Ο Σπύρος Πώρος στο «Θ»: «Έχουμε γίνει ένα κράτος στενοχωρημένων και αδύναμων πολιτών»

Ο Σπύρος Πώρος στο «Θ»: «Έχουμε γίνει ένα κράτος  στενοχωρημένων και αδύναμων πολιτών»

«Ζητώ την υποστήριξη των Μεσσηνίων για να εργασθώ και να προσφέρω», αναφέρει ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Τον υποψήφιο βουλευτή Μεσσηνίας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Σπύρο Πώρο, φιλοξενεί σήμερα στις σελίδες του το «Θάρρος».

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο κ. Πώρος μοιράζεται τις σκέψεις και τις πολιτικές του θέσεις, ενώ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο των Μεσσήνιων πολιτών, σχολιάζοντας πως ότι «αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη πολιτική ομάδα με δυναμική, ενθουσιασμό και θέληση να κάνει πολλά καλά για τον τόπο μας».

Ακολουθούν όσα ενδιαφέροντα μας είπε: 

-Γιατί ΠΑΣΟΚ;

-ΠΑΣΟΚ, για περισσότερους από έναν λόγους. Αρχικά, διότι είναι ο χώρος του κέντρου, άρα ο χώρος του μέτρου. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη πολιτική ομάδα με δυναμική, ενθουσιασμό και θέληση να κάνει πολλά καλά για τον τόπο μας. Η μόνη πολιτική ομάδα που αντιλαμβάνεται πόσο απαραίτητη και σημαντική είναι η κοινωνική πρόοδος και η πίστη στις ανθρωπιστικές αξίες.

-Που το στηρίζετε αυτό;

-Πιστεύω ότι αυτό στηρίζεται στις εξής σκέψεις μου: Ζούμε όλοι 4 χρόνια που κάθε πρωί ξυπνάμε και αντιμετωπίζουμε μια καθημερινότητα που αγγίζει ή έχει ξεπεράσει τα όρια του αθλίου και της αδιαφορίας. Μια κυβέρνηση χωρίς κοινωνική ευαισθησία, μακριά από τους πολίτες και μακριά από τα προβλήματα της κάθε τοπικής κοινωνίας. Μια στείρα διακυβέρνηση χωρίς όραμα, χωρίς σχέδιο, χωρίς πατριωτική συνείδηση και χωρίς πλάνο για την Ελλάδα και το μέλλον της χώρας. Ένα ανθελληνικό «κουτουρού», πρόχειρο, επικίνδυνο, και όπως διαβάζουμε καθημερινά από διάφορες αποκαλύψεις που καταφέρνουν να δημοσιευθούν, ανησυχητικά διεφθαρμένο. Αρκεί κανείς να διαβάσει τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση της χώρας. Ευθέως, χωρίς μισόλογα, οι εκθέσεις τους μιλούν για μια κυβέρνηση αυταρχική, για έλεγχο και φίμωση της ελευθερίας του Τύπου, για διαφθορά της Δικαιοσύνης. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τη λειτουργία των θεσμών και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλα αυτά στην Ελλάδα του 2023. Είναι απίστευτα απογοητευτικό και οπισθοδρομικό και έχει γεύση αυταρχικής και αλαζονικής νοοτροπίας.

Όλο αυτό το χάος η κυβέρνηση προσπάθησε να το κουκουλώσει μοιράζοντας επιδόματα. Οι Έλληνες πολίτες δε χρειάζονται επιδόματα. Δεν είναι ζητιάνοι. Είναι από τους πιο σκληρά εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απαιτούν να έχουν αξιοπρεπή ζωή. Είναι συνταγματικό τους δικαίωμα.

Με την ψήφο τους οι Έλληνες πολίτες, όταν έπρεπε, τιμώρησαν το ΠΑΣΟΚ, όταν έκριναν ότι έπρεπε να τιμωρηθεί για τα λάθη που μπορεί να έκανε κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ, με αξιοπρέπεια και ταπεινότητα, δέχτηκε την απόφαση των πολιτών χωρίς ανεύθυνες διαμαρτυρίες. Ανασυγκροτήθηκε, επαναπροσδιόρισε και άλλαξε τα κακώς κείμενα. Κράτησε ό,τι ήταν καλό και σήμερα έρχεται με νέα πρόσωπα στα τοπικά ψηφοδέλτια και ζητά εκ νέου την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Εγώ, τους ανθρώπους, τους πολιτικούς, που μαθαίνουν από τα λάθη τους, τους εκτιμώ, τους στηρίζω, και θέλω να είμαι συνοδοιπόρος και συναγωνιστής. Θέλει κουράγιο να παραδέχεσαι το λάθος, να πέφτεις και να ξανασηκώνεσαι, όσες φορές και αν χρειαστεί.

-Η έκφραση «ΠΑΣΟΚ… ωραία χρόνια» πόσο σας εκφράζει;

Το ότι στη μνήμη των ανθρώπων τα ωραία χρόνια συνδέονται με τη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ είναι ενθαρρυντικό και αισιόδοξο. Ό,τι αξιόλογο έγινε σε αυτό τον τόπο, έχει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. Τι να πρωτοπώ; Τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τα κέντρα υγείας, τη δημιουργία της Αγροτικής Εστίας, τα αγροτικά συνέδρια, τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, τα σχολεία, τα κέντρα προστασίας ηλικιωμένων, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τη δωρεάν άθληση για όλους, τα σχολεία, τα ΚΕΠ, το ΑΣΕΠ, το σύγχρονο οδικό δίκτυο; Υπήρξε μια έκρηξη προόδου δημοκρατίας, δράσης, και συμμετοχής. Για πρώτη φορά το κράτος δούλευε για να βελτιώσει την καθημερινή ζωή του πολίτη. Στόχος ήταν όλη η κοινωνία να απολαμβάνει τα βασικά αγαθά και δικαιώματα και να έχει αξιοπρεπή ζωή. Όχι να ζει αποκλειστικά από την ελεημοσύνη των επιδομάτων.

Κι εγώ προσωπικά, έτσι θυμάμαι αυτά τα χρόνια. Χρόνια στα οποία εμείς, οι πολίτες, βάζαμε στόχους, δουλεύαμε, πετυχαίναμε ή αποτυχαίναμε και ξαναπροσπαθούσαμε. Το κράτος ήταν στο πλευρό του πολίτη και δεν του γύριζε την πλάτη, ήταν εκεί για να βοηθήσει.

Δεν έχω καταλάβει γιατί δεν είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης η ευημερία των πολιτών. Έχουμε γίνει ένα κράτος στενοχωρημένων και αδύναμων πολιτών. Η κυβέρνηση προσέφερε 4 χρόνια παντελούς απουσίας ανθρωπισμού και κοινωνικής ευαισθησίας. Αλήθεια, πόσο σοβαρή και, κυρίως, πόσο πρακτική, είναι η πρόταση του κ. Μητσοτάκη να αυξήσει το βασικό μισθό στα 950 ευρώ έπειτα από 4 χρόνια, όταν η μίσθωση ενός διαμερίσματος ενός δωματίου είναι 400-500 ευρώ; Δε βγαίνουν τα νούμερα για να ζει κανείς αξιοπρεπώς. Να μας πει ο κ. Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο του εάν οι ίδιοι τα καταφέρνουν με ένα μισθό της τάξεως των 950 ευρώ.

Βασική αριθμητική, πρόσθεση και αφαίρεση, γνωρίζουμε όλοι. Είναι ντροπή να υποτιμάμε τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών.

