Σε εξέλιξη η μεγάλη υπόθεση λαθρανασκαφών σε όλη την Ελλάδα – Κλήθηκαν στην Καλαμάτα να καταθέσουν άλλα 17 άτομα

Σε εξέλιξη η μεγάλη υπόθεση λαθρανασκαφών σε όλη την Ελλάδα – Κλήθηκαν στην Καλαμάτα να καταθέσουν άλλα 17 άτομα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτές τις μέρες η ανάκριση για μια μεγάλη υπόθεση λαθρανασκαφών σε όλη την Ελλάδα που εξιχνιάσθηκε το Μάρτιο του 2018 από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Τις προηγούμενες μέρες την πόρτα του ανακριτή Καλαμάτας πέρασαν πάρα πολλά άτομα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, τα οποία κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις τι σχέση έχουν με το μεγάλο δίκτυο λαθρανασκαφών που εξιχνιάσθηκε πριν από δύο χρόνια.

Τότε είχαν συλληφθεί εννέα άτομα, τα περισσότερα από Μεσσηνία, ενώ μετά τις απολογίες τους είχαν αφεθεί ελεύθερα με περιοριστικούς όρους.

Στο στόχαστρό τους, σύμφωνα με όσα τους αποδίδονται, ήταν κυρίως χρυσός, ενώ στις αναζητήσεις τους περιλαμβάνονταν τούρκικα χρυσά πεντόλιρα, αλλά και μια δεσποτική μήτρα με διαμάντια! Μάλιστα, τότε για την εξιχνίαση της υπόθεσης η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας παρακολουθούσε τους υπόπτους οκτώ ολόκληρους μήνες.

Κλήθηκαν 17 άτομα

Οι έρευνες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών είχαν ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2017 και είχε γίνει καταγραφή πολλών τηλεφωνικών συνομιλιών. 

Σύμφωνα με την Αστυνομία, από τον Ιούλιο έως το Νοέμβριο του 2017 πραγματοποίησαν οκτώ λαθροανασκαφές και μία παράνομη αρχαιολογική έρευνα σε Μεσσηνία, Αρκαδία, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία και Καρδίτσα.

Στη Μεσσηνία, μάλιστα, είχαν κάνει μια λαθρανασκαφή σε περιοχή του Αλμυρού, στα πρώτα χιλιόμετρα του δρόμου προς Μάνη, μετά το Messinian Bay. Από τις έρευνες, ωστόσο, δεν προέκυψε αν από εκεί κατάφεραν να βρουν κάτι πολύτιμο.

Το Μάρτιο του 2018 συνελήφθησαν εννέα άτομα (επτά Έλληνες και δύο αλλοδαποί) και ειδικότερα ένας 59χρονος από τη Βέργα Καλαμάτας, ένας 64χρονος από το Λουτράκι Κορινθίας, αλλά κάτοικος Καλαμάτας, ένας 45χρονος από την Αττική, ένας 45χρονος από τους Αρμενιούς Κυπαρισσίας, ένας 53χρονος Καλαματιανός, ένας 59χρονος από τα Βαρβάσενα Ηλίας, ένας 56χρονος από τα Λεχαινά Ηλείας και οι δύο αλλοδαποί 41 και 47 ετών, κάτοικοι Καλαμάτας.

Ωστόσο, η βαριά δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνει κι άλλα άτομα και σύμφωνα με πληροφορίες, διευρύνεται.

Τις προηγούμενες μέρες, έπειτα από κλήση για ανάκριση που δέχθηκαν, έδωσαν εξηγήσεις στον ανακριτή για την υπόθεση αυτή συνολικά 17 άτομα. Ορισμένα εξ αυτών κατάγονται από τη Μεσσηνία, ενώ οι υπόλοιποι ήρθαν από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, κλήθηκαν για να καταθέσουν άτομα από την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τη Δράμα, την Αχαΐα κ.α. Όλοι μετά τις εξηγήσεις που έδωσαν στον ανακριτή αφέθηκαν ελεύθεροι, ωστόσο η διερεύνηση της υπόθεσης από τις Ανακριτικές Αρχές, καθώς αφορά πολλές περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και δύο χρόνια μετά, είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Έψαχναν χρυσό

Οι αστυνομικοί αποδίδουν στον 59χρονο Μεσσήνιο το ρόλο του αρχηγού της ομάδας και εκείνου που, κυρίως, χρηματοδοτούσε τις μετακινήσεις και τα έξοδα για τις ανασκαφές. Ο ρόλος του υπαρχηγού αποδίδεται στον 64χρονο, και ότι συνήθως συνόδευε τις «αποστολές» για να γίνουν οι ανασκαφές.

Η πρώτη περίπτωση λαθρανασκαφής που διαπιστώθηκε από την Αστυνομία έγινε τον Ιούλιο του 2017 στο χωριό Ελάτια Δράμας, κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Βουλγαρία. Εκεί φαίνεται να έσκαψαν για αρκετές μέρες σε περισσότερα από ένα σημείο, ενώ από τις συνομιλίες οι αστυνομικοί διαπιστώνουν ότι βρέθηκαν κάποια πήλινα αντικείμενα και ένα χρυσό νόμισμα.

Η επόμενη ανασκαφή που διαπιστώνεται είναι τον Αύγουστο του 2017 κοντά στην Καρδίτσα, όμως οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι εκεί συγκρούστηκαν τα συμφέροντά τους με άλλους αρχαιοκάπηλους και αποχώρησαν.  

Το Σεπτέμβριο του 2017 έκαναν ανασκαφές κοντά στην Κυλλήνη Ηλείας, στην Κερασιά Αρκαδίας και σε περιοχές της Τρίπολης.

Τέλος, το Νοέμβριο του 2017 ψάχνουν κοντά στο ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου στα Βλαχερνά Αρκαδίας και σε σπηλιά στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας, όπου αναζητούσαν 25.000 πεντόλιρα από την Τουρκοκρατία και μια δεσποτική μήτρα με διαμάντια!

Της Βίκυς Βετουλάκη