Αδιαφορεί για προγράμματα κοινωνικής πολιτικής ο Δήμος Καλαμάτας


Ευρωπαϊκοί οργανισμοί και φορείς προσφέρουν αλληλεγγύη, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον 
Η αυτοδιοίκηση και χθες και σήμερα οφείλει να είναι ένας από εκείνους τους συντελεστές που θα προσπαθήσουν με αξιώσεις να κόψουν το «γόρδιο» δεσμό της ύφεσης. Πρέπει να είναι ένα εργαλείο που θα διεκδικεί τη διατήρηση των κοινωνικών δομών και να υποστηρίζει την επιχειρησιακή αναβάθμισή τους μέσα από τη συνέχιση της συγχρηματοδότησης.
Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας σχολιάζει σε κάθε ευκαιρία ότι ανάλογα με τις οικονομικές της δυνατότητες διατηρεί μια σειρά από κοινωνικές δομές, οι οποίες προσπαθούν να λειτουργήσουν, έστω και ως “ασπιρίνη”, απέναντι στο οξύ κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες οικογένειες στο Δήμο. Όταν, δε, της ασκείται κριτική ότι θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα, βρίσκει διάφορες δικαιολογίες.
Κι όμως, υπάρχουν μια σειρά από προγράμματα στα οποία θα μπορούσε να συμμετέχει, χωρίς αυτό να της κοστίσει ούτε ένα ευρώ. Αρκεί να είχε τη διάθεση και τη βούληση.
Για να γίνουμε συγκεκριμένοι, πρόσφατα ο Δήμος Αθηναίων παρουσίασε δύο ακόμη προγράμματα κοινωνικής στήριξης των πολιτών που έχουν ανάγκη, συνολικού κόστους 4,3 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, πρόκειται να διανεμηθούν χιλιάδες κουπόνια, αξίας 40 ευρώ έκαστο, σε περισσότερα από 3.500 νοικοκυριά, με τα οποία οι ωφελούμενοι θα προμηθεύονται από καταστήματα λιανικής πώλησης της επιλογής τους βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης.
Τα κουπόνια θα μοιραστούν σε 8 «δόσεις» και η κάθε οικογένεια δικαιούται μηνιαίως κουπόνια ανάλογα με τα μέλη της. Το σύστημα διαχείρισης κουπονιών προσέφερε η εταιρεία Eden Red και τις απαιτούμενες τραπεζικές υπηρεσίες η Eurobank.
Στο ίδιο πρόγραμμα προβλέπεται αντιμετώπιση των προβλημάτων των άστεγων ναρκομανών στην πόλη. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (κονδύλια κυρίως από τη νορβηγική κυβέρνηση αλλά και την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν), «σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι κοινωνικές και οι οικονομικές ανισότητες και να ενδυναμωθούν οι διμερείς σχέσεις των δότριων χωρών με τις 16 χώρες της Ε.Ε. Στην παρούσα χρηματοδοτική περίοδο, 63,4 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί συνολικά στην Ελλάδα» σημείωσε ο πρεσβευτής της Νορβηγίας στην Αθήνα, Sjur Larsen.
Το δεύτερο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από τον οργανισμό Solidarity Now και προσφέρει χώρο φιλοξενίας (σ.σ.: ο δεύτερος όροφος του Φρουραρχείου όπου λειτουργεί ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας του Δήμου Αθηναίων διαμορφώθηκε ανάλογα) σε οργανώσεις που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες σε πολίτες. Συγκεκριμένα, θα λειτουργεί γραφείο νομικών υπηρεσιών και υπηρεσία στήριξης για τη γυναίκα και το παιδί.
Ο οργανισμός ξεκίνησε να λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια από το δίκτυο Open Society Foundations, με σκοπό να ενώσει τη φωνή αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη. Αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους που υποφέρουν από ανυπαρξία πόρων, από έλλειψη πολιτικών δικαιωμάτων και από κοινωνικούς, οικονομικούς, ιατρικούς, φυλετικούς αποκλεισμούς.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη