Αμφισβήτηση Βασιλόπουλου από την πρώην ηγετική ομάδα Νίκα

Αμφισβήτηση Βασιλόπουλου από την πρώην ηγετική ομάδα Νίκα

Σε απολογισμό της πορείας τους στα κοινά προχώρησαν χθες τέσσερα στελέχη της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας. Στελέχη που έχουν ταυτιστεί με τον νυν περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και αποφάσισαν να μη θέσουν υποψηφιότητα στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε κλίμα συγκίνησης, λοιπόν, Παύλος Μπουζιάνης, Δημήτρης Μπούχαλης, Χρυσή Λιάππα και Θανάσης Ηλιόπουλος, προχώρησαν σε απολογισμό του έργου τους, ενώ δήλωσαν έτοιμοι να επιστρέψουν ξανά στα κοινά μετά το τέλος της θητείας του Θανάση Βασιλόπουλου.
Ενδιαφέρον, βέβαια, παρουσίασαν οι απαντήσεις τους, όταν ρωτήθηκαν γιατί δεν ήταν υποψήφιοι, με τον Παύλο Μπουζιάνη να μιλά ανοιχτά και να δηλώνει ότι δεν τον ενέπνευσε το πρόσωπο του νέου δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου.

Παύλος Μπουζιάνης: «Δε με ενέπνεε το νέο σχήμα που προέκυψε στην παράταξη»
Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παύλος Μπουζιάνης, ξεκίνησε αναφερόμενος στις θέσεις που έχει θητεύσει από το 2010 έως και το 2019, οπότε ήταν σύμβουλος με το συνδυασμό του Π. Νίκα, τον οποίο και ευχαρίστησε. Ειδικότερα, έχει διατελέσει εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, αντιδήμαρχος Οικονομικών, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας ΔΙΟΚΛΗΣ, αντιδήμαρχος Υγείας, Πρόνοιας & Αλληλεγγύης, πρόεδρος της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, καθώς και της Επιτροπής Επανασύνδεσης Ηλεκτρικού Ρεύματος.
Τελευταία θέση που κατείχε, από το Σεπτέμβριο του 2018 έως και σήμερα, ήταν εκείνη του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
Όπως δήλωσε, ολοκληρώνει προς το παρόν την πορεία του στην αυτοδιοίκηση, ενώ ευχαρίστησε τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους για τη συνεργασία, καθώς και τους υπαλλήλους του Δήμου Καλαμάτας, και ευχήθηκε να συνεχιστεί, με γνώμονα τον άνθρωπο και την πόλη, το δημοτικό έργο.
Σε ερώτηση που του θέσαμε γιατί δεν ήταν ξανά υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές, ο κ. Μπουζιάνης απάντησε ότι ήταν κάτι που τον προβλημάτισε, με την απόφαση να λαμβάνεται αφού βρέθηκε να είναι συνυποψήφιος με το σημερινό δήμαρχο, ο οποίος και εξελέγη από την εσωτερική διαδικασία. Έτσι, προβληματίστηκε για το αν θα συνέχιζε με το σημερινό σχήμα της παράταξης που αναδείχθηκε νικήτρια στο Δήμο Καλαμάτας.
Όπως εξήγησε, όταν έθεσε για πρώτη φορά υποψήφιος, «του κέρδισε το ενδιαφέρον», παρά τις μεγάλες επαγγελματικές υποχρεώσεις που είχε και τότε, η προσωπικότητα του Παναγιώτη Νίκα, καθώς και το έργο που είχε δει να υλοποιείται την πρώτη τετραετία. Στη συνέχεια, όταν προέκυψε το νέο σχήμα, δεν τον ενέπνευσε, «χωρίς να σημαίνει τίποτα αυτό», όπως εξήγησε.
Πρόσθεσε, δε, ότι και πριν από τον κ. Νίκα τον είχαν πλησιάσει υποψήφιοι δήμαρχοι και τους είχε αρνηθεί, αφού δεν τον ενέπνεαν.
Κλείνοντας, σχολίασε ότι και άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι του ζήτησαν να συμμετέχει στις τελευταίες εκλογές, αλλά θεώρησε σωστό να μην το κάνει, μιας και η παράταξη που ανήκε είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην εσωτερική διαδικασία και έτσι κράτησε το λόγο του.

