«Τετράδια ιστορίας»: Οι Αρκαδινοί για τον Αμβρόσιο Φραντζή

«Τετράδια ιστορίας»: Οι Αρκαδινοί για τον Αμβρόσιο Φραντζή

Ο Αμβρόσιος Φραντζής γεννήθηκε στο Μεσορρούγι της πρώην επαρχίας Καλαβρύτων το 1778. Έγινε μοναχός σε μικρή ηλικία στη μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, όπου έμαθε και γράμματα στη σχολή που λειτουργούσε εκεί. Στις 20 Φεβρουαρίου 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον ξάδελφό του Γερμανό Ζαφειρόπουλο, επίσκοπο της Ιεράς Μητρόπολης Χριστιανουπόλεως και ανέπτυξε μεγάλη δράση στην Πελοπόννησο. Μύησε στη Φιλική Εταιρεία όλους τους μοναχούς του Μεγάλου Σπηλαίου, ενώ πήρε μέρος σε πολλές πολεμικές επιχειρήσεις. Χρημάτισε μέλος της Πελοποννησιακής Γερουσίας και το 1827 ήταν πληρεξούσιος Αρκαδίας στην Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας.

Τον Ιανουάριο του 1821 μαζί με τον επίσκοπο Γερμανό μετέβησαν από την Κυπαρισσία στη Βοστίτσα (το σημερινό Αίγιο) και πήραν μέρος στην εκεί εθνοσυνέλευση. Μαζί με το Γερμανό θεωρούνται από τους πρωτεργάτες της επανάστασης στην Αρκαδία.

Το 1833, με υποκίνηση του Άγγλου Εδουάρδου Μάνσον, συνελήφθη μαζί με τον Κολοκοτρώνη ως ρωσόφιλος και φυλακίστηκε στο Ναύπλιο. Αργότερα μετά την απελευθέρωσή του, επί βασιλείας Όθωνα, έχοντας ζήσει τα γεγονότα όλου του Αγώνα έγραψε το πεντάτομο έργο Επιτομή της Ιστορίας της Αναγεννηθείσης Ελλάδος, καθιστάμενος έτσι ο πρώτος ιστορικός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Πέθανε στην Αθήνα το 1851. Έπειτα από 85 χρόνια από το θάνατό του, το 1936, επί Ιωάννη Μεταξά στήθηκε μνημείο με την προτομή του στην Κάτω Κυπαρισσία. Τη βιογραφία του Α. Φραντζή έγραψε ο Κ. Καλαντζής υπό τον τίτλο “Ο Ιστορικός Αμβρόσιος Φραντζής – Ο Κληρικός, ο Πολεμιστής και ο Διπλωμάτης 1771-1851”, Αθήνα.

Ο Επίσκοπος Χριστανουπόλεως Γερμανός (1760–1821) γεννήθηκε επίσης στο χωριό Μεσορρούγι της επαρχίας Καλαβρύτων το 1760. Προερχόταν από οικογένεια εύπορη, καταγόμενη από την Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ζαφείρης Ζαφειρόπουλος και η μητέρα του Ευσταθία. Ήταν εξάδελφος του πρωτοσύγκελου και ιστοριογράφου Αμβρόσιου Φραντζή. Σε πολύ νεαρή ηλικία έχασε τον πατέρα του, όταν τον σκότωσαν οι Τούρκοι. Σε ηλικία εννέα ετών εισήλθε ως δόκιμος στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, εκάρη μοναχός λαμβάνοντας το όνομα Γερμανός, και στη συνέχεια χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος.

Γύρω στα 1800 βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάστηκε για δύο χρόνια ως διδάσκαλος. Στη συνέχεια μετέβη στο Βελιγράδι, όπου έδρασε ως δάσκαλος και προπαγάνδιζε τον ξεσηκωμό των Ελλήνων. Οι τουρκικές Αρχές τον εκδίωξαν από την πόλη και στη συνέχεια πήγε στη Ρουμανία. Εκεί έμεινε δύο χρόνια, όπου έμαθε τη βλάχικη γλώσσα. Τελικά διώχθηκε κι από εκεί από τις τουρκικές Αρχές λόγω της εθνικής δράσης του. Επέστρεψε στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου και στη συνέχεια αναχώρησε για προσκύνημα στην Ιερουσαλήμ. Ακολούθως ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία ήταν ήδη γνωστός για τη λογιοσύνη του. Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου αρχικά τον εξέλεξε Επίσκοπο Σεβαστείας και αργότερα, επί Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ (1806-1808), το Μάρτιο του 1807, τον εξέλεξε διάδοχο του Γερμανού Χριστιανουπόλεως (1793-1807).

Λόγω της φήμης του ο Αλέξανδρος Υψηλάντης τον όρισε ως έναν από τους 4-5 εφόρους της Φιλικής Εταιρείας, στην οποία είχε μυηθεί από το 1818. Συμμετείχε στη σύσκεψη της Βοστίτσας διαφωνώντας με τον εγκλεισμό του Παπαφλέσσα και παρεμβαίνοντας προς την κατεύθυνση αυτή. Κατά τον έρανο που πραγματοποιήθηκε προσέφερε 2.000 γρόσια. Επειδή οι κινήσεις των Αρχιερέων της Πελοποννήσου γέννησαν την υποψία των τουρκικών Αρχών, αυτές προέβησαν σε σειρά συλλήψεων. Έτσι τους κάλεσαν δήθεν για σύσκεψη στην Τριπολιτσά. Ανάμεσα στους φυλακισμένους ήταν και ο Γερμανός, ο οποίος έφτασε στην πόλη στις 8 Μαρτίου, έχοντας αναχωρήσει από την Κυπαρισσία στις 5 Μαρτίου. Πέθανε λόγω των κακουχιών της κράτησής του στις 21 Σεπτεμβρίου 1821.    

Έκτοτε η θέση του μητροπολίτου χηρεύει και ο Αμβρόσιος Φραντζής αναλαμβάνει τοποτηρητής του θρόνου μέχρι το 1832, όποτε εκλέγεται νέος μητροπολίτης ο Παΐσιος Βυζάντιος.

Πάνω από 450 οι υπογράφοντες την επιθυμία της κοινωνίας κυρίως από την περιοχή της Κυπαρισσίας, μεσούσης της Επανάστασης, το 1823. Σημαντικό στοιχείο και πρέπει να σταθούμε ιδιαιτέρως είναι τα ονόματα και οι οικογένειες που έζησαν την ηρωική περίοδο αυτή της Ιστορίας μας. Αξιοσημείωτη η αρτιότητα του κειμένου που συνετάγη για την έκθεση του αιτήματος, που βεβαίως είναι πολύ αμφίβολο το πόσοι μπορούσαν να κατανοήσουν από τους υπογράφοντες. Αξιοπρόσεκτη είναι η απουσία στήριξης από τις οικογένειες Πονηρόπουλου και Γρηγοριάδη, εν αντιθέσει με τον Μήτρο Αναστασόπουλο, τον Αναστάσιο Κατζαρό, όπως και τον Αντωνάκη Καραπατά από τα Φιλιατρά. Δεν αναφέρονται οι Αναγνώστης Μπρουμίδης και Θεόδωρος Σκορδάκης από τα Φιλιατρά, η οικογένεια Παπατζώρη κ.λπ. Επίσης εντύπωση κάνει ότι λείπει η στήριξη από την περιοχή των Γαργαλιάνων, πλην της κοινότητας της Βάλτας και της Λιγούδιστας (Χώρας), που ανήκαν στην ιδία Μητρόπολη.

Παρατίθεται το έγγραφο από τα «Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας» στην καθ’ ομιλούμενη προς διευκόλυνση και διατηρείται η ορθογραφία των ονομάτων ακεραία ως και τα τότε τοπωνύμια. Δεν έχω ξανασυναντήσει το κείμενο αυτό σε άλλες αναφορές.

Κάτοικοι της περιοχής Κυπαρισσίας προτείνουν τον πρωσύγκελον Αμβρόσιο (Φραντζήν) ως αρχιερέα των

Προς την Υπερτάτη Διοίκηση

Μετά από πολλές και διάφορες αναφορές προς την υπερτάτη Διοίκηση και προς το Υπουργείο Θρησκείας περί του πανοσιολογιότατου αγίου πρωτοσύγκελου κυρίου Αμβρόσιου, ότι για τον σεβασμό και την καλή υπόληψη που έχουμε προς αυτόν για τις άπειρες εκδουλεύσεις αυτού και θυσίες τις οποίες έκανε υπέρ της κοινής ελληνικής μας πατρίδας παρασταίνομαι και αμέσως δια της παρούσης μας αναφοράς… ζητούντες για όλα αυτά να διοριστεί και να γίνει κατά την ανήκουσα εκκλησιαστική τάξη από την αρχή του αρχιερέας και πνευματικός ποιμήν της επαρχίας μας. Και εφόσον οι χειροτονίαι αργήσουν να είναι και εφεξής όπως ήταν και μέχρι τώρα επίτροπος και τοποτηρητής… Ένα από τα δικαιώματα κάθε ελληνικής ελεύθερης επαρχίας είναι να δέχεται και να έχει ως αρχιερέα της και πνευματικό της ποιμένα εκείνον τον οποίον οι εγκάτοικοί της γνωρίζουν από πολλά χρόνια τα καλά και φιλάνθρωπα ήθη του, την προς του πλησίον του τιμίαν διαγωγήν του, την προς την πατρίδα πατριοτικωτάτη και ενεργητικότατη εκτέλεση των χρεών του… Η αποδοχή του αιτήματός μας θα μας προκαλέσει πολύ μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση, αλλά να ξέρει το φρόνημά μας ως προς αυτό είναι αμετάβλητος, οι Αρκάδιοι δεν δεχόμαστε κατ’ ουδένα τρόπο εις την επαρχία μας ή ως αρχιερέα αυτής ή ως τοποτηρητή άλλον παρά μόνον τον ως άνω πρωτοσύγκελο»

Εν Αρκαδία τη … Ιουνίου 1823

Οι υπογράφοντες

Κόλι Κάμπου

Νικόλαος ιερέας οικονόμος, Γεώργιος ιερεύς σακελάριος, Αντώνιος ιερεύς, ο αρχιμαντρίτης Ιάκωβος, πρωτόπαπας Πέτρος, Παύλος ιερεύς, Δημήτριος ιερεύς, Ιωνάς μοναχός, Αναστάσιος Κατζαρός, Μήτρος Αναστασόπουλος, Νικόλαος Πασχάλης, Διαμαντής Μπούτος, Δήμος Μανολόπλος, Φώτης Σαχατζής, Φώτης Φλογανόπλος, Λίας Πολυχρονόπουλος, Λυμπέρης Γιαννόπλος, Θανάσης Βαρδιάνος, Αθανάσιος Κνήμη, Γεωργάκης Λυμπερόπλος, Τζιούτας, Παναγιώτης Ρουκανάς, Χρίστος κ Γεωρ. Παπανασινόπλοι, Στασινός Ζαχαρόπουλος, Δημήτριος Κορωνιός, Στάθης Ταμπακόπλος, Κωνστ. Λιόπλος, Χρίστος Κορωνοτόπουλος, Καλογέρης Παπαδόπλος, Σπέρης Χαλικιάς, Γιάννης Κοτός, Πανάγος Κοταξής, Θανάσης Τερζής, Αναστάσης Αργυρόπλος, Χρίστος Στασινόπλος, Δημ. Αρβανιτόπλος, Νικ. Ατωβουνιοτόπλος, Στάθης Παρασκευόπλος, Παναγ. Φραγκόπλος, Γεώργιος Κοτρόπλος, Θεοδωρής Μανούσος, Θανάσης Κάλφας, Πανάγος Γιαννακόπλος, Φώτιος Λυμπερόπουλος, Θεοδωρής Σελετόπλος, Αντώνης Κατιάνης, Γιάννης Σακτιτζόπλος, Αναστάσης Κουκουλίκα, Αδάμης Κοντοβουνιώτης, Γεωρ. Μπροσόπλος, Δημ. Τηριτζόγαμβρος, Αλέξης Βλαχούλης, Στάθιος Καριδοματόπλος, Ιωαν. Τζοχσνδάρης, Κωνστ. Λυμπερόπλος, Δημ. Μέλιος

Κόλι Κοντοβουνίων

Ευστάθιος Ιερεύς, Νικόλαος ιερεύς, Παναγιώτης ιερεύς, Δημήτριος ιερεύς, Δημ. ιερεύς, Αναστάσης, Λυμπέρης Δημητρόπλος, Παν. Γυφτάκης, Αδρίας Παναγόπλος, Πανούσης Πατεράς, Δούμας Σπηλιώτης, Στρατήγης Παπαδόπλος, Ψυχογιός Γεωργάκης, Κωνστ. Γερογιαννόπλος, Αναστάσης Ξηροκώστα, Στάθης Κοροβήλα, Θαν. Ζαποκώστα, Κωνστ. Γριβοκωστόπλος, Γιάννης Μπάιμπος, Δημ Φυτζιώρος, Αλεξανδρής Κανόπλος, Αντώνης Αντωνόπλος, Στάθης Βιτρεάνος, Νικολ. Κανελλόπλος, Θεοδωρής Ματζώρος, Παν. Λαμπούπλος, Θεοδωρής Κουλός, Στασινός Παναγόπλος, Νικολός, Κανέλλος Χατζιώτης, Γιάννης Κωνσταδάκης, Δήμος Γιάννης, Χρίστος Κώστα, Δημ. Ρηγανακόπλος,Γερ. Αλεξόπλος, Γιαννάκης Κατζάρας, Σελλαντέτης Φυτινός, Αργύρης Γαρατζιώτης, Λεσιοβίτη Μιχάλης, Αναγνώστης Αλεξόπλος, Βελισάρης, Κωνσταντής Γύφτος Νουτζός, Γερ. Γιαννόπλος, Γεωρ.Τζοτζόπλος, Στάθης Κατρατζάς, Θανάσης Σταβέρπουλος, Χατζής-Δημήτρης, Γεωργάκης Μπαξεβανάκος, Γιάννης Φρέτζας.

Κόλι Σουλιμά

Ψάρι

Ιωάννης ιερεύς, Γερο-Παπαγιάννης, Γιαννάκος Κρίτζαλης, Γερομπόσιος, Αντώνης Τάρας, Δημ Πανωτής.

Κούβελα

Γεργ. Ιερεύς, Γιαννάκης Νάσης, Γεροκαλάθης, Γεώργης Γυφτόπλος.

Σίρτζι

Γέρο Ασημάκης, Γεωργάκης Θεοδωρόπλος

Μαυρομάτι

Θεοχάρης Φούφας, Χρίστος Καρνός

Κλιάτα

Πανάγος ιερεύς, Στάθης Καπουτζής, Αναστάσης Ρέπας, Γεωρ. Φουτζής, Δημάρας.

Κλεσούρα

Δήμος Τοτζής, Γιάννης Πολίτης, Γεώργης Μεγάλος

Κατζούρα

Σταύρος, Θανάσης Γλάρος

Λάπη

Αναστάσιος ιερεύς, Στερός, Γιωργοζανής, Δημητράκης

Πιτζά

Γεωρ. Ιερεύς, Λιακος Μπαρμπόκης, Κωνστ. Ρούσης

Αγρίγια

Δημοκόρζης, Τζιώνος

Σιδηρόκαστρο

Σακελλάριος ιερεύς, Γέρο -Λιάκος, Αναγ. Αλεξόπουλος

Κόλι Ζούρτσας

Ζούρτσα

Σακελλάριος Παυλόπουλος, Αναστάσης Παπαφωτόπουλος, Αθανάσιος Ζαφειρόπουλος, Πανάγος Τάγαρης, Παν. Φλαμπουριάρας, Στάθης Γκουβάτζος, Δημ. Μιτζελόπλος, Παν. Κρεστενίτης, Θεοδ. Παρογιωργόπλος, Χατζής Παναγ. Νικ.Σιορόπλος, Γιάννης Τάγαρης, Αναστάσης Καπλάνης, Παναγ. Γκουβάτζος, Γιάννης Κονταξής, Πολυχρόνης Σταθόπλος, Νικολής Καρανάσης, Στασινός Σταθόπλος, Θανάσης Σερεμέτης, Δημ. Στέφανος, Παναγ. Χαλιτζιά, Λυμπέρης Καρανάσης, Φώτης, Πούλος Πεζόπλος, Παν. Τάγαρης, Αθανάσης Κοκκορόπλος, Φώτης Κρεστενίτης, Παπα-Σεραφείμ ιερομ., Χριστόδουλος Γιωργακόπλος, Τζίκας, Γιαννάκος, Χρίστος Γεωργακόπλος, Αναστάσης Νικολούλης, Γεωργής Γιαννακόπλος, Θανάσης Πουρνό, Κωστή Νοταράς, Γεωργάκης Τόκας, Δημήτρης Ρινοτάτης, Μανολαβριτίας, Γιάννης Πουρνό, Αναστάσης Κωνσταντόπλος, Φώτης Γραμματικός, Αναστάσιος Γεωργακόπλος, Φωτεινός Πουλόπουλος, Κωνσταντής Δημητρόπουλος, Νικόλαος Γονέμης, Διονύσιος Κωστόπλος Θανάσης Λαμπρόπλος,Νικολής θεοδωρόπλος, Χρίστος Θεοδωρόπλος

