Ενδιαφέρον για υλοποίηση δράσεων στη Βέργα

Ενδιαφέρον για υλοποίηση  δράσεων στη Βέργα

Με επιστολή προς τους «Φίλους της Βέργας» και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, οι Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής «Άνθη της Πέτρας» εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για ένταξη προτάσεων και μελετών στα προγράμματα «Ολιστική Χωρική Επένδυση Ταϋγέτου» και «Πρόγραμμα Ολιστικής και Συμμετοχικής Ανάπτυξης Ταϋγέτου».

Ειδικότερα, σημειώνουν: «Το σωματείο μας έχει εξ αρχής εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για το “Πρόγραμμα Ολιστικής και Συμμετοχικής Ανάπτυξης του Ταϋγέτου” συμμετέχοντας με εισηγήσεις τοπικών μελών – συνεργατών του στις ημερίδες Καλαμάτας και Σπάρτης, καθώς και την πρόθεση συμμετοχής μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στη διημερίδα της Αθήνας (Βριλήσσια), πριν από την αναβολή τους λόγω της πανδημίας.

Με την παρούσα επιστολή μας εκδηλώνουμε την υποστήριξη των “Ανθέων της Πέτρας” στην πρωτοβουλία των “Φίλων της Βέργας” για αποκατάσταση του παλαιού “Καλντεριμιού 3” και της “Πάνω Βρύσης” στη Σέλιτσα (Βέργα) στην αρχική μορφή τους, σύμφωνα με το χαρακτηρισμό τους ως Μνημείων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και με τις μελέτες που εγκρίθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού.

Σας γνωρίζουμε, επίσης, την επιθυμία συμμετοχής μας σε δράσεις του Προγράμματος του Ταϋγέτου που συνδυάζονται με το αντικείμενο και τους στόχους μας.

Τα “Άνθη της Πέτρας” είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο με πλήρη επωνυμία “Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής” που στοχεύει στην προστασία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και τη διάσωση της Λαγκαδινής τέχνης της πέτρας.

Η τέχνη της πέτρας των Λαγκαδινών μαστόρων αποτελεί μια πολύτιμη ενσώματη μορφή γνώσης, που βρίσκεται αποτυπωμένη στα δημιουργήματά τους. Η διάσωση των παραδοσιακών κατασκευών που βγήκαν απ’ τα χέρια τους, πέρα από τα κτίσματα καθαυτά, διασώζει και την αποθησαυρισμένη σε αυτά γνώση, ως άυλη πολιτισμική αξία.

Μέσα από τα δημιουργήματα της λαγκαδινής μαστορικής τέχνης, είναι σημαντικό να ανασυσταθεί ο συνολικός πολιτισμικός ιστός της μαστορικής τέχνης, υλικός και άυλος, ως κατ΄ εξοχήν πολιτισμικό δημιούργημα και κληρονομιά.

Όπως μας έχετε ενημερώσει, η προς αποκατάσταση “Πάνω Βρύση” καθώς και οι άλλες δύο βρύσες των οικισμών της Βέργας (Σέλιτσας), στην αρχική μορφή τους ήταν έργο Λαγκαδινών μαστόρων περί το 1860 μ.Χ., όπως και η εκκλησία “Ευαγγελίστρια” και το Σχολείο στην Κάτω Βέργα, ενώ οι λοιπές κατασκευές ξηρής πέτρας στους οικισμούς της Βέργας (καλντερίμια, πετράλωνα, λιοτρίβια, μύλοι, ξερολιθιές κ.λπ.) ήταν έργο ντόπιων τεχνιτών πέτρας (Σελιτσάνων).

Ως εκ τούτου, θεωρούμε αυτονόητο το ενδιαφέρον μας για συμμετοχή Λαγκαδινών μαστόρων στην αποκατάσταση της “Πάνω Βρύσης”, με επαρκείς προϋποθέσεις κάλυψης των δαπανών και αμοιβών για τη συμμετοχή τους».