Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας συνεδριάζει για Πρωτοδικείο & Ειρηνοδικείο

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας συνεδριάζει για Πρωτοδικείο & Ειρηνοδικείο

Την προσεχή Δευτέρα θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας με θέμα την επαπειλούμενη κατάργηση του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας και του Ειρηνοδικείου Πλαταμώδους (Γαργαλιάνων).

Για την ως άνω συνεδρίαση ενημέρωσε προ ημερήσιας διάταξης το Δ.Σ. Τριφυλίας στην προχθεσινή του συνεδρίαση ο δήμαρχος Γεώργιος Λεβεντάκης, ο οποίος είπε ότι στο επόμενο συμβούλιο, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, θα τεθεί το θέμα για ψήφιση. Επίσης, έχουν καλέσει τους βουλευτές, γιατί «δεν μπορεί να παίρνει απόφαση ο υπουργός και η κυβέρνηση. Θα πρέπει να έχουμε κι εμείς τις αντιδράσεις μας».

Ακολούθως αναφέρθηκε σε σειρά αποφάσεων που λαμβάνονται από την κυβέρνηση, όπως για τις ΔΕΥΑ και τα λατομεία – για τα οποία είπε πως ετοιμάζονται να τα πουλήσουν σε γαλλική εταιρεία. «Όπως είδατε φεύγουν όλα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λεβεντάκης, ενώ σε άλλο σημείο είπε: «Τι θα γίνει; Θα μας εξαφανίσουν τελείως;».

Παρεμβαίνοντας ο Άκης Κατρίτσης τόνισε πως συμφωνεί με το συμβούλιο τη Δευτέρα, σημειώνοντας πως δεν είναι μόνο το θέμα του Πρωτοδικείου, αλλά και του Ειρηνοδικείου Πλαταμώδους στους Γαργαλιάνους.

Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου σχολίασε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα το οποίο η κοινωνία δε θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και ως κλάδος (σ.σ. Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας) κάνουν αποχή από τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας πως ως Δημοτική Αρχή ένα ψήφισμα ίσως να μην αρκεί. Επίσης, τόνισε πως «η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης δεν επιτυγχάνεται με τον τρόπο που πάει να γίνει» και συμπλήρωσε πως «θα υπάρχει φυσική παρουσία δικαστών αλλά όχι ηγεσία, δε θα έχουμε πρόεδρο Πρωτοδικών…».

Η Κατερίνα Τσιγκάνου είπε μεταξύ άλλων να ζητήσουν να διατηρηθεί η λειτουργία του Πρωτοδικείου ως Πολυμελούς, όπως και του Ειρηνοδικείου Πλαταμώδους. «Η Δικαιοσύνη δεν είναι υπηρεσία. Είναι αγαθό. Ο πολίτης έχει δικαίωμα να έχει πρόσβαση», τόνισε σχετικά.

Τοποθετήσεις έγιναν από αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, με τον Παναγιώτη Τσαφαρά να σημειώνει ότι τη Δευτέρα θα συζητήσουν το θέμα και θα καταθέσουν προτάσεις συγκεκριμένες.

Σημειώνεται πως το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου συνεδρίασε, συζήτησε το θέμα και ομόφωνα εξέδωσε ψήφισμα. Η πρόεδρός του Μαρίκα Καραμπά έδωσε στους επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικούς συμβούλους το ψήφισμα και ενώ πήρε το λόγο, από τη συμπολίτευση της είπαν να μην το διαβάσει, μιας και θα συνεδριάσει το Δ.Σ. τη Δευτέρα, αλλά να πει δυο λόγια, τονίζοντας η ίδια την ιστορία των δύο Δικαστηριακών Δομών και τις προτάσεις του Συμβουλίου Δ.Κ. Κυπαρισσίας.

Του Ηλία Γιαννόπουλου