Νέο βιβλίο από τον Αλέξιο Σαββίδη και τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο

Νέο βιβλίο από τον Αλέξιο Σαββίδη και τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο

Από τις εκδόσεις «Ηρόδοτος» κυκλοφόρησε το βιβλίο Μεσαιωνική Πελοπόννησος. Βυζάντιο – Λατινοκρατία – Πρώιμη Τουρκοκρατία, των διακεκριμένων πανεπιστημιακών δασκάλων Παναγιώτη Α. Γιαννόπουλου, ομότιμου καθηγητή της Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Λουβαίν, και του  Αλέξη Γ.Κ. Σαββίδη, Καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας και Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου.
Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο βιβλίο, με κεφάλαια εξαιρετικού ενδιαφέροντος και σπουδαιότητας για τη μελέτη τη Μεσαιωνικής Πελοποννήσου, που είναι τα εξής: Επισκοπικός κατάλογος του βυζαντινού Άργους.- Nauplion in the Byzantine and Frankish periods.- Τα προβλήματα σχετικά με το βυζαντινό Ναύπλιο.- On Pylos-Navarino-Zonklon in the Byzantine period (late 6th –early 13th centuries).- Δύο αργολικά τοπωνύμια αραβικής ετυμολογίας.- Ιστορικές πληροφορίες του Θεόδωρου Νικαίας για την Αργολίδα.-Métropolis du Péloponnèse mésobyzantin: un souvenir des invasions avaro-slaves. Τα μεσοβυζαντινά Κύθηρα. Μεθοδολογική προσέγγιση των πηγών και ιστορική πραγματικότητα.- Η Πάτρα στον 9ο αιώνα.- Ο Ναυπλιεύς Θεόδωρος Νικαίας.- Η Ηλεία κατά την μεσοβυζαντινή περίοδον.- Η περιστασιακή επισκοπή Ναυπλίου κατά τον Θ΄ και Ι΄αιώνα.- Hosios Théodose le Jeune: Personnage historique ou légendaire.-La Grèce dans la Vie de S.Éliele Jeune et dans celle de S.Élie le Spéléote.- Ο Λάκων Ιωάννης Άρατος και οι Ιουδαίοι της Σπάρτης στα τέλη του 10ου μ.Χ. αιώνα.- Πελοπόννησος και μουσουλμάνοι : οι αραβικές επιδρομές  και οι πληροφορίες των Αράβων συγγραφέων (8ος-13ος αιώνες).-A note on the death of Leo Sgurus in A.D.1208.- Τα προβλήματα σχετικά με τον Λέοντα Χαμάρετο.- Η προ-οθωμανική τουρκική παρουσία στην Πελοπόννησο. Η προέλευση και ο ρόλος των τουρκοφώνων μισθοφόρων στον Μορέα κατά τον βυζαντινοφραγκικό πόλεμο του 1263-1264.- Notes on Navarino in the Frankish, Venetian and Early Ottoman Periods.-Notes on the Tourkish raids in the Mystras area from c.1360 to the Ottoman Conquest of 1460.- From Latin and late Byzantine Mistra /Mystras to Ottoman Mezistre/Mizistre. Some notes.- Peloponnesus Mediaevalis. A review essay apropos of a new collective manual on the medieval Morea.
Πρόκειται για ένα βιβλίο γραμμένο από ειδικούς πανεπιστημιακούς καθηγητές,  με μεθοδική, βαθιά και ενδελεχή προσέγγιση γεγονότων και πράξεων που διαφωτίζουν την περιρρέουσα ιστορική πραγματικότητα της συγκεκριμένης περιόδου, η οποία είναι εν πολλοίς φειδωλή στην παροχή πληροφοριακού υλικού. Από την άποψη αυτή, η ανωτέρω πολυσέλιδη έκδοση αποτελεί μια ουσιαστική, υπεύθυνη και ευπρόσδεκτη ιστορική συμβολή στην Ιστορία της Μεσαιωνικής Πελοποννήσου. Ας σημειωθεί ότι  στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διδάσκεται ειδικό μάθημα για την Ιστορία της Πελοποννήσου κατά την ύστερη αρχαιότητα, το Βυζάντιο, τη Λατινοκρατία και την Τουρκοκρατία, από τον  έναν  εκ των συγγραφέων του βιβλίου, τον Καθηγητή κ. Αλέξη Σαββίδη. (Από τις εκδ. Ηρόδοτος, Αθήνα, 210-3626348).