Θανάσης Βασιλόπουλος: «Αγώνας δρόμου» κατά του κορωνοϊού και υπέρ δημοτών και επιχειρήσεων

Θανάσης Βασιλόπουλος: «Αγώνας δρόμου» κατά του κορωνοϊού και υπέρ δημοτών και επιχειρήσεων

Οι τρέχουσες εξελίξεις, τα ζητήματα που ο Δήμος Καλαμάτας αντιμετωπίζει αναφορικά με τον κορωνοϊό, τα μέτρα που έχουν ληφθεί και ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα, βρέθηκαν- μεταξύ άλλων- στο επίκεντρο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στη λειτουργία του Δήμου, σημειώνοντας: «Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη και όλους τους εργαζομένους που συνέβαλαν στο να είναι ο Δήμος μας “ετοιμοπόλεμος” στις ειδικές συνθήκες που επιβάλλουν οι περιστάσεις.

Σας αναφέρω ότι είμαστε, αν όχι ο πρώτος, από τους πρώτους Δήμους που οργανώθηκαν και έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα, πολλές φορές προλαβαίνοντας ακόμα  και τις οδηγίες του κράτους.

Έχουμε λάβει όσο το δυνατόν περισσότερα προληπτικά μέτρα. Αντισηπτικά, καταγραφή, θερμομέτρηση, απολυμάνσεις. Καταλυτική θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι και η λειτουργία του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κορωνοϊού.

Η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας λειτουργεί λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται και συνεχίζει να προσφέρει τοπικά προϊόντα, φρέσκα, ποιοτικά και οικονομικά.

Ακόμα, έχουμε δώσει άδειες σε ευπαθείς ομάδες, ειδικές άδειες, κανονικές όπου μας έχει ζητηθεί, έχουμε δώσει τη δυνατότητα σε εργαζομένους να λειτουργούν εξ αποστάσεως με τη στήριξη του αρμόδιου Τμήματος. Ο Δήμος λειτουργεί σε δύο βάρδιες έως τις 9.00 το βράδυ με τη δική μας παρουσία, και όλα αυτά, διότι αυτό το ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, ο Δήμος με τις δομές του, οφείλει να παραμείνει ενεργός και ζωντανός δίπλα στους πολίτες».

Επίσης, αναφέρθηκε σε θέματα που σχετίζονται με την ενίσχυση των δομών αλλά και δράσεων της Πρόνοιας. Τόνισε, δε, ότι “λάβαμε μέτρα στήριξης των επαγγελματιών και των δημοτών, με μηδενικά τέλη καθαριότητας και τέλη κοινόχρηστων χώρων, δε θα καταβληθούν τα δίδακτρα και τα τροφεία για τους μήνες που θα παραμείνουν κλειστές οι Σχολές, έχει ανασταλεί η ελεγχόμενη στάθμευση, ενώ υπήρξε άμεση προσαρμογή στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που μετέφερε για αργότερα τους προβλεπόμενους φόρους αλλά και τη μείωση και αναστολή πληρωμής των ενοικίων των επιχειρήσεων.

Όλα αυτά τα μέτρα, βέβαια, έχουν κόστος, αφενός στην παραγωγή έργου, λόγω του μειωμένου προσωπικού και των απαγορεύσεων και, αφετέρου, στα έσοδα του προϋπολογισμού του Δήμου. Αυτή τη στιγμή όμως προέχει η δημόσια υγεία, έχουμε χρόνο να προσδιορίσουμε ποιο είναι το μέγεθος και να διεκδικήσουμε την ανάλογη χρηματοδότηση από την Πολιτεία».

Ακόμα, ο δήμαρχος έκανε αναφορά στη λειτουργία του Δήμου σε επίπεδο παραγωγής έργου, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ένας μεγάλος Δήμος, όπως ο Δήμος Καλαμάτας, οφείλει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και να συνεχίζει να λειτουργεί. Έτσι, λοιπόν, συνεδρίασε πριν από λίγες μέρες το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με τηλεδιάσκεψη. Το σημαντικό θέμα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση ήταν η συζήτηση επί της επικαιροποίησης του Master Plan του λιμανιού. Όμως, δε σταματάμε εδώ. Παρά τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που παρατηρούνται, έργα συνεχίζονται να υλοποιούνται, όπως για παράδειγμα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία και τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινά στο Δήμο και μία μεγάλη εργολαβία ασφαλτοστρώσεων».