Η λύση για τα σκουπίδια ΔΕΝ είναι η διαρκής ανακύκλωση!


Είναι καθαρή τρέλα να αγοράζουμε νερό στο πλαστικό και μετά τη χρήση να το λιώνουμε, για να το ξανακάνουμε πλαστικό μπουκαλάκι και να ξαναβάλουμε νερό.
   Η διαρκής ανακύκλωση των σκουπιδιών δεν λύνει το πρόβλημα, απλώς το «ανακυκλώνει». Χρειάζεται περιορισμός των σκουπιδιών.
Η μόνη λύση είναι  να κατανοήσουμε πως δεν είναι δουλειά του Δήμου να μαζεύει τα σκουπίδια μας, αλλά δική μας ευθύνη.

Καταργούμε τους «σκουπιδιάρηδες» και πιέζουμε τον καταναλωτή  να μην ξέρει τί να κάνει τα σκουπίδια του
1.   Περιορίζουμε τα σημεία που υπάρχουν κάδοι, προκειμένου να χρειάζεται να πας 500 και 1000 μέτρα με το αυτοκίνητο. Όχι σε κάθε γειτονιά!
2. Οι κάδοι αυτοί να είναι σε στεγασμένο χώρο, και  ξεχωριστοί για κάθε είδος σκουπίδια: πλαστικό, γυαλί, χαρτί,  αλουμίνιο, χαλκός, σίδερο, μπαταρίες, αποφάγια, χαρτιά τουαλέτας, υφάσματα, παπούτσια, ξύλα, φάρμακα, κ.λπ.  Εκεί θα υπάρχει ειδικός αυστηρός υπάλληλος για να ελέγχει.
3.  Ο καταναλωτής θα αναγκαστεί να κάνει διαχωρισμό από το σπίτι του προκειμένου να τα πάει στον ανάλογο κάδο. ή να πληρώσει έναν εργάτη να του τα μεταφέρει. Ή αν δεν μπορεί να τα διαχωρίσει, ας πληρώσει τον εργάτη να τα διαχωρίσει σε κάθε είδος.
4. Πρόστιμα σε όποιον δεν διαχωρίζει τα σκουπίδια του, και μεγαλύτερα πρόστιμα σε όποιον τα πετά οπουδήποτε. 

Μεγάλη αύξηση μισθού, σε όσους εργάζονται στην ανακύκλωση.
Πολλαπλό το κέρδος …
1. Θα καθαρίσει -επιτέλους- η χώρα από τα σκουπίδια.
2. Παράλληλα θα μειώσουμε την κατανάλωση, θα υπάρξει τεράστιο οικονομικό όφελος σε κάθε νοικοκυριό και κάθε Δήμο, αφού δεν θα πληρώνουν σκουπιδιάρηδες και  φορτηγά.  Και θα κερδίσουν χρήματα, αφού θα πουλάνε τα σκουπίδια σε εταιρείες.
3. Δεκάδες χιλιάδες άνεργοι θα βρούμε ωραία απασχόληση. Τέρμα πια οι «σκουπιδιάρηδες»,  ήρθαν οι εργάτες ανακύκλωσης.

Σημειώσεις
1. Για να λυθεί το πρόβλημα, δεν φτάνουν  μόνο όσα προτείναμε.  Θα πρέπει και αρκετοί από εμάς να γίνουμε  «ενεργοί πολίτες».   Να μαλώνουμε όποιον πετά έστω και ένα μικρό σκουπίδι και αν δεν το μαζέψει να τον καταγγέλλουμε στο Δήμο και στην Αστυνομία.  Η σύλληψή του να είναι αυτόφωρη και η τιμωρία του να είναι κοινωνική εργασία, δηλαδή ολιγοήμερη εργασία για να μαζεύει σκουπίδια. 
2. Μερικοί Δήμοι ζωγραφίζουν τους κάδους, άλλοι τους κάνουν ημιυπόγειους. Καλό μεν, αλλά δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα.  Η λύση είναι να διώξουμε από τις πόλεις  ακόμη και τα μικρά καλαθάκια που είναι για σκουπίδια.  Πού θα πετάξει τότε ο καπνιστής το άδειο πακέτο;  Πού θα πετάξει ο πιτσιρικάς το άδειο σακουλάκι απ’ τα πατατάκια;
3. Ο πλήρης διαχωρισμός των σκουπιδιών, σημαίνει  να μην υπάρχει ούτε σιδεράκι ή γυαλί στα αποφάγια, γιατί μπορεί να τα φάει ένα ζώο. Ακόμα και οι πινέζες ή τα σιδεράκια από το συρραπτικό, είναι επικίνδυνα για ανθρώπους και ζώα.
Η πλήρης ανακύκλωση μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 99% των σκουπιδιών, θα θάβονται μόνο το 1% (ένα τοις εκατό) από τα σημερινά.
4. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν καθόλου σκουπίδια. Ακόμα και τις βαμβακερές «σερβιέτες» τις έδιναν τροφή για τα γουρούνια, γι’ αυτό και την έλεγαν «χοιροτροφείο».
Μικρά μυστικά ανακύκλωσης
● Όλα τα αποφάγια  διαχωρίζονται σε κρεατικά και φυτικά και  δίνονται ως τροφή  σε ζώα: γουρούνια, κότες, γαϊδουράκια, γίδες, και άλλα χορτοφάγα ζώα. Σε κάθε γειτονιά θα έπρεπε να υπήρχαν τέτοιοι «ζωολογικοί κήποι».
● Μπαταρίες από παλαιά κινητά τηλέφωνα, μπορούν να συνδεθούν κατά σειρά, ως αποθήκευση ηλεκτρικής ηλιακής ενέργειας, για οικιακή χρήση, ή και για ηλεκτρικά οχήματα.
● Πολλά προϊόντα δεν χαλάνε. Ούτε το μέλι, ούτε το αλάτι, ούτε το λάδι, ούτε η ρίγανη, ούτε, ούτε.  Μάλιστα, μερικά γίνονται καλύτερα με το χρόνο: το κρασί, το ξύδι,  και η κάνναβη.  Δεν χαλάνε ούτε τα φάρμακα, απλώς λένε πως «λήγουν» για να βρίσκονται σε δουλειά οι εταιρείες. Ειδικώς  τα ψυχοφάρμακα είναι τα μόνα φάρμακα που με τον καιρό γίνονται καλύτερα. Μην πετάτε τα ληγμένα, ίσως τα χρειαστεί κανένας ψυχίατρος…

*  Η μόνη ανακύκλωση που κάνουν οι «γεωπόνοι» και οι «αγρότες» στα πλαστικά  μπουκάλια από το roundup, και άλλα δηλητήρια,  το κρεμάνε από μια ελιά.  Αυτός κι αν είναι πολιτισμός!
Μήπως θα ’πρεπε  να αυτοκρεμαστούν όσοι μολύνουν τη φύση;

Του Αντώνη Αντωνόπουλου