Δημήτρης Μπούχαλης: «Κάποια στιγμή θα επανέλθουμε»
Στο δικό του απολογισμό προχώρησε με τη σειρά του ο μέχρι σήμερα αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Μπούχαλης, ευχαριστώντας αρχικά τον Παναγιώτη Νίκα για την τιμή που του έκανε να τον ορίσει για τρεις θητείες σε αυτή τη θέση.
Μιλώντας στη συνέχεια με νούμερα, ο κ. Μπούχαλης ξεκίνησε από το Τμήμα Περιουσίας, όπου- όπως είπε- ο Δήμος Καλαμάτας κατάφερε να μην πληρώσει κανένα ενοίκιο για τις υπηρεσίες του κι έτσι εξοικονομήθηκαν ετησίως δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Ενδεικτικά ανέφερε το κληροδότημα Σκιά: μέχρι να αναλάβει ο Π. Νίκας δεν είχε δοθεί καμία υποτροφία σε αριστούχους φοιτητές παρότι το όριζε η διαθήκη. Αυτή τη στιγμή έχουν δοθεί υποτροφίες άνω των 550.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχο ποσό έχει δοθεί στο Δήμο.
Ο κ. Μπούχαλης ανέφερε ακόμα τα κληροδοτήματα Δραγώνα και Χανδρινού που προορίζονται για εκποίηση, ενώ πρόσθεσε ότι το κτήριο «Βασιλικόν» και εκείνο που στεγαζόταν η «Φάρις» έχουν νοικιαστεί και θα δημιουργηθούν ξενοδοχεία.
Κλείνοντας για το Τμήμα Περιουσίας, παρατήρησε ότι ήταν σημαντικό που μισθώθηκε το «Αχίλλειον», ένα κτήριο-τοπόσημο για τον πεζόδρομο της Αριστομένους, του οποίου θα ξεκινήσει η ανακατασκευή από την ενοικιάστρια εταιρεία μέσα στον επόμενο χρόνο.
Όσο για το κληροδότημα Παναγιώταρου, ανέφερε ότι υπάρχουν προτάσεις να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, κάτι που θα δώσει ώθηση στην περιοχή της Μαντίνειας.
Σχετικά με τα χρήματα που εισήλθαν στο Δήμο Καλαμάτας, ανέφερε ότι υπήρξε μείωση πόρων από το κράτος άνω του 75%. Παρ’ όλα αυτά, τα οικονομικά στοιχεία που έχει ο Δήμος αυτή τη στιγμή τον κάνουν υπερήφανο. Όπως σημείωσε, «η προίκα» που δίδεται στο νέο δήμαρχο είναι μεγάλη, με τα ταμειακά διαθέσιμα να ξεπερνούν τα 16 εκατομμύρια ευρώ. Οι δε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου πλέον έχουν μειωθεί στα 2.881.964 ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις έχουν μειωθεί στα 11.759, 509 ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου, όπως εξήγησε, να είναι πάνω από τις υποχρεώσεις του κατά 5 εκατομμύρια ευρώ.
Στα παραπολιτικά, ο κ. Μπούχαλης θέλησε να κάνει γνωστά δύο περιστατικά που για πρώτη φορά έρχονται στη δημοσιότητα.
Το ένα αφορούσε στο κληροδότημα Σκιά. Όταν η τρόικα ήρθε στην Ελλάδα και δημιουργήθηκε το ΤΑΙΠΕΔ, υπήρξε κίνδυνος το κτήριο της πλατείας να χαθεί από το Δήμο και να περάσει στο Ταμείο. Τότε, όπως υποστήριξε, ο Παναγιώτης Νίκας μαζί με τον ίδιο πήγαιναν κάθε εβδομάδα σε κυβερνητικά γραφεία προκειμένου να μη χαθεί το ακίνητο, κάτι που τελικά δεν έγινε, ενώ σε αυτό βοήθησε και ο Αντώνης Σαμαράς.
Το δεύτερο ήταν όταν αναγκάστηκε σε έναν καλό του πελάτη να επιβάλει ως αντιδήμαρχος πρόστιμο για παραβίαση κοινόχρηστου χώρου ύψους 14.000 ευρώ, αλλά δήλωσε χαρούμενος που ο πελάτης παραμένει στο λογιστικό του γραφείο.
Στην ίδια ερώτηση με τον κ. Μπουζιάνη, γιατί δεν ήταν ξανά υποψήφιος, απάντησε ότι ήταν προσωπική επιλογή, αφού ήθελε να βάλει άλλες προτεραιότητες στη ζωή του και ειδικότερα στην οικογένεια, καθώς και στο γραφείο του.
Κλείνοντας σχολίασε: «Εδώ είμαστε, δεν έχει τελειώσει η θητεία μας στα αυτοδιοικητικά πράγματα και κάποια στιγμή θα επανέλθουμε»

Χρυσή Λιάππα: «Όταν κάτι τελειώνει, ξεκινά κάτι νέο καλύτερο»
Η μέχρι σήμερα αντιδήμαρχος Υγείας, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Χρυσή Λιάππα, δήλωσε ότι για την ίδια κλείνει ένας κύκλος που ξεκίνησε πριν από 9 χρόνια, στην αρχή ως πρόεδρος στην Τοπική Κοινότητα Θουρίας και στη συνέχεια ως δημοτική σύμβουλος Καλαμάτας.
Όπως είπε, πέρασε από θέσεις ευθύνης και για αυτό το λόγο ευχαρίστησε το νέο περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα. Ειδικότερα, διετέλεσε πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής (στην οποία ανήκουν 67 σχολικά κτήρια, που και φέτος είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η σχολική χρονιά), πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Παιδικών Χαρών Μεσσηνίας, καθώς και μέλος της Επιτροπής της Κατασκήνωσης ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, πρόεδρος της Καρναβαλικής Επιτροπής και μέλος σε Επιτροπές και Συμβούλια του Δήμου, ενώ κλείνει τη θητεία της ως αντιδήμαρχος Υγείας, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, μια ξεχωριστή εμπειρία, όπως σχολίασε, καθώς της δόθηκε η ευκαιρία να προσφέρει στην Καλαμάτα.
Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες, τους υπαλλήλους του Δήμου Καλαμάτας και τον κόσμο που τη στήριξε, ενώ αναφερόμενη στη Δημοτική Αρχή, δήλωσε χαρούμενη, καθώς έκανε την Καλαμάτα μια πόλη που μπορεί να συγκριθεί με άλλες ευρωπαϊκές.
Αναφερόμενη στη νέα Δημοτική Αρχή, ευχήθηκε καλή θητεία, όπως ευχήθηκε και στον Παναγιώτη Νίκα κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του.
Όσο για το τέλος στα δημοτικά δρώμενα, είπε ότι «όταν κάτι τελειώνει, ξεκινά κάτι νέο, καλύτερο».
Σχετικά με τις εκλογές, απάντησε ότι δε συμμετείχε επειδή δεν της άρεσε το σύστημα της απλής αναλογικής.

Θανάσης Ηλιόπουλος: «Τίποτα δεν είναι όπως παλιά» 
Κατά τον απολογισμό του ο αντιδήμαρχος Διοίκησης και Ανάπτυξης, Θανάσης Ηλιόπουλος, ανέφερε ότι σήμερα ολοκληρώνεται η θητεία του στα αυτοδιοικητικά πράγματα, που μετρά 16 έτη, ενώ ευχαρίστησε τον απερχόμενο δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, που του έκανε την τιμή να τον συμπεριλάβει στο συνδυασμό του και να του εμπιστευτεί κατά καιρούς σημαντικές θέσεις ευθύνης. Κυρίως, δε, στάθηκε στην αντιδημαρχία των Τοπικών Κοινοτήτων, σε αυτή της Διοίκησης, που εφάρμοσε με επιτυχία το πρόγραμμα «Καλλικράτης», αλλά και στην προεδρία του στην Κ.Ε. «Φάρις». Όπως σημείωσε, τότε έγινε η μεγάλη αναδιοργάνωση των πολιτιστικών στο Δήμο Καλαμάτας.
Επίσης, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον κ. Νίκα, ενώ ευχαρίστησε τους πατριώτες του από τα Λέικα, γιατί από το χωριό του ξεκίνησε η πορεία του στα αυτοδιοικητικά, καθώς και τους δημότες που τον εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους.
Στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους του στο Δήμο, καθώς και τους εργαζομένους σε αυτόν και, τέλος, την οικογένειά του, καθώς ήταν πάντα κοντά του.
Αυτό που, όπως είπε, μένει είναι ότι ο Δήμος Καλαμάτας, παρά την οικονομική κρίση, έχει βελτιωθεί. Οι δε θητείες του Π. Νίκα άλλαξαν το Δήμο, ενώ πρόσθεσε ότι «σίγουρα δεν τα έκανε όλα καλά, αλλά το γενικό αποτέλεσμα είναι θετικό. Με το Δήμο να νοικοκυρεύεται διοικητικά και κυρίως οικονομικά, η πόλη απέκτησε εξωστρέφεια και προβολή».
Τέλος, ανέφερε ότι εκτελέστηκε μια σειρά από σημαντικά έργα σε όλους τους τομείς και έτσι άλλαξε η εικόνα της πόλης, καθώς έγινε πιο ελκυστική και με καλύτερες υποδομές για τους δημότες. Αυτή, σχολίασε, είναι η μεγάλη προίκα που δίδεται στη νέα Δημοτική Αρχή, στην οποία ευχήθηκε καλή επιτυχία.
Έκλεισε, δε, λέγοντας ότι «τίποτα δεν είναι όπως παλιά και όπου κλείνει ένας κύκλος, ξεκινά ένας νέος».
Απαντώντας επίσης γιατί δεν ήταν υποψήφιος, επισήμανε ότι ο λόγος ήταν διπλός: αφενός, γιατί υπάρχουν οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να ρίξει το μεγάλο του βάρος και, αφετέρου, η διαφωνία του στην απλή αναλογική. Όπως υποστήριξε, αντί να λύσει, θα δημιουργήσει προβλήματα στην Τ.Α. Κατά τον ίδιο, ο δήμαρχος πρέπει να είναι αυτοδύναμος, για να μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει προεκλογικά και όχι να εξαρτάται από τη σύναψη συμμαχιών σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση