Γουλιμίδες: Τουλάχιστον σκεπτικισμό, για την πολεοδόμηση της περιοχής τους, εκφράζει η πλειοψηφία των κατοίκων


Πάνω της φαίνεται να παίρνει η Δημοτική Αρχή το θέμα με την πιθανότητα πολεοδόμησης στην περιοχή Γουλιμίδες. Όπως έγινε γνωστό, ο δήμαρχος Παν. Νίκας έχει ζητήσει συνάντηση με αντιπροσωπεία κατοίκων, ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση για όλες τις πλευρές.
Πάντως, για το θέμα, σύμφωνα με δηλώσεις στο «Θάρρος» τις προηγούμενες ημέρες από την πρόεδρο Χρ. Χρυσανθακοπούλου και τον αντιπρόεδρο Γ. Αναστασόπουλο του νεοσύστατου συλλόγου «Αναπτυξιακός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γουλιμίδων Άρτεμις», η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη. Η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής, όχι μόνο είναι αντίθετη στη συζήτηση ένταξης των Γουλιμίδων στο σχέδιο πόλης, αλλά προτείνει και μια τελείως διαφορετική ανάπτυξη, αυτή της πεζοπορίας και της κατασκευής δικτύου ποδηλατόδρομων.
Χαρακτηριστικά, υποστήριζαν: «Είμαστε αντίθετοι ιδεολογικά στην τσιμεντοποίηση της περιοχής μας, αλλά υπάρχουν και λόγοι οικονομικοί που μας υποχρεώνουν να μη θέλουμε αυτή τη στιγμή συζήτηση για ένταξη στο σχέδιο πόλης, που έχουν να κάνουν με την εφορία. Άλλωστε, δεν καταλαβαίνουμε το λόγο γιατί θα πρέπει να τρέξουμε, τρόπον τινά, το θέμα ένταξής μας στο σχέδιο πόλης, από τη στιγμή που ήδη υπάρχει υπερπληθώρα απούλητων διαμερισμάτων στην πόλη της Καλαμάτας. Θέλουμε ανάσες πρασίνου στην Καλαμάτα και οι Γουλιμίδες μάς τις προσφέρουν. Έτσι, δεν μπορούμε παρά να στεκόμαστε κριτικά στην όποια πρόταση για πολεοδόμηση και ένταξη στο σχέδιο πόλης».
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και μια σημαντική μερίδα πολιτών οι οποίοι θεωρούν ότι η ένταξη στο Σχέδιο Πόλης θα βοηθήσει οι περιουσίες τους να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία.
Σε παλιότερες δηλώσεις της η πολιτική προϊστάμενος της Πολεοδομίας, Παναγιώτα Ντίντα, είχε αναφέρει ότι  «η Δημοτική Αρχή έχει κάθε διάθεση να προχωρήσει το θέμα, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να υλοποιηθεί το σχέδιο, δεν μπορούν να αποφύγουν το θέμα της εισφοράς σε γη και χρήμα. Διαφορετικά, δεν μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση.
Επίσης προϋπόθεση για ευόδωση του αιτήματος για πολεοδόμηση είναι να υπάρξει συναίνεση από την πλευρά τους. Ο Δήμος πρέπει να προεισπράξει, διαφορετικά δεν μπορεί να προχωρήσει. Αν η τοπική κοινωνία ομονοήσει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Με το ζόρι, όμως, δε γίνεται τίποτα».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη