Σύσκεψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή από τον καύσωνα

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή από τον καύσωνα

Τα προβλήματα που δημιούργησε στις καλλιέργειες ο πρόσφατος, πρόωρος καύσωνας και οι τρόποι αντιμετώπισής τους θα αποτελέσουν αντικείμενο σύσκεψης που θα γίνει στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, την ερχόμενη Τρίτη 2 Ιουνίου, στη 1.00 το μεσημέρι, υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα. Στη σύσκεψη θα μετάσχουν στελέχη του ΕΛΓΑ και οι διευθυντές των ΔΑΟΚ από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Μετά τις πρώτες εικόνες που δείχνουν σοβαρή ζημιά στην ανθοφορία και την καρπόδεση των ελαιοδέντρων από τις υψηλές θερμοκρασίες που σε κάποιες περιοχές ξεπέρασαν και τους 40 βαθμούς Κελσίου, έχει ενημερωθεί σχετικά ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Ήδη αυτές τις μέρες βρίσκονται σε διάφορες αγροτικές περιοχές γεωπόνοι του ΕΛΓΑ που καταγράφουν σε ποιο βαθμό υπάρχει ζημιά στα δέντρα από τον καύσωνα του Μαΐου.

O ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τη ζημιά που έγινε στην ελαιοκαλλιέργεια με τον καύσωνα των προηγούμενων ημερών κατά την καρπόδεση και αναζητείται η καταβολή αποζημίωσης είτε από το πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ) είτε από το πρόγραμμα de minimis της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πάντως, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Βασιλόπουλος για το θέμα των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή είχε τηλεδιάσκεψη από το γραφείο του με αντιπεριφερειάρχες από Περιφέρειες της χώρας και συμφωνήθηκε από κοινού να υπάρξει διεκδίκηση για αποζημιώσεις. «Θα υπάρξει κοινή προσπάθεια, θα διεκδικήσουμε και με τους άλλους νομούς όπου υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα. Μπορούμε να πετύχουμε πολλά και να ενισχύσουμε τους παραγωγούς μας που πλήττονται από πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα», τόνισε.

Από την άλλη πλευρά, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει προσβολή από γλοιοσπόριο στα άνθη, καθώς ο καιρός ήταν ευνοϊκός για τους παραγωγούς, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας το τελευταίο πεντάμηνο στη Μεσσηνία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χιλιοστά βροχής που έπεσαν στην περιοχή στο πεντάμηνο του έτους είναι μόλις 220, όταν πέρσι ήταν την περίοδο αυτή 750, οπότε ο καιρός δεν ευνοεί το γλοιοσπόριο.