Κορωνοϊός: Με ευχές δεν σώζεται η κατάσταση, πρώτο “θύμα” ο τουρισμός

Κορωνοϊός: Με ευχές δεν σώζεται η κατάσταση, πρώτο “θύμα” ο τουρισμός

Σύσκεψη στο δημαρχείο για Κορωνοϊό – Ενημέρωση και συνεργασία φορέων του Δήμου Καλαμάτας

«Το επίπεδο πρόληψης είναι πολύ υψηλό». Αυτό ήταν το μήνυμα που εξήχθη από τη συνάντηση – συζήτηση φορέων που διεξήχθη την περασμένη Δευτέρα, στην αίθουσα συνεδριάσεων «Χρ. Μαλαπάνη» στο Ιστορικό Δημαρχείο της πόλης.

Επί τάπητος τέθηκαν τα ζητήματα που αφορούν την προετοιμασία σε επίπεδο πρόληψης και τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων με την υποδοχή, εξυπηρέτηση, μετακίνηση επισκεπτών κ.ά., φορέων, καθώς είναι σημαντικό όλοι συνεργαζόμενοι να εξασφαλίσουν συνθήκες, ώστε η πόλη και ο δήμος Καλαμάτας να παραμείνει ασφαλής προορισμός.

Ο δήμαρχος Θ. Βασιλόπουλος στην τοποθέτησή του, ενημέρωσε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τον ΕΟΔΥ και τις αποφάσεις που ο Δήμος έχει λάβει στο πλαίσιο της πρόληψης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. «Για να υπάρξει επιτυχία πρέπει να συνεργαστούμε όλοι» τόνισε ο δήμαρχος.

Ακολούθως, το λόγο έλαβαν εκπρόσωποι δομών και φορέων, οι οποίοι ενημέρωσαν για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τον σχεδιασμό που υπάρχει. Στην τήρηση του πρωτοκόλλου που ισχύει σ’ αυτές τις περιπτώσεις και στην ενσωμάτωση των οδηγιών από τον ΕΟΔΥ εστίασε ο Αερολιμενάρχης και ο Λιμενάρχης Καλαμάτας. Για τα μέτρα πρόληψης που ήδη λαμβάνονται ενημέρωσαν επίσης ο Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Μεσσηνίας, ο Πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Καλαμάτας, εκπρόσωποι των Ταξί και Ραδιοταξί.

 «Πολυτραυματία της ασύμμετρης απειλής» χαρακτήρισε τον τουρισμό, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του κλάδου του για τις συνέπειες του κορωνοϊού στην οικονομία, στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, ενημερώνοντας για ακυρώσεις συνεδρίων, σχολικών εκδρομών κ.ά. Στο ίδιο πλαίσιο και η τοποθέτηση εκπροσώπων καταλυμάτων, ενώ ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα πρόληψης έγινε και από εκπροσώπους των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Μέτρα οικονομικής στήριξης ζήτησε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, στην τοποθέτησή του στην σύσκεψη, αναφέροντας πως «πρέπει να αντιληφθούμε ότι το χτύπημα θα είναι πολύ μεγάλο, όχι μόνο στον τουρισμό». Αναφορά λεγινε και στις ενέργειες των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος από τον Πρόεδρο του Σ.Κ.Υ.Ε. Καλαμάτας.

Επίσης ενημέρωση έδωσε η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Υγείας Π.Ε. Μεσσηνίας, τονίζοντας πως είμαστε ένα στάδιο πριν την κήρυξη της κατάστασης με τον κορωνοϊό σε πανδημία.

Ανέφερε πως πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, ενώ χαρακτήρισε τα περισσότερα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται, όπως οι απολυμάνσεις χώρων, ως μέτρα περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους, εφόσον δεν έχει παρουσιαστεί κρούσμα. Ακόμα, τονίστηκε πως πρέπει να υπάρχει συνεργασία, ώστε σε περίπτωση κρούσματος να μπορέσει να υπάρξει άμεσα η διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Επιστολή στον Πρωθυπουργό από Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου

Πάντως με ευχές δεν σώζεται η κατάσταση. Να σημειώσουμε ότι την αγωνία για τις διαφαινόμενες επιπτώσεις στον τουριστικό τομέα -και της Περιφέρειας Πελοποννήσου- από την επιδημία του κορωνοϊού, εκφράζει ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την οποία και του επέδωσε ο περιφερειάρχης Πανγιώτης Νίκας στη συνάντηση που ο πρωθυπουργός είχε, χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους περιφερειάρχες όλης της χώρας.

Στην εν λόγω επιστολή ζητείται από την κυβέρνηση η στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς -όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων-, “σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εξελίξεις, λόγω της κρίσης υγείας στη χώρα μας, διαπιστώνονται ιδιαίτερα αρνητικές οικονομικές εξελίξεις στο σύνολο της αγοράς της Πελοποννήσου, ιδίως δε στην τουριστική επιχειρηματικότητα όπου, με βάση τα πρώτα στοιχεία, οι επιχειρήσεις φιλοξενίας δέχονται σταδιακές πιέσεις ακυρώσεων, εντονότερα δε κατά την προσεχή περίοδο (Απρίλιο – Μάιο) εν όψει του Πάσχα και της περιόδου των σχολικών εκδρομών, με καθολικές ακυρώσεις του μαθητικού τουρισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό και ακόμα πιο έντονα για την επερχόμενη θερινή σεζόν, ιδίως σε περιοχές με υψηλό βαθμό εξάρτησης από αγορές – πηγές εισερχόμενου τουρισμού”.

Α.Π.