Επίθεση στην κυβέρνηση από την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Λίλιαν Ψηλάκη

Επίθεση στην κυβέρνηση από την πρόεδρο  του Εμπορικού Συλλόγου Λίλιαν Ψηλάκη

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  
 
Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε πως με τις ενέργειές της να είναι ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή το μόνο που κατάφερε ήταν να δώσει χρήματα στις πολυεθνικές, εξαπέλυσε χθες, μιλώντας στο «Θάρρος», η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη.
Η κα Ψηλάκη σημείωσε ότι οι οικογενειάρχες καταστηματάρχες έμειναν στα σπίτια τους, αφού τα καταστήματα ήταν κλειστά: «Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων της δύναμης του Εμπορικού Συλλόγου, που ξεπέρασε το 99%, ήταν κλειστά».
Με βάση τα λεγόμενά της, το δίδαγμα ήταν πως ο νόμος για τη λειτουργία των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο, που έβγαλε η κυβέρνηση, ήταν για να δουλέψουν οι πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα και να κλείσουν οι μικρομεσαίοι. Μίλησε, επίσης, για νέκρωση της αγοράς, αναφέροντας πως, αφού ο κόσμος ψώνισε από τα καταστήματα που ήταν ανοιχτά, δεν κυκλοφόρησε χθες. 
Επισήμανε πως το κοινό που είδε να ψωνίζει στα καταστήματα που τελικά άνοιξαν, ήταν νεαρής ηλικίας και συνέχισε λέγοντας: «Με τέτοιες πρακτικές οδηγούμαστε στο κλείσιμο και την εξαφάνιση. Οι μικρομεσαίοι, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, όπως μας αποκαλούν έτσι όποτε θέλουν, θα πληγούμε βάναυσα. Ο νόμος 4177/13 και το άρθρο που προβλέπει τέσσερις εκπτωτικές περιόδους το χρόνο, είναι η χαριστική βολή στην ήδη ψυχορραγούσα εμπορική κίνηση».
Η κα Ψηλάκη υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μιαν άλλη πολιτική, που θα επιτρέπει στους εμπόρους να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους έναντι του ασφαλιστικού τους ταμείου και πρόσθεσε ότι «με τη λειτουργία μας τις Κυριακές θέλουν να μοιράζουμε την πενία μας σε 7 ημέρες και όχι σε 6, όπως γινόταν μέχρι τώρα».
Έδωσε δε και μία διαφορετική διάσταση στο θέμα, συνδέοντάς το με τη λειτουργία του τουρισμού, αφού, όπως ανέφερε, αν κάποιος είχε πρόθεση να πάει μια εκδρομή σε κοντινή απόσταση, δε θα μπορούσε, λόγω της Κυριακής, επειδή θα έπρεπε να εργαστεί. Αυτό, όμως, θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η κίνηση στα ξενοδοχεία και τα καταστήματα εστίασης, με ό,τι συνεπάγεται.