Στην Καλαμάτα στις 13-14 Ιουλίου ομάδες έργου της Παγκόσμιας Τράπεζας

Στην Καλαμάτα στις 13-14 Ιουλίου ομάδες έργου της Παγκόσμιας Τράπεζας

Στο επίκεντρο μελέτη και προτάσεις για το παράλιο μέτωπο

Στην Καλαμάτα θα βρίσκεται μεθαύριο Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Ιουλίου κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων επιστημονικών ομάδων εργασίας που συγκρότησε η Παγκόσμια Τράπεζα, στο πλαίσιο της συμμετοχής της πόλης στην πιλοτική φάση του Μηχανισμού Τεχνικής Βοήθειας για την Αειφόρο Αστική Ανάπτυξη στην Ελλάδα, μία δράση που χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΓΔ REGIO).

Υπενθυμίζεται ότι η υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας μέσω της δράσης της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει διάρκεια έως τον Απρίλιο του 2024 και αφορά στην παροχή υποστήριξης και τεχνικής βοήθειας για το παράλιο μέτωπο του Δήμου, τη χαρτογράφηση και παρακολούθηση διαδικασιών σχεδιασμού και την υλοποίηση δράσεων για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, την καταγραφή και αποτύπωση της αστικής θερμικής νησίδας και την πρόταση μέτρων διαχείρισης και ανθεκτικότητας στην πόλη της Καλαμάτας.

Ενημέρωση για την παρουσία της αντιπροσωπείας των εμπειρογνωμόνων στην Καλαμάτας έδωσαν χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης και η γενική διευθύντρια του Δήμου Παναγιώτα Κουράκλη.

Σημειώνεται ότι, πέραν των επαφών και των συναντήσεων που έχουν προγραμματιστεί με υπηρεσιακά στελέχη και εκπροσώπους φορέων της περιοχής, την Πέμπτη στις 7.30 το απόγευμα στο πάρκο Πανελληνίου στο Λιμάνι Καλαμάτας θα υλοποιηθεί ανοιχτή δράση στο πλαίσιο της διαδικασίας «Συμμετοχικού σχεδιασμού για το παράκτιο μέτωπο».

Για την εν λόγω δράση που αφορά μικρούς και μεγάλους απευθύνθηκε κάλεσμα συμμετοχής.

Θ. Βασιλόπουλος: Ανάδειξη και αξιοποίηση ολιστικά του παράλιου μετώπου της Καλαμάτας

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας ως Δημοτική Αρχή επενδύσαμε στην εξωστρέφεια της πόλης, διεκδικήσαμε και πετύχαμε τη συμμετοχή μας σε δίκτυα πόλεων, ανοίγοντας νέους δρόμους και χτίζοντας πάνω στα κεκτημένα της περιοχής με γνώμονα μία βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη με επίκεντρο τον πολίτη, το δημότη και τον επισκέπτη.

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Καλαμάτας έχει επιλεγεί μαζί με τρεις ακόμη πόλεις από την Ελλάδα και συμμετέχει σε πιλοτική δράση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Αειφόρο Αστική Ανάπτυξη.

Μία εξέλιξη που επιβεβαιώνει αυτό που προείπα και έρχεται ως συνέχεια της πολιτικής που έχουμε χαράξει ως Δημοτική Αρχή και, φυσικά, ως επακόλουθο, αν θέλετε, της μεγάλης διεκδίκησης που ευοδώθηκε, και αφορά στην ένταξη της Καλαμάτας στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις της Ε.Ε. έως το 2030.

Η επιλογή της Καλαμάτας προφανώς και δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός, αλλά αποτέλεσμα μιας προσπάθειας, ενός γενικότερου σχεδιασμού που σταθερά, και θα τολμούσα να πω με γρήγορα βήματα, λαμβάνει σάρκα και οστά.

Υπενθυμίζω ότι το τριήμερο 13-15 Δεκεμβρίου 2022 είχε επισκεφτεί την πόλη μας, στο πλαίσιο των διερευνητικών συναντήσεων, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ ήδη από το Φεβρουάριο είχαμε την ενεργοποίηση αυτής της δράσης, στην οποία, εκτός από την Καλαμάτα, συμμετέχουν η Καβάλα, το Ηράκλειο και η Λάρισα.

Όπως έχουμε πει και πάλι, η υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας μέσω της δράσης της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει διάρκεια έως τον Απρίλιο του 2024 και αφορά στην παροχή υποστήριξης και τεχνικής βοήθειας για το θαλάσσιο μέτωπο του Δήμου, την καταγραφή και αποτύπωση της αστικής θερμικής νησίδας και την πρόταση μέτρων διαχείρισης και ανθεκτικότητας στην πόλη της Καλαμάτας. Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη οι εξελίξεις τρέχουν και μάλιστα κατά προτεραιότητα όσον αφορά στην τεχνική βοήθεια και υποστήριξη για το παράλιο μέτωπο.

Άλλωστε, ως Δημοτική Αρχή έχουμε ξεκάθαρα τοποθετηθεί, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις συγκεκριμένες, που οδηγούν στην ανάδειξη και αξιοποίηση ολιστικά του παράλιου μετώπου της Καλαμάτας, ως μέρος συνολικά του παραθαλάσσιου μετώπου από Κιτριές έως Πεταλίδι και Κορώνη.

Την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή θα βρίσκονται στην Καλαμάτα εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας, μαζί με αντιπροσωπεία ειδικών από το μελετητικό γραφείο που προέκυψε μέσω διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος, από τη Βιέννη. Και θα έρθουν εδώ, προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη προσέγγιση, μία καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης αλλά και να συλλέξουν δεδομένα, από το Δήμο, από φορείς και κυρίως -γιατί είναι σημαντικό στοιχείο της δράσης- από την ίδια την κοινωνία.

Για το λόγο αυτό, πέραν των συναντήσεων στο Δήμο και με φορείς, έχει προγραμματιστεί και θα υπάρξει μία δράση συμμετοχικού σχεδιασμού στην Παραλία.

Στην προκυμαία του λιμανιού της πόλης, με τη συμμετοχή της ομάδας έργου του γραφείου αστικού σχεδιασμού, συνεργατών τους από το γραφείο Urbana, καθώς και συντονιστών από την Παγκόσμια Τράπεζα. Είναι κρίσιμο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί, η ιδιαίτερη αξία που δίνεται σε επίπεδο διαβούλευσης αλλά και της συμμετοχικότητας από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας.

Προφανώς οι εξελίξεις αυτές μας ικανοποιούν, καθώς γίνεται σαφές ότι όλη αυτή η προσπάθεια που έχουμε μέχρι σήμερα κάνει, και σε επίπεδο δράσεων και σε επίπεδο προγραμματισμού – σχεδιασμού, αποδίδει συγκεκριμένα αποτελέσματα».