Παρτζίλι

Δημήτρης Κοτζάκης, Θανάσης Δημητακόπλος, Δημ . Αδαμόπουλος, Θάνος Γιαννόπλος, Δημ . Παναγιωτόπλος, Γεωργακάς, Γερ-Αντωνάς, Θανάσης Ταλούμπης, Γεργ. Αναστασόπλος, Ζαφείρης Ζαχαρόπλος, Ζαφίρης, Δημ. Παπαδόπλος, Αντώνης Καλακόπλος, Χρίστος, Δημήτρης Γεργαντά, Στάθης Γιαρακόπλος Δημητρούλης

Ολεβιανά

Πρωτόπαπας Γιώργης, Δημήτρης Αθανασίου, Βασίλης Γεωργόπουλος, Αναγνώστης Σάμπρης, Φώτης Γιανακόπλος, Αναγνώστης Γεροντόπλος, Πανάγος Τζούνης, Χρίστος Φιλοδημόπλος, Γιάννη Τριβάλος, Αντώνης Ξενόπουλος, Στάθης Μαυροδής, Αποστόλης Τριγάζης, Κωνστ. Λυμπερόπλος, Αναστάσης Τριγεζόπλος, Βασίλης Μπούσμουρα, Θεοδόσης Διαμαντόπλος, Σπήλιος Διαμαντόπλος, Λάμπρος Χρυσικός, Αναγνώστης Αγγελόπλος, Αντώνης Χρυσικός, Χρίστος Σασάλος, Γύφτος Γιαννικόπλος, Δημ Καποτάς, Βασίλης Ζεγάλης, Δημήτρης Πρωτόπαπα, Αντώνης Χρυσικός,Αναγνώστης Αθανασίου, Διονύσιος Κριθέλης, Αναστάσης Νικολόπλος, Δημήτριος Καλογερόπλος, Δημήτριος Ασημακόπλος, Γιάννης Στάικος, Αναστάσης Λιμουράς, Στάθης Φουρλής, Κωνσταντής Γκιότζης, Ανδρέας Παπαδήμος, Κωνστ. Σταθόπλος,Δράκος Κολαζούλα, Μιχάλης Σουγλά, Παπα- Λευτέριος, Δημ. Κριάλης, Θανάσης θεοδωρόπλος, Ανδρίας Χρίστος,Δήμος Μαποφύλης, Αναστάσης Κολαδήμος κ επίλοιποι, Γιώργης Κολαδήμος, Θεοδωράκης, Σταμάτης

Άγιος Ηλίας

Καρογέρος, Θανάσης Σιμενόπλος, Γελωργης Λολιώτης, Ματζιώρος, Χρίστος, Ανδριάς

Φιλιατρά

Αναγνώστης Περουνίδης, Αντωνάκης Καραπατάς, Γιάννης, Χρίστος Σάκουλας, Ευστάθιος Σακούλας, Ιωάννης Κακαβάς, Ιωάν. Σαμπόζης

