Εγκρίθηκε εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων στην Ο.Ε. Τριφυλίας η μελέτη ανάπλασης πλατείας Γαργαλιάνων

Εγκρίθηκε εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων στην Ο.Ε. Τριφυλίας η μελέτη ανάπλασης πλατείας Γαργαλιάνων

Εγκρίθηκε εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων στην Οικονομική Επιτροπή Τριφυλίας η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων σύμφωνα με το προταθέν σχέδιο της διοίκησης Λεβεντάκη, το οποίο ωστόσο απορρίπτουν η τοπική κοινωνία, οι συλλογικοί φορείς, πρώην και νυν δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι Γαργαλιάνων και Τριφυλίας, το Συμβούλιο Κοινότητας Γαργαλιάνων, ενεργοί πολίτες, επιστήμονες με γνώση, κατάρτιση και εμπειρία.

Στη συνεδρίαση 3ο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης εισήχθη η έγκριση της Α.Μ. 2/2021 του έργου «Ανάπλαση κεντρικής πλατειάς Γαργαλιάνων», η αποδοχή των όρων συμμετοχής και η λήψη απόφασης υποβολής αίτησης χρηματοδότησης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» 2020 –Άξονας Προτεραιότητας 1 «Αστική Αναζωογόνηση».

Από την αντιπολίτευση ο Γιάννης Μερκούρης, η Μαρία Πανουσιοπούλου και η Σταματία Αλεξοπούλου εξέφρασαν την αντίθεσή τους να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, ζητώντας να παραπεμφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, σε έκτακτη συνεδρίασή του, όπως άλλωστε έχουν αιτηθεί 19 δημοτικοί σύμβουλοι Τριφυλίας από προχθές. Ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος της Ο.Ε., Δημήτριος Στριμπάκος όσο και ο αντιδήμαρχος Τ.Υ., Αντώνιος Βλάχος, επέμεναν να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση. Μαζί τους συμφώνησαν οι αντιδήμαρχοι Νικόλαος Φρούσος και Αλέξανδρος Κουτρουμπής. Κατά συνέπεια, το θέμα συζητήθηκε χωρίς ωστόσο καμία συγκεκριμένη εισήγηση και από κανέναν εκ των αντιδημάρχων.

Απαντώντας δε σε αιτιάσεις των συμβούλων της αντιπολίτευσης ότι καθολικά στους Γαργαλιάνους αντιδρούν στο σχέδιο της πρότασης της Δημοτικής Αρχής για την ανάπλαση, ο κ. Βλάχος είπε ότι «στους Γαργαλιάνους τους λέει μπράβο ο κόσμος»!

Επιστολή διαμαρτυρίας 24 πρώην δημοτικών Συμβούλων Γαργαλιάνων στο Λεβεντάκη
Στο μεταξύ, επιστολή διαμαρτυρίας στο δήμαρχο Τριφυλίας απέστειλαν χθες το πρωί 24 πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Γαργαλιάνων, με την παράκληση να κοινοποιηθεί και στον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής.

Όπως αναγράφεται: «Κύριε δήμαρχε, όλοι εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, πρώην δημοτικοί σύμβουλοι που υπηρετήσαμε το Δήμο Γαργαλιάνων, θέλουμε να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους Γαργαλιανώτες συμπολίτες μας οι οποίοι δεν επιθυμούν την επιχειρούμενη ανάπλαση της ιστορικής μας πλατείας. Είμαστε αντίθετοι σε αυτή την ανάπλαση, γιατί αλλοιώνει τα βασικά ιστορικά χαρακτηριστικά της και τη φυσιογνωμία της ως χώρου πραγματοποίησης εκδηλώσεων (εθνικών, θρησκευτικών, πολιτιστικών, κοινωνικών κ.ά.), καθώς και ως χώρου συνεύρεσης όλων των συμπολιτών μας, αλλά και των επισκεπτών της πόλης μας.

Κύριε δήμαρχε, επιτρέψτε μας να δηλώσουμε ότι γνωρίζουμε καλύτερα, ως μόνιμοι κάτοικοι αυτής της πόλης, το πώς θέλουμε την πλατεία μας και σας παρακαλούμε να λάβετε υπόψη ότι θα αντιταχθούμε με κάθε τρόπο στην ανάπλασή της με τα χαρακτηριστικά που την προτείνετε. Σας παρακαλούμε να σεβαστείτε τη φωνή όλων μας και να μην επιμείνετε σε αυτό το σχεδιασμό που μετατρέπει την πλατεία μας σε πάρκο».

Την επιστολή υπογράφουν οι: Αδρακτάς Αναστάσιος, Αλέρτας Αθανάσιος, Αλέρτα Μάρθα, Αποστολόπουλος Μιχάλης, Γεωργιόπουλος Ανδρέας, Γκόνης Ανδρέας, Γρίδος Αντώνιος, Δεληγιάννης Θεόδωρος, Καλκαβούρας Αθανάσιος, Καλκαβούρας Ιωάννης, Καπόγιαννης Κωνσταντίνος, Κατσίβελας Παναγιώτης, Κουνάβης Πολυχρόνης, Κυριακουλόπουλος Καλλίνικος, Μαγγανάς Αλέξιος, Μπουγάς Ανδρέας, Ντασάκης Δημήτριος, Ντεμερούκας Νικόλαος, Πρεβεζάνου Λουκία, Σταυρόπουλος Παναγιώτης, Τσορώνης Διονύσιος, Φωτόπουλος Ανδρέας, Χρυσανθακόπουλος Δημήτριος, Χρυσομπόλης Χ. Γεώργιος.

«Εμπαιγμός» η τακτική συνεδρίαση Δ.Σ. Τριφυλίας την προσεχή Τρίτη;
«Σας καλούμε στην 7η τακτική μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, την 23η του μηνός Φεβρουαρίου του έτους 2021, ημέρα Τρίτη και  ώρα 16.00, για λήψη αποφάσεων στο πιο κάτω μοναδικό θέμα: 1. Επί της αριθ. 1997/18-02-2021 αιτήσεως Δημοτικών Συμβούλων σχετικά με την ανάπλαση πλατείας Γαργαλιάνων», αναγράφεται στην πρόσκληση, που υπογράφει ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας, Χαράλαμπος Αυρηλιώνης, με αριθ. πρωτ. 2046 και ημερομηνία 19/02/2021, η οποία απεστάλη χθες και ώρα 1:35 μ.μ.

Εάν δεν είναι εμπαιγμός, τότε τι είναι, αναρωτιούνται δημοτικοί σύμβουλοι βλέποντάς τη στα ηλεκτρονικά τους ταχυδρομεία. Απορούν δε γιατί αναγράφεται ως τακτική συνεδρίαση, από τη στιγμή που οι 19 δημοτικοί σύμβουλοι Τριφυλίας αιτήθηκαν την έκτακτη σύγκληση του Σώματος και, επίσης, γιατί αναγράφεται ως θέμα η αίτησή της, ενώ σε αυτή αναγράφεται επί λέξει: «Με αφορμή το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων, οι υπογράφοντες δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Τριφυλίας, αιτούμεθα την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συζήτηση και λήψη απόφασης επί της προτεινόμενης από τη Δημοτική Αρχή σχετικής πρότασης-μελέτης για την ανάπλαση της υπόψη πλατείας».

Απορούν, τέλος, αφού η Δημοτική Αρχή δια του προέδρου του Δ.Σ. συγκαλεί το Σώμα σε συνεδρίαση ύστερα από την αίτηση των 19 δημοτικών συμβούλων με θέμα συζήτησης την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων, γιατί χθες δε δέχθηκε να αποσυρθεί το 3ο εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα που ήταν η έγκριση της μελέτης της ανάπλασης, η αποδοχή όρων συμμετοχής και η λήψη απόφασης υποβολής αίτησης χρηματοδότησης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου;

Εκ των υστέρων και με ήδη ληφθείσα απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή θα γίνει η συνεδρίαση για συζήτηση και λήψης απόφασης;

Αντίθετος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων
Την αντίθεσή του, τέλος, στον περιορισμό χρήσης της πλατείας που προωθείται από το Δήμο με τη μελέτη ανάπλασής της εκφράζει και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως αυτά τα έργα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας και των φορέων που την εκπροσωπούν κατά προτεραιότητα από τη βάση και να καταλήγουν στην κορυφή, πράγμα που στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται να μην ακολουθήθηκε».