Μίλτος Χρυσομάλλης: «Η χώρα χρειάζεται δυνάμεις που πιστεύουν ακράδαντα στις μεταρρυθμίσεις»

Μίλτος Χρυσομάλλης: «Η χώρα χρειάζεται δυνάμεις που  πιστεύουν ακράδαντα στις μεταρρυθμίσεις»

«Έχετε οδηγηθεί σε ένα πολιτικό αδιέξοδο, γιατί βλέπετε ότι πέρα από τα οικονομικά μέτρα που παίρνουμε, που βελτιώνουν τη ζωή των συμπολιτών μας και αναγκαστικά σέρνεστε και τα ψηφίζετε, σέρνεστε και ψηφίζετε κι άλλες πολιτικές τις οποίες δε επιθυμούσατε», τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ., Μίλτος Χρυσομάλλης, στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νέου εκλογικού νόμου. 

«Στην ίδια λογική, ο εκλογικός νόμος είναι κάτι το οποίο θέλει η κοινωνία αυτή τη στιγμή. Θέλει σταθερές κυβερνήσεις, θέλει να διώξει το φάντασμα της ακυβερνησίας. Οι ιδεοληψίες σας δεν αφήνουν να τον ψηφίσετε. Είστε εγκλωβισμένοι πάλι και χρησιμοποιείτε δικαιολογίες, οι οποίες δεν ευσταθούν πουθενά για να μην ψηφίσετε», συνέχισε. «Εμείς, για άλλη μια φορά συνεπείς, αιφνιδιάζουμε θετικά, τιμούμε τις δεσμεύσεις μας και την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο ελληνικός λαός. Γιατί δεν εργαλειοποιούμε τον εκλογικό νόμο, τον φέρνουμε στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης και όχι δύο-τρία χρόνια μετά, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας, με τα τότε δημοσκοπικά ποσοστά μας, όπως κάνατε κι εσείς. Επαναφέρουμε τη λογική των σταθερών κυβερνήσεων, μακριά από μικροκομματικά παιχνίδια εξουσίας και σκοπιμότητας. Παιχνίδια που εσείς, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθήσατε να παίξετε εις βάρος της χώρας και της αποτελεσματικής διοίκησής της, με την ψήφιση της απλής αναλογικής σε μια χρονική στιγμή που η Ν.Δ. ήταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις, με μόνο στόχο να μην έχουμε αυτοδυναμία. Χωρίς ντροπή χρησιμοποιήσατε τον εκλογικό νόμο, προσπαθώντας να εξασφαλίσετε το πολιτικό σας αύριο εν όψει της ήττας σας, που βλέπατε να έρχεται. Και δε σκεφτήκατε καμία στιγμή το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει αυτή η χώρα».

Όπως σημείωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας, «η πολιτική ιστορία μάς δίδαξε με σκληρό τρόπο τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην κυβερνησιμότητα του τόπου. Μόνο από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 1946 και του 1950 και μέχρι το 1951, που έγιναν εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, ξέρετε πόσες κυβερνήσεις είχαν γίνει; 16 κυβερνήσεις! Φανταστείτε αυτό να γίνει σήμερα. Το απόλυτο μπάχαλο για τον τόπο!

Άλλωστε, την απλή αναλογική την είδαμε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Είδαμε δημάρχους να εκλέγονται με μεγάλα ποσοστά και να μην έχουν πλειοψηφία να διοικήσουν τους Δήμους τους. Είδαμε και συνεχίζουμε να βλέπουμε την αναποτελεσματικότητα της διοίκησης και την ομηρία αυτή που έχει δημιουργήσει. Οι δε Δήμοι θα ήταν σε ακόμα μεγαλύτερη διάλυση, αν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αντιμετώπιζε άμεσα αυτήν την αδυναμία.

Ακούσαμε και τον κ. Τσίπρα να λέει ότι αυτός ο νόμος δεν σέβεται την ψήφο του ελληνικού λαού. Σοβαρά μιλάμε τώρα; Σεβαστήκατε εσείς την ψήφο του ελληνικού λαού, όταν προκαλέσατε το δημοψήφισμα για το “όχι”, πήρατε το “όχι” και το πετάξατε στον κάλαθο των αχρήστων; Για σεβασμό της ψήφου δε δικαιούστε να μιλάτε εσείς! Πλέον είναι ώρα να αποδείξετε αν βάζετε την πατρίδα πιο πάνω από το μικροκομματικό σας συμφέρον και τις κομματικές λογικές».

«Αν ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος από διακόσιους βουλευτές, φεύγει οριστικά και αμετάκλητα πάνω από τη χώρα το φάντασμα της ακυβερνησίας», σημείωσε ο κ. Χρυσομάλλης, για να καταλήξει: «Εδώ θα αποδείξετε με την ψήφο σας αν ενδιαφέρεστε για τη χώρα ή για το κόμμα και τις ιδεοληψίες σας! Γιατί η χώρα χρειάζεται δυνάμεις που πιστεύουν ακράδαντα στις μεταρρυθμίσεις, στις επενδύσεις, στην εργασία, χρειάζεται δυνάμεις που μπορούν να αντιληφθούν και να στηρίξουν ένα δίκαιο και πραγματικά αντιπροσωπευτικό εκλογικό νόμο, που οδηγεί σε πολιτική σταθερότητα».