Αγριλάς

Κωνστ. Ματζαντώνης, Ανδρέας Σιλόγεωργας, Γεωρ. Φαρκώνα, Δημ. Φωτόπλος, Πανάγος Λαμπρύνη, Παναγή Καυκάς, Αναγνώστης, Αναστάσιος Κακαβόπλος, Κωνσταντάκης, Κωνστ. Σέρτος, Νικ. Λουπινόπλος, Γιάννης Χατζίνιγα, Θεοδωρής Λυκόκλης, Αναγ. Μιστρής, Αλέξης Τομαράς, Χρίστος Καλατζής, Γιάννης Μυλωνάς, Σταθάκης Κατζάκος,Γιάννης Ταβάκος, Χρίστος Λουπίνα, Γεωρ. Παπαμαργόπλος, Γαλάνης Ξυδόπλος, Νικ. Γαλανόπλος, Γεωργάκης Οικονομόπλος, Γεωρ. Μαντηλάς, Αναγνώστης Γαρδέλης, Αποστόλης Γαρδέλης, Απ. Λιγουράς, Κανέλλος Διπλάρης, Παναγ. Πανωγιάκης,Βελόνης Χρίστος, Δημήτρης Εμερίνης, Ιωάννης Σουβάλας, Δημ. Σταμετελόπουλος,Ανδρέας Ρενιώτης, Γεργ. Κατζαρός, Δημ. κ Παύλος Κατζιμελόπλος, Γιάννος Καλατζής, Γιαν . Σάκη, Βασιλειος Παπαμαρκόπλου, Κωνστ. Καρπετάς, Δημ . φωτίου, Διονυσάκης, Κώστας Γρεβίνης, Αλεξάκης Χρυσικός, Αναστάσης, Δημητράκης Ταμπάκης, Χρίστος Δρατζονίλας Κανέλλος Πολιτογάμπρος, Γιάννης Μακρής, Αλέξης Βουβός, Μάστρο -Γιωργάκος, Ζαχαρίας Μεραή, Κωνστ. Σταφανόπλος

Χωρίον Βάλτα

Αντώνιος Κατζανδία, Γιαννάκης Κόκλας, Κωνσταντής Μυλωνάς, Χρίστος κ Παναγ. Φραγκαίοι, Θανάσης Γληγορόπλος, Πέτρος Κασιανδρίας, Αντώνιος Μυλωνάς

Χωρίον Χριστιάνου

Φωτεινός Κασπεζοράκος, Πανάγος Πιταρής, Γιωργάκης Στριγκλογιάννη, Θεοδωρής Πιαρόπλος, Δημ. Πιαταράς, Κωνσταντής Πιταράς, Δημ .κ Ζαχαρίας Πιταράς, Δημ. Βαγενάς, Αναστάσης Βαγενά, Δήμος Βέργης, Στάθης Βέργης, Χρίστος Ξηνταράς, Πάνταζης, Γιαν. Πακουγιώργος, Δημ. Σταματόπλος

Χωρίον Πισολούρια

Δούνδας Θεοδωρής, Αναστάσης Λεντεκαδίτης, Γεωρ. Ζαβάρας

Χωρίον Μόρενα

Παναγιώτης, Μαθιός, Κωνστ. Μπαρατζακόπλος, Γιωργάκης Κόρουστος, Παν. Κ Ανδρέας Κουτζουρουπαΐση

Χωρίον Χαλαζώνι

Παν. Παπαδόπουλος, Δημ. Παπαδόπουλος, Κωνστ. Ματζαφλάρης, Γιωργάκης Μινικτάς, Γιωργάκης Σμύρνης

Καναλουτίου

Παναγιωτάκης, Μυλωνάς Γύφτος, Γεώργης Πικουλογεύσης, Αναστάσης Μπουρδέκας, Μήτρος Μενυκτάς

Αρμενιούς

Στάθης Κουτζούκος, Θανάσης Μπίτζικος, Γιαν. Κουτζούκος, Θεοδωρής Κολειζάς, ο Γέρο -Κώτζος

Άι Γιάννης

Δημητράκης Γκολιάτος, Χρίστος Γιανούτης, Λάμπρος Γκρετζιώτης, Δημ. Αριδόπλος

Μαλενίτι

Γερο-Νικόλας, Γύφτος, Σταμάτης, Λυμπέρη Γιαννόπλος, Στάθης Καύκος

Κόλι Ζούρτσας

Κοπάνη

Καρδαβούλας, Βελισάρης, Γιώργης Κώπας, Χριστοδουλόπλος

Πρασίδα

Χρίστος, Γεωργανάκης Τρίμνης, Αδριόπλος, Κωνσταντής Μπουσούλας, Κανέλλος, Κωνσταντής

Εν Τριπολιτζά τη 12 Ιουνίου 1823

( Σφραγίς )

Ίσον και απαράλλακτον τω πρωτοτύπω

Ο Γε. Γραμματεύς του των Εσωτερικών Γεώργιος Γλαράκης

Σχόλια

Η επαρχία Τριφυλίας -Αρκαδιάς χωρίζεται σε τέσσερα κόλια (τμήματα), αυτά του Κάμπου, των Κοντοβουνίων, της Ζούρτσας και του Σουλιμά

Του Παναγιώτη Κατσίβελα

Ιατρού