τη βεβαιότητα «στο δικό μου παιδί θα συμβεί;», πόσοι γιατροί δεν έχουν ενδώσει στα παρακάλια του «έλα μωρέ» υπογράφοντας χωρίς να εξετάσουν τον αθλούμενο –ευτυχώς φυσικά οι περισσότεροι παίρνουν πολύ σοβαρά τη δουλειά τους ώστε να αρνηθούν- και πόσα σωματεία, άραγε, φρόντισαν να αρχειοθετούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων που αποδεικνύουν ότι πράγματι αυτές έγιναν;  
Η νέα κάρτα υγείας της ΓΓΑ, που θα επικυρώνεται με σφραγίδα πάνω στη φωτογραφία του αθλουμένου από καρδιολόγο ή πιστοποιημένο γιατρό, είχε αποφασιστεί από πέρυσι, αλλά πήρε παράταση για φέτος έπειτα από αντιδράσεις σωματείων…