«Άρρητα ρήματα» υπηρεσιών και Περιφέρειας για την ολοκλήρωση της οδού Πλαστήρα

«Άρρητα ρήματα» υπηρεσιών και Περιφέρειας για την ολοκλήρωση της οδού Πλαστήρα

Με έγγραφό της η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου καλεί το Δήμο Καλαμάτας να υποβάλει στην ΕΥΔΕΠ το 2ο Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών (ΑΠΕ) για το έργο ανάπλασης της οδού Πλαστήρα, στη Δυτική Παραλία, ο οποίος -όπως σημειώνεται- “θα περιλαμβάνει το σύνολο του αρχικά εγκεκριμένου φυσικού αντικειμένου του έργου”!.

Επιδίωξη, συνεχίζει το έγγραφο, είναι “να αποδώσουμε προς χρήση την περιοχή όπως αρχικά αξιολογήθηκε και εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, στο πλαίσιο της εγκεκριμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Καλαμάτας με τίτλο «Καλαμάτα 2020: Βιώσιμη και Έξυπνη Πόλη»”.

Καταλήγοντας, η ΕΥΔΕΠ στο έγγραφό της σημειώνει ότι “η όλη διαδικασία υποβολής και έγκρισης του 2ου ΑΠΕ, θα διευκολύνει την πληρωμή των λογαριασμών του αναδόχου, δεδομένου ότι έτσι θα γνωρίζουμε το ακριβές συμβατικό ποσό για το σύνολο εργασιών”.

Να αναφέρουμε ότι το προηγούμενο διάστημα, με βάση τη στάση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, η Δημοτική Αρχή ήθελε να γίνει ο κυκλικός κόμβος στη διασταύρωση Αρτέμιδος και Πλαστήρα, στο έργο ανάπλασης της οδού Πλαστήρα, μαζί με το αντιπλημμυρικό έργο στο Νέδοντα. Αλλά ανέφερε ότι η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και το υπουργείο Υποδομών εξαίρεσαν τον κόμβο, λόγω του αντιπλημμυρικού έργου στο Νέδοντα.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο δήμαρχος είπε ότι “εμείς δεν είπαμε ποτέ να καταργηθεί ο κόμβος, τον κόμβο τον θέλαμε” και πρόσθεσε: “Η Διαχειριστική Αρχή μάς είπε ότι πρέπει να εξαιρεθεί ο κόμβος. Στείλαμε και στο υπουργείο έγγραφο και το υπουργείο απάντησε ότι πρέπει να εξαιρέσουμε τον κόμβο. Υπάρχουν λύσεις, και ο κόμβος να γίνει και το αντιπλημμυρικό. Τα είχαμε μελετήσει, είναι πάρα πολύ εύκολο να γίνουν”.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης ανέφερε ότι ο κυκλικός κόμβος και τμήμα του ποδηλατόδρομου αφαιρέθηκαν από το έργο με έγγραφο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, επειδή στην ίδια περιοχή έχει σχεδιαστεί η διαπλάτυνση της κοίτης του Νέδοντα, στο πλαίσιο της αντιπλημμυρικής προστασίας της Καλαμάτας, που σημαίνει ότι όταν ξεκινήσει η διαπλάτυνση, ο κυκλικός κόμβος θα ξηλωθεί. 

Πριν από λίγες ημέρες, ωστόσο, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, ανέφερε: “Αναφορικά δε με την ανάπλαση της οδού Πλαστήρα στην Καλαμάτα, δόθηκε η οδηγία ότι προκειμένου να είναι λειτουργικό το -χρηματοδοτούμενο από το ΠΕΠ Πελοποννήσου- εν λόγω έργο, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της σχετικής μελέτης, η οποία αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”!