-Ποια είναι η τοποθέτησή σας για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας;

Αυτή η απάντηση είναι απλή. Και δε χρειάζεται να την απαντήσω ούτε εγώ ούτε κανένα πολιτικό κόμμα. Την απαντά καθαρότατα το Άρθρο 21 του Ελληνικού Συντάγματος:

1. Η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του κράτους. Το κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όπως νόμος ορίζει, και

2. H απόκτηση κατοικίας από αυτούς που τη στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του κράτους.

Αυτό που εγώ, ως πολίτης, καταλαβαίνω διαβάζοντας το Σύνταγμα, είναι ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας για τους Έλληνες πολίτες είναι συνταγματική υποχρέωση του κράτους και είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, αλλιώς παρανομούν. Απλά και κατανοητά.

Όταν συμφωνήσουμε ότι το σωστό είναι να κυβερνούν οι πολίτες και όχι τα κόμματα, τότε μόνο θα ανοίξουν τα αυτιά τους οι πολιτικοί και θα «συνέλθουν» από το λήθαργο της απραξίας και αδιαφορίας για τη χώρα. Αν δε φωνάξουν οι πολίτες δυνατά, συλλογικά, και κυρίως με επιμονή, τίποτα δε θα γίνει. Και αυτό το τίποτα είναι καταστροφικό για τη χώρα, αλλά πολύ συμφέρον για τους λίγους και προνομιούχους.

Οι πολιτικοί έχουν μια προδιάθεση αμνησίας. Μετά τις εκλογές ξεχνούν ποιος είναι ο εργοδότης τους. Ο εργοδότης τους είναι οι Έλληνες πολίτες, δεν είναι προσωπική ιδιωτική εταιρεία τους το ελληνικό κράτος.

Αν, λοιπόν, ξεχνούν, χρειάζεται οι πολίτες καθημερινά να τους το υπενθυμίζουν. Το έχω ξαναπεί και επιμένω σε αυτό, διότι είναι το κλειδί για τη λύση του 90% των προβλημάτων της χώρας μας.

-Για ποιον λόγο ζητάτε την ψήφο του μεσσηνιακού λαού;

Κοινωνικά, ανήκω στη μεσαία τάξη. Ως εκ τούτου, για κάθε μικρή ή μεγάλη πρόοδο στη ζωή μου, έδωσα σκληρό, καθημερινό αγώνα. Τίποτα δε χαρίστηκε και τίποτα δεν ήλθε εύκολα. Τα αγαθά κόποις κτώνται, άκουγα πολύ συχνά στο σπίτι που μεγάλωνα. Έτσι έμαθα να πιστεύω στην αξία της εργασίας, στην ικανοποίηση που δίνει η επιμονή σε ένα δίκαιο και ωφέλιμο στόχο. Πιστεύω στην εντιμότητα και στο δικαίωμα όλων των κοινωνικών ομάδων για ίσες ευκαιρίες. Πιστεύω ότι κοινωνική υγεία είναι: η συλλογικότητα, η αλληλοβοήθεια, το συμφέρον των πολλών και όχι των λίγων προνομιούχων.

Ζητώ την εμπιστοσύνη των Μεσσηνίων για να βάλω την εργατικότητα και την εμπειρία μου στην υπηρεσία της κοινωνίας. Το σχέδιο ανάπτυξης της Μεσσηνίας να φύγει από τα χαρτιά, τα σχέδια, και τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», και να γίνει πράξη. Η υλοποίηση των πολυσέλιδων σχεδίων έχει ήδη καθυστερήσει πολύ. Η υπομονή των πολιτών έχει εξαντληθεί.

Ζητώ την υποστήριξη των Μεσσηνίων για να εργασθώ και να προσφέρω. Εγώ δε χάνω ούτε το κουράγιο μου, ούτε τον πατριωτισμό μου, ούτε το όραμά μου για μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία. Προσκαλώ και παρακαλώ όλους τους Μεσσήνιους με δικαίωμα ψήφου, να δώσουν το «παρών» σε αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα εκλογές. Η έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού και της φροντίδας της χώρας μας, νομίζω, είναι χρέος όλων μας. Στις 21 Μαΐου, η πατρίδα μάς χρειάζεται όλους, συλλογικά και δυναμικά.

Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μοιραστώ τις σκέψεις, και τις πολιτικές θέσεις μου, με τους αναγνώστες σας.