Εξαγωγές: Στη 13η θέση η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Εξαγωγές: Στη 13η θέση η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ημερίδα από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων- ΣΕΒΕ πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας προχθές, με στόχο να ενημερώσει τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό για τις εξαγωγικές επιδόσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι τελευταίες λύσεις ασφάλισης πιστώσεων και ιχνηλασιμότητας τροφίμων.

Επίσης, στελέχη της Export Credit Greece  μίλησαν για το ανανεωμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της για Ασφαλείς Εξαγωγές, ενώ πρότειναν στους παρευρισκόμενους εξαγωγείς λύσεις και υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους.

Τοποθετήσεις
Τοποθετηθείς ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης, ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος θέλει να αναδείξει τις εξαγωγές και πώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να εξάγουν από τη Μεσσηνία προς όλα τα μέρη του κόσμου.

Μιλώντας με νούμερα για τις εξαγωγές, είπε ότι αυτές σημείωσαν ρεκόρ το 2022, αφού έφτασαν το 50% του ΑΕΠ, με 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Για το 2023, μάλιστα, ανέφερε ότι βαδίζουν σε νούμερα μεγαλύτερα από τα περσινά, με μια μικρή μείωση στα πετρελαιοειδή, κάτι που, όμως, χαρακτήρισε ως σύνηθες όταν οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν.

Χαρακτηρίζοντας αισιόδοξα τα μηνύματα, τόνισε ότι κάθε 4 μονάδες αύξησης των εξαγωγών σημαίνει μια μονάδα αύξησης του ΑΕΠ, με 2,2 δισ. περισσότερα στο κράτος, για να υπάρξει μείωση φόρου και να βοηθηθούν αυτοί που έχουν ανάγκη.

Αναφερόμενος, δε, στη Μεσσηνία, παρατήρησε ότι οι εξαγωγές της επικεντρώνονται σε τρόφιμα και καπνά, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να είναι στη 13η θέση, μια καλή θέση, ωστόσο έχει τη δυνατότητα να εξάγει πολύ περισσότερα αν μικρομεσαίες επιχειρήσεις δείξουν εξωστρέφεια και κάνουν ένα μεγαλύτερο άλμα στις εξαγωγές.

Το ελαιόλαδο
Σχολιάζοντας τις εξαγωγές ελαιολάδου, σημείωσε ότι η φετινή τιμή έχει αυξηθεί και αναγκαστικά θα βαδίσει η αγορά με αυτά τα δεδομένα, αλλά εκτίμησε ότι όταν η παραγωγή ομαλοποιηθεί, τον επόμενο χρόνο θα υπάρξει πτώση. Μέχρι τότε η τιμή στο προϊόν θα είναι ακριβή.

Ασφάλιση
Με τη σειρά του, ο προϊστάμενος του Τμήματος Κατάρτισης Συμβολαίων και Εξυπηρέτησης Πελατών του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, Άρης Κρεββατάς, συμβούλευσε τους εξαγωγείς να ασφαλίζουν τα εμπορεύματά τους, αφού μια ενδεχόμενη ζημιά σε μια εξαγωγή μπορεί να καταστρέψει την εταιρεία τους, ειδικά αν πρόκειται για μικρομεσαία.

Σε ερώτηση για το αν οι εξαγωγείς προβαίνουν σε ασφάλειες, απάντησε ότι «δυστυχώς δεν το κάνουν, με αποτέλεσμα πολλές φορές να υφίστανται ζημιές που κάνουν την επιβίωση της επιχείρησής τους πολύ δύσκολη».

Γενικότερα η ασφάλιση δεν είναι στην κουλτούρα του Έλληνα και έτσι ο Οργανισμός κάνει προσπάθεια αυτό να αλλάξει.

Τέλος, ο Δημήτρης Χρήστου, Market Development Director του GS1 Association-Greece, ανέφερε ότι η παρουσία του στην ημερίδα είχε ως στόχο να δείξει πώς οι εξαγωγές μπορούν να γίνουν με περισσότερες απαιτήσεις. Πώς, δηλαδή, τα προϊόντα μπορούν να δείξουν στον καταναλωτή παραπάνω πληροφορίες με τρόπο διαφανή, με τρόπο που δεν μπορεί να χακαριστεί και οι πληροφορίες να είναι σίγουρα εκείνες που ο εξαγωγέας θέλει να δείξει.

Όλο αυτό, όπως σχολίασε, αυξάνει την αξία του προϊόντος, αφού μπορεί να αφορά γεωγραφική ένδειξη ή ΠΟΠ. Για παράδειγμα, στο ελαιόλαδο της Μεσσηνίας ο καταναλωτής θα μπορεί να ενημερωθεί γιατί έχει μια ειδική τιμή.

Όσο για την πλατφόρμα που παρουσίασε, λέγεται HellasTrace, ενώ είναι δωρεάν για να τη χρησιμοποιήσουν οι εξαγωγείς και να δείξουν την αξία των προϊόντων τους.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση