Είσπραξη φόρων από τους Δήμους για αυξημένα έσοδα

Είσπραξη φόρων από τους Δήμους για αυξημένα έσοδα

Οι ελληνικοί Δήμοι έχουν λιγότερα έσοδα από όλες τις αντίστοιχες τοπικές αρχές στην Ευρώπη των 28. Ταυτόχρονα, οι δαπάνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα είναι μικρότερες από το μέσο όρο των δαπανών των Δήμων της Ευρώπης.
Στους ευρωπαϊκούς Δήμους αναλογεί ένα σημαντικό ποσοστό των δαπανών του κράτους, 16,7% του ΑΕΠ και 34% των εθνικών δημόσιων δαπανών, ενώ στους ελληνικούς Δήμους αντιστοιχεί το 3,1% του ΑΕΠ και μόνο το 5,9% των πόρων που πηγαίνουν στον δημόσιο τομέα.
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στη μελέτη του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών για την Οικονομική Κατάσταση των Δήμων στην Ελλάδα, που παρουσίασε προχθές σε ημερίδα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ο Frederic Vallier, γενικός γραμματέας του CEMR (Council of the European Municipalities and Regions).
Όπως σημειώνεται στην εφημερίδα “Καθημερινή”, σε ρεπορτάζ που υπογράφει η Τάνια Γεωργιοπούλου, ο γενικός γραμματέας ωστόσο δεν προτείνει να αυξηθεί η επιχορήγηση των ελληνικών Δήμων από την κεντρική κυβέρνηση, καθώς κάτι τέτοιο δε θα έλυνε το γόρδιο δεσμό και δε θα έδινε τη δυνατότητα στους Δήμους να «ενηλικιωθούν», αναλαμβάνοντας την ευθύνη των οικονομικών και των έργων τους απέναντι στους πολίτες.
«Δε θα πρέπει να ζητάμε περισσότερους πόρους από την κεντρική κυβέρνηση. Θα ήταν καλύτερα να αποφασιζόταν ποιους φόρους θα μπορούσε να αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τους οποίους θα καθορίζονται και τα έσοδά της. Έτσι θα έχετε ευθύνη για τα έσοδα, αλλά θα μπορείτε να τα προσαρμόζετε στις ανάγκες σας χωρίς να ανησυχείτε για μειώσεις και να πιέζετε για αυξήσεις», τόνισε στο τέλος της παρουσίασης της μελέτης, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι ήταν παρόντες.
Όσον αφορά στη δυνατότητα των τοπικών αρχόντων, αλλά και των υπηρεσιών, να αναλάβουν αυτή την ευθύνη, ο Frederic Vallier εξηγεί ότι υπάρχουν προγράμματα επιμόρφωσης για πολιτικούς και υπαλλήλους, αρκεί «να το θελήσουν».
Μιλώντας στην «Κ», διευκρινίζει ότι, παρά τα στερεότυπα, όλες οι έρευνες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δείχνουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη διαφθορά στις κεντρικές κυβερνήσεις από ό,τι στις τοπικές αρχές. Ο ίδιος έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην αποδοτικότητα των τοπικών αρχών και πολλά μοντέλα που έχουν εφαρμοστεί σε χώρες της Ευρώπης το αποδεικνύουν. «Πρέπει οι πολίτες να δείξουν εμπιστοσύνη σε αυτό το μοντέλο.
Ένας Δήμος δεν μπορεί να είναι υπεύθυνος για την άμυνα της χώρας, μπορεί όμως να διαχειριστεί τα σκουπίδια που παράγονται στην περιοχή του, μπορεί να είναι υπεύθυνος για τα σχολεία, τους δρόμους, τα πάρκα».