Λίμνη Ντοπόλη: Έρευνες παρακολούθησης, σχεδιασμός παραχώρησης χρήσης & εκμετάλλευσης

Λίμνη Ντοπόλη: Έρευνες παρακολούθησης, σχεδιασμός παραχώρησης χρήσης & εκμετάλλευσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης της τεχνητής λίμνης που δημιουργήθηκε στο Φράγμα του Φιλιατρινού ποταμού – λίμνη Ντοπόλη – από τα αποτελέσματα του οποίου θα εξαρτηθεί, εν πολλοίς, η προώθηση του σχεδιασμού παραχώρησης χρήσης και εκμετάλλευσης της λίμνης και της παρόχθιας ζώνης της καθώς είχε ήδη εκφραστεί σχετικό ενδιαφέρον στο ΥπΑΑΤ.

Η παρακολούθηση της λίμνης εντάσσεται στο εθνικό δίκτυο παρακολούθησης των υδάτων της χώρας σύμφωνα με την Οδηγία-Πλαίσιο για τα ύδατα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης των λιμνών, τα τελευταία έτη πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.000 δειγματοληψίες και 2.000 μετρήσεις/αναλύσεις, από επιστήμονες σε φυσικές και τεχνητές λίμνες της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σε τακτική βάση επιτόπιες μετρήσεις φυσικοχημικών παραμέτρων και μετρήσεις της στάθμης του νερού των λιμνών, λήψεις δειγμάτων νερού για αναλύσεις φυτοπλαγκτού και χημικών παραμέτρων.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να τροφοδοτήσουν τον σχεδιασμό της Πολιτείας για τη διαχείριση των υδάτων και των φυσικών οικοσυστημάτων.

Στο ΥπΑΑΤ, σύμφωνα με την περιοδική έκδοση “Lakes in Greece”, έχει εκδηλωθεί επίσημα ενδιαφέρον για παραχώρηση χρήσης και εκμετάλλευσης της τεχνητής λίμνης στο Φράγμα φιλιατρινού ποταμού – λίμνη Ντόπολη.

Με το ισχύον νομικό πλαίσιο ο αιγιαλός, οι λίμνες, η όχθη των λιμνών και ποταμών είναι πράγματα κοινής χρήσης και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο έχει υποχρέωση να τα προστατεύει και να τα διαχειρίζεται σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και του χωροταξικού σχεδιασμού.

Η παραλία και η παρόχθια ζώνη των λιμνών και ποταμών, μετά τη συντέλεση της σχετικής απαλλοτρίωσης ή την κατά οποιονδήποτε τρόπο περιέλευσή τους στην κοινή χρήση, είναι πράγματα κοινόχρηστα που ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο.

Η τεχνητή λίμνη του Φιλιατρινού ποταμού – λίμνη Ντοπόλη – κατά την έννοια των διατάξεων του νόμου διαθέτει όχθη και παρόχθια ζώνη.

Κύριος προορισμός των κοινοχρήστων πραγμάτων της παρ. 1 του νόμου είναι η ελεύθερη και ακώλυτη επικοινωνία της ξηράς με τη θάλασσα, τον ποταμό ή τη λίμνη.

Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού ή με πράξη άλλης αρχής που εκδίδεται σύμφωνα με ειδικές διατάξεις επιτρέπεται η εξαίρεση τμημάτων τους από την κοινή χρήση, για την εξυπηρέτηση επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος που αφορά την εθνική άμυνα και δημόσια ασφάλεια, την υγεία και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος ή όταν απορρέει σχετική υποχρέωση από διεθνείς συμβάσεις.

Επιτρέπεται επίσης η παραχώρηση των πραγμάτων αυτών κατά εκμετάλλευση και χρήση, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 11, 12 και 13 του νόμου.

Ο παλαιός αιγιαλός και η παλαιά όχθη ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και καταγράφονται ως δημόσια κτήματα.

Για την προστασία του οικοσυστήματος των ζωνών και των εκτάσεων του άρθρου 1 ισχύουν οι κείμενες διατάξεις.

Επιτρέπεται η παραχώρηση θαλάσσιου ή λιμναίου χώρου, χωρίς επέμβαση στον αιγιαλό ή την όχθη, για την τοποθέτηση α) πλωτών εξεδρών εμβαδού μέχρι τριακοσίων πενήντα (350) τετραγωνικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης σε αυτά τυχόν πλωτής πρόσβασης από τον αιγιαλό και β) θαλάσσιων ή λιμναίων πάρκων αναψυχής που καλύπτουν επιφάνεια μέχρι χιλίων πεντακοσίων (1500) τετραγωνικών μέτρων, για την εξυπηρέτηση πολιτιστικών σκοπών ή ψυχαγωγίας των λουομένων ή άλλων σκοπών που προβλέπονται από ειδικές διατάξεις, όπως και της χρήσης των εξεδρών ως εστιατορίων ή κέντρων αναψυχής με κάλυψη επιφάνειας εμβαδού μέχρι 350 πενήντα (350) τετραγωνικών μέτρων ως κύριων χώρων της δραστηριότητας και εκατό τετραγωνικών μέτρων ως βοηθητικών χώρων.

Η παραχώρηση γίνεται για χρόνο δέκα ετών και για εποχιακή χρήση διάρκειας μέχρι εννιά (9) μηνών, μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Για την παραχώρηση εκδίδεται απόφαση της πρ. Κτηματικής Υπηρεσίας ύστερα από σύμφωνη γνώμη α) της Λιμενικής Αρχής, του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και επιπλέον, προκειμένου περί θαλάσσιων πάρκων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, β) των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην περίπτωση λιμναίων εγκαταστάσεων.

Η γνώμη παρέχεται μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από την υποβολή της αίτησης, συνοδευόμενης με πλήρη δικαιολογητικά, άλλως τεκμαίρεται θετική γνώμη.

Επιτρέπεται η παραχώρηση, με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, Πολιτισμού, κατά περίπτωση, και σύμφωνη γνώμη του Γ.Ε.Ν και του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και κατά τις διατάξεις περί δημοσίων κτημάτων, της χρήσης νησίδων, υφάλων, σκοπέλων και αβαθών θαλάσσιων εκτάσεων και του συνεχόμενου αιγιαλού και της παραλίας για την εξυπηρέτηση σκοπών γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών, ναυταθλητικών, τουριστικών και εν γένει επιχειρηματικών, εθνικής άμυνας και ασφάλειας και περιβαλλοντικής έρευνας.

Με την αίτηση παραχώρησης προσκομίζεται η τυχόν απαιτούμενη από ειδικές διατάξεις άδεια και βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας περί του ότι η συγκεκριμένη χρήση ή δραστηριότητα δεν αντίκειται σε συγκεκριμένο χωροταξικό σχεδιασμό ή διατάξεις περί χρήσεων γης.

Ειδικά στην περίπτωση παραχώρησης για σκοπούς περιβαλλοντικής έρευνας εκδίδεται κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για την παραχώρηση διενεργείται πλειοδοτική δημοπρασία, σύμφωνα με τις κείμενες για τη μίσθωση δημοσίων κτημάτων διατάξεις και τα πρακτικά της εγκρίνονται από τον Υπουργό Οικονομικών.

Η δημοπρασία παραλείπεται και η παραχώρηση γίνεται απευθείας αν σε προηγηθείσα δημοπρασία δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από περισσότερους ενδιαφερόμενους ή αν η παραχώρηση ζητείται από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, με πιστοποίηση σε εκμετάλλευση και διαχείριση λιμνών, της ημεδαπής ή αλλοδαπής.