Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Μεσσήνης σε απόγνωση ζητούν στήριξη

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Μεσσήνης σε απόγνωση ζητούν στήριξη

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και φέτος τα μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης και χθες σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου Μεσσήνης, πέραν της αναφοράς σε αυτά, έκαναν γνωστό ότι ξεκινούν κινητοποιήσεις. Για το λόγο αυτό κάλεσαν τους αγρότες να συσπειρωθούν στους κατά τόπους συλλόγους.

Προβλήματα
Όπως ειπώθηκε, για ακόμα μια χρονιά τα προβλήματα είναι οξυμμένα και, μάλιστα, πιο δύσκολα από την προηγούμενη, καθώς σε πολλά προϊόντα το κόστος παραγωγής είναι μεγαλύτερο από την τιμή πώλησης, ενώ σε αυτά που συγκυριακά οι τιμές παραμένουν υψηλές, όπως το ελαιόλαδο και τα πορτοκάλια, το κόστος παραγωγής είναι σε εξωφρενικά επίπεδα.

Μιλώντας για το ελαιόλαδο, σχολίασαν ότι υπάρχει ακαρπία στα ελαιόδεντρα, με τις εκθέσεις των ΔΑΟΚ να αναφέρουν ότι βρισκόμαστε στο 60% χαμένης παραγωγής. Ως εκ τούτου, «είτε 10 είτε και 15 ευρώ να φτάσει το ελαιόλαδο, δεν έχει καμία σημασία για κάποιον που δεν έχει να πουλήσει».

Από την πλευρά τους, ζητούν να ελεγχθεί το κόστος παραγωγής και να μειωθεί, προκειμένου να μπορούν και αυτοί να υπολογίσουν με τι κόστος παράγουν και τι, τελικά, θα λάβουν όταν πουλήσουν.

Άλλο πρόβλημα, όπως υποστήριξαν, είναι το κουτσούρεμα των επιδοτήσεων, διότι φέτος έγινε «ένα όργιο», ανεβάζοντας τις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΛΓΑ, με το ποσό που είδαν στους λογαριασμούς τους αρκετοί αγρότες να μη φτάνει ούτε για να τις πληρώσουν.

Το δε κόψιμο των επιδοτήσεων φτάνει μέχρι και το 50%. Όπως είπαν, δεν οφείλεται σε λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά στις κατευθύνσεις που έλαβε το υπουργείο βάσει της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Εκτίμησαν, μάλιστα, ότι στο μέλλον θα υπάρξουν νέες μειώσεις, αποτελώντας έναν ακόμα βραχνά που οδηγεί τους παραγωγούς εκτός καλλιέργειας.

Όπως πρόσθεσαν ακόμη, αποτέλεσμα των προβλημάτων είναι τα χωριά να ερημώνουν και οι νέοι να ψάχνουν άλλες δουλειές, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα από την απογραφή, επιβεβαιώνοντας ότι η ύπαιθρος πεθαίνει.

Οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
Μιλώντας για τις τεράστιες διαφορές από τις τιμές που πωλούν μέχρι τις τιμές που καταλήγουν στον καταναλωτή, επισήμαναν ότι και οι ίδιοι είναι θύματα των εμπόρων, ενώ αν υπήρχε βούληση, θα μπορούσαν οι αρμόδιοι να δουν γιατί συμβαίνει όλο αυτό.

Χαρακτηριστικά ανέφεραν την πατάτα, την οποία πωλούν για 25 λεπτά, αλλά στο σούπερ μάρκετ φτάνει στο 1,10 ευρώ, ενώ θα μπορούσε κάποιος να ελέγξει και να δει γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση.

Οι αθρόες εισαγωγές
Αναφορικά με τις πατάτες, είπαν ότι σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουν οι εισαγωγές από την Αίγυπτο, με τις ποσότητες να είναι μεγάλες και τις τιμές πολύ χαμηλές. Έτσι ζήτησαν να παρθούν μέτρα για να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές.

Γάλα και κρέας
Σε άλλο σημείο κατήγγειλαν ότι μειώθηκε η τιμή του γάλακτος, παρότι στα προϊόντα που παράγονται από αυτό, όπως η φέτα, η τιμή αυξάνεται, ζητώντας να γίνεται έλεγχος στις τιμές για να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι.

Το ίδιο συμβαίνει και με το κρέας, σχολιάζοντας πως ενώ τα κόστη τους μεγαλώνουν, οι τιμές πώλησης μειώνονται, αλλά τελικά στον καταναλωτή φθάνουν αυξημένες.

Το πρόγραμμα δράσεων
Σχετικά με τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν, τα μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης κάλεσαν όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να συσπειρωθούν γύρω από το σύλλογο και τους κατά τόπους συλλόγους και συντονισμένα να διεκδικήσουν μέτρα για καλύτερη επιβίωση.

Μεθαύριο Σάββατο, λοιπόν, θα ξεκινήσει η συγκέντρωση τρακτέρ και άλλων αγροτικών μηχανημάτων μπροστά στο σταθμό του ΟΣΕ στη Μεσσήνη, τη Δευτέρα θα υπάρχει συμμετοχή στο παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο στην Τρίπολη, ενώ την Τρίτη στις 8.00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή γενική συνέλευση στο σταθμό του ΟΣΕ, προκειμένου να αποφασιστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση