Υπουργείο Περιβάλλοντος: Παραμένει στο… κάδρο διανομής φυσικού αερίου η Καλαμάτα

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Παραμένει στο… κάδρο διανομής φυσικού αερίου η Καλαμάτα

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά τις πληροφορίες αναφορικά με το φυσικό αέριο και τις περιοχές της Πελοποννήσου, συμπεριλαμβανομένης και της Καλαμάτας.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  αναφέρονται τα εξής: «Αναφορικά με τις πληροφορίες που φέρουν τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να προκρίνει κατά την έγκριση του νέου πενταετούς προγράμματος 2020-2024 της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) την απένταξη των πόλεων της Τρίπολης, της Κορίνθου, του Άργους, του Ναυπλίου, της Καλαμάτας, της Σπάρτης, της Βέροιας και των Γιαννιτσών από το επιχειρηματικό της πλάνο, επισημαίνονται τα εξής:

Σύμφωνα με νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, προβλέπεται ότι στις άδειες διαχείρισης και διανομής φυσικού αερίου, που έχει χορηγήσει η ΡΑΕ στη ΔΕΔΑ, η τελευταία παύει να αποτελεί φορέα υλοποίησης στην περίπτωση που εντός 18 μηνών δεν υλοποιηθούν τα έργα σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.

Σε περίπτωση που παρατηρούνται καθυστερήσεις, ο Κανονισμός Αδειών της ΡΑΕ δίνει τη δυνατότητα σε άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις να καταθέσουν αίτηση στο Ρυθμιστή για να αναπτύξουν δίκτυα διανομής φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε όλες της Περιφέρειες της χώρας –συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της Πελοποννήσου-, όπου το επιθυμούν οι τοπικές κοινωνίες.

Υπάρχει βούληση να δημιουργηθούν τα δίκτυα το ταχύτερο δυνατό, είτε από τη ΔΕΔΑ –που βρίσκεται σε τροχιά ιδιωτικοποίησης ως εταιρεία του ομίλου της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ- είτε από άλλες ιδιωτικές εταιρείες.

Το ΥΠΕΝ στηρίζει τη ΔΕΔΑ στις όποιες ενέργειές της αναφορικά με την απόφαση της ΡΑΕ. Παράλληλα, καλεί τις Περιφέρειες να προωθήσουν άμεσα και αποτελεσματικά όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις στη δημοπράτηση των έργων.

Το ΥΠΕΝ στηρίζει, επίσης, την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου και στο λιγνιτικό Δήμο της Μεγαλόπολης, ο οποίος δεν είχε ενταχθεί στο σχεδιασμό της ΔΕΔΑ. Όσον αφορά στην παροχή θερμότητας στο υφιστάμενο δίκτυο τηλεθέρμανσης κατά το μεταβατικό διάστημα (μέχρι τη λειτουργία του δικτύου φυσικού αερίου), θα εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδοσία του δικτύου και η ομαλή μετάβαση στο φυσικό αέριο χωρίς καμία επιβάρυνση των καταναλωτών».

Δήλωση δημάρχου Καλαμάτας

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε: «Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Περιφέρειας. Είμαστε σε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη και τους άλλους Δήμους της Πελοποννήσου για τα επόμενα βήματα. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί η Πελοπόννησος και η Καλαμάτα να μείνουν πίσω και εκτός του συγκεκριμένου σχεδιασμού.

Να θυμίσω ότι στις 25 Ιουλίου 2019, σε διευρυμένη σύσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας με τον τότε δήμαρχο και σημερινό περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, η κα Μωσσέ, που είναι διευθύνουσα σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΔΕΔΑ, μαζί με στελέχη της Επιχείρησης, μας διαβεβαίωναν για το σχεδιασμό και, μάλιστα, έδιναν χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Τότε η κα Μωσσέ έλεγε ότι ο σχεδιασμός είναι να ξεκινήσει το έργο το 2020, να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2023 και στη συνέχεια η ΔΕΔΑ να συνεχίσει να κάνει συνδέσεις με τους ενδιαφερόμενους. 

Σύμφωνα με την ίδια, η Καλαμάτα και η Σπάρτη θα τροφοδοτούνται με υγροποιημένο αέριο, το οποίο θα έρχεται με φορτηγά από την Αγία Τριάδα, που είναι απέναντι από τη Ρεβυθούσα (νησί του Σαρωνικού με μεγάλες υποδομές για την τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο). 

Αυτές οι δύο πόλεις θα τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο μέσω ειδικών σταθμών, για τους οποίους θα αναζητούσαν σε κατάλληλα οικόπεδα. Μάλιστα, εμείς είχαμε προσφερθεί να βοηθήσουμε σε αυτό».