Η συντονιστική επιτροπή συνεχίζει τον αγώνα της στην Καλλιροή


Δημοσιοποίησε ταυτάριθμα έγγραφα με διαφορετικό περιεχόμενο για το σκουπιδοεργοστάσιο της Καλλιρρόης 
«Δυστυχώς, ο Δήμος Οιχαλίας ακολουθεί τη δική του πορεία και στάση. Αυτό μας έχει απογοητεύσει. Έχουμε πει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θέλουμε να συμπορευτούμε και ό,τι στοιχεία έχουμε στη διάθεσή μας τα καταθέτουμε στο Δήμο, θεωρώντας ότι έχουμε κοινό στόχο και σκοπό».
Τις φράσεις αυτές χρησιμοποίησαν μιλώντας στο «Θ» μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Χωριών Δήμου Οιχαλίας και της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας που αντιδρούν στη δημιουργία σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρρόη, σχολιάζοντας όσα έγιναν το βράδυ της Παρασκευής κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Οιχαλίας.
Σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε, ο δημοτικός σύμβουλος Ι. Παπαδόπουλος θέλησε να πληροφορηθεί αν έχει κατατεθεί στο Δήμο σχετική πρόταση επιστημονικού συνεργάτη του Δήμου και ποιο είναι το περιεχόμενό της, χωρίς να του δοθεί απάντηση, ενώ η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιώτα Γεωργακοπούλου, ρώτησε αν έχει ασκηθεί προσφυγή κατά της απόφασης του υπουργού ΠΕΚΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πληροφορήθηκε πως έχει ασκηθεί από τις 3 Νοεμβρίου.
 
Έγγραφα
Κατά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σπ. Αδαμόπουλος, γνωστοποίησε πως υπάρχει αίτημα της συντονιστικής επιτροπής, που διαβιβάστηκε στη νομική υπηρεσία, για να διευκρινίσει, στη συνέχεια, πως δόθηκε σε περιβαλλοντολόγο και όχι σε νομικό.
Στα δε μέλη του Συμβουλίου είχαν διανεμηθεί, χωρίς να αναγνωστεί ή να σχολιαστεί ή να υπάρξουν τοποθετήσεις και να ακολουθήσουν οι όποιες νόμιμες ενέργειες, δύο ταυτάριθμα έγγραφα που απέστειλε η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων.
Επρόκειτο για δυο φωτοαντίγραφα του με αριθμ. πρωτ. 1529/27-6-2014 εγγράφου-γνωμοδότησης της Διεύθυνσης Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που, κατά την γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής, «πρόκειται για το ίδιο έγγραφο σε δυο εκδόσεις, που μνημονεύεται στο σημείο 179 του προοιμίου της αριθμ. 173714/9-7-2014 απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του έργου: “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με φορέα του έργου την Περιφέρεια Πελοποννήσου”».
Όπως αναφερόταν στο σχετικό διαβιβαστικό, «τo πρώτο έγγραφο αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” και το δεύτερο έγγραφο εστάλη σε απάντηση σχετικής αίτησης δημοτών του Δ.Δ. Καλλιρρόης. Τα δυο ταυτάριθμα έγγραφα σε κάποια σημεία συμφωνούν και σε κάποια σημεία διαφέρουν».
Η Συντονιστική έχει επισημάνει τα κοινά σημεία και τις διαφορές των δύο εγγράφων. Όπως αναφέρεται, κοινά  είναι: η υπηρεσία που εξέδωσε τα δυο έγγραφα, η υπηρεσία στην οποία απευθύνονται, ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία που εκδόθηκαν, το θέμα και στα δυο, τα στοιχεία και η θεσμική θέση του προσώπου που υπογράφει (είναι το ίδιο άτομο), καθώς και του προσώπου που υπογράφει το ακριβές αντίγραφο και των δυο εγγράφων, η μερική συμφωνία του περιεχομένου και των δυο εγγράφων κ.λπ., ενώ έχουν υπογραμμιστεί και οι σχετικές διαφορές.
 
Να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη
Η Συντονιστική  επισημαίνει πως «το συγκεκριμένο έγγραφο είναι η απάντηση- γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς το ΥΠΕΚΑ-ΕΥΠΕ (τμήμα Β) και η γνωμάτευση ουσιαστικά αφορά: τη γνώμη της ως άνω υπηρεσίας για τις επιπτώσεις που θα έχει το προτεινόμενο έργο-(κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου)-στην αγροτική γη και την αγροτική παραγωγή στην συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και το χαρακτηρισμό της γεωργικής έκτασης στην οποία προτείνεται να γίνει το έργο ως προς την παραγωγικότητά του (υψηλής ή μη)».
Αφού τόνιζε πως «επειδή το περιεχόμενο-γνωμοδότηση του παραπάνω εγγράφου είναι ένα από τα στοιχεία που λήφθηκαν υπόψη στην απόφαση του υπουργού ΥΠΕΚΑ για την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (της μονάδας)», εξέφραζε την άποψη ότι τυγχάνει περαιτέρω διερεύνησης η έκδοση και το περιεχόμενο των δυο ταυτάριθμων εγγράφων.
Κατά τη γνώμη της, αφορά ένα έγγραφο σε δύο εκδόσεις και έκανε λόγο για μια νέα διαφοροποίηση δημοσίου εγγράφου που μπορεί να αλλοιώνει την πραγματικότητα, προτείνοντας τη διερεύνησή του από τη Δικαιοσύνη σε συσχετισμό με τη μηνυτήρια αναφορά που έχει κατατεθεί (από Συλλόγους της περιοχής) στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 9-5-2014.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου