Νάντια Γιαννακοπούλου: «Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε την αναλγησία των εισπρακτικών εταιρειών»

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε την αναλγησία των εισπρακτικών εταιρειών»

Στην Ολομέλεια της Βουλής και τη συζήτηση επί της επίκαιρης ερώτησης προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με θέμα «Απαράδεκτες οι πρακτικές των εισπρακτικών εταιρειών εν μέσω πανδημίας», τοποθετήθηκε η βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, τονίζοντας: «Διανύουμε παραπάνω από ένα χρόνο αντιμέτωποι με την πανδημία του covid-19 και είναι προφανές ότι πέρα από το χώρο της υγείας που δοκιμάζεται, δοκιμάζεται εξίσου και η αγορά, η οικονομία, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας ευρύτερα. Τόσο η οικονομική κατάσταση όσο και η ψυχολογία των Ελλήνων πολιτών έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, κάτι το οποίο είναι δυστυχώς πολύ λογικό μέσα σε όλες αυτές τις συνθήκες.

Δέχονται οι πολίτες, λοιπόν, εν μέσω πανδημίας, ασφυκτικές πιέσεις, ασφυκτικές οχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες, τραπεζικά funds και δικηγορικά γραφεία. Δέκτες αυτής της απαράδεκτης και ανάλγητης συμπεριφοράς χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία στενάζουν, είναι ακόμα και ευάλωτες, κοινωνικές ομάδες, μακροχρόνια άνεργοι, συνταξιούχοι, ΑμεΑ».

Ερώτημα στο οποίο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεσμεύτηκε να απαντήσει είναι το εξής: «Αναρωτιέμαι πώς εξηγείται ότι εν έτει 2019 υπήρξαν περισσότερες κυρώσεις με λιγότερες καταγγελίες, ενώ το 2020  υπήρξαν περισσότερες καταγγελίες με λιγότερα πρόστιμα. Κύριε υπουργέ, αποτελεί αυτό ένα τυχαίο γεγονός; Αποτελεί αδράνεια των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου σας; Ή αποτελεί αυτό ευνοϊκή μεταχείριση των εταιρειών αυτών;». 

Επιπλέον, ερωτήθηκε αν σκοπεύει να προβεί στη ρύθμιση ενός πλαισίου λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών με βάση τα νέα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα, λόγω της πανδημίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός ενημέρωσε: «Στις 31 Δεκεμβρίου 2020, πανευρωπαϊκά, με απόφαση των ευρωπαϊκών εποπτικών τραπεζικών αρχών απαγορεύθηκε το μορατόριουμ. Δεν υπάρχει πλέον μορατόριουμ σε κανένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δε δύναται καμία κυβέρνηση νομοθετικά να παρέμβει για να το δημιουργήσει».

Στη δευτερολογία της, η κα Γιαννακοπούλου δεν παρέλειψε τονίσει προς τον υπουργό το εξής:  «Μας λέτε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα και ότι απλά θα πρέπει να παρακολουθούμε αυτήν την αναλγησία, αυτήν τη ζούγκλα, αυτήν τη δυνατότητα να καλούν μέσα σε τέτοιες συνθήκες και πολλές φορές με προσβλητικό τρόπο, πολλές φορές χωρίς έλεγχο, πολλές φορές στον εργασιακό χώρο, πολλές φορές σε παντελώς ακατάλληλες συνθήκες ανθρώπους οι οποίοι έχουν χάσει τη δουλειά τους, οι οποίοι έχουν μηδενικά εισοδήματα, οι οποίοι είναι τόσο πιεσμένοι με κάθε τρόπο, αλλά, ναι, οι τράπεζες, τα funds, οι εισπρακτικές εταιρείες θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο σαν να μη συμβαίνει τίποτα; Η ελληνική κοινωνία, δηλαδή, να βυθίζεται, αλλά οι τράπεζες να κάνουν τη δουλειά τους;». 

Τέλος, κάλεσε τον υπουργό και την κυβέρνηση να αναλάβουν «μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, αφού αποτελεί ευρωπαϊκό ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει μία ευαισθησία πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Χρειάζεται στην παρούσα φάση να υπάρξει μία κρατική μέριμνα, προκειμένου να μπει ένα πιο σοβαρό ρυθμιστικό πλαίσιο και να βλέπετε ότι τηρείται το συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο. Και ναι, μέχρι να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό, να συνεχίσει αυτό το μορατόριουμ».