Τα παράνομα καταλύματα είναι «καρκίνωμα» για τον τουρισμό…


Τα παράνομα καταλύματα είναι «καρκίνωμα» για τον τουρισμό επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, προχθές το απόγευμα, στο ξενοδοχείο “Kyparissia Beach” στην Κυπαρισσία.
Τα μέλη της Ένωσης τόνισαν την οξύτητα του προβλήματος και τις προεκτάσεις του σε βάρος του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, της τοπικής και εθνικής οικονομίας και, βεβαίως, των νόμιμων επιχειρήσεων. Το πρόβλημα, δε, φάνηκε να εντοπίζεται κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Δ.Ε. Γαργαλιάνων, όπου σημειώνεται ιδιαίτερα έντονη τουριστική ανάπτυξη, την οποία, προφανώς, σπεύδουν να εκμεταλλευτούν παρανομούντες σε βάρος νόμιμων επιχειρήσεων.
Στη γενική συνέλευση συμμετείχε και ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Πελοποννήσου, Νικόλαος Σαρούκος. Μιλώντας στα μέλη της Ένωσης για το σοβαρό αυτό ζήτημα, σημείωσε πως είναι, όχι μόνο ένας πονοκέφαλος, αλλά «καρκίνωμα. Το οποίο, όμως, δυστυχώς, τροφοδοτείται από την ίδια την τοπική κοινωνία. Υπάρχει σιωπή». Ως υπηρεσία, είπε, κάνουν ό,τι περνά απ’ το χέρι τους προκειμένου να τα εντοπίσουν, ακόμα και μέσω διαδικτύου. Δεν είναι λίγες οι φορές, πρόσθεσε, που έχουν προσποιηθεί τους πελάτες, προκειμένου να προχωρήσουν σε εικονικές, σε πρώτο χρόνο, κρατήσεις, για να μπορέσουν να δουν τι ακριβώς συμβαίνει με τα παράνομα καταλύματα.
Μάλιστα, ο ίδιος δεν έκρυψε το παράπονό του που ως αδειοδοτούσα, εποπτεύουσα αρχή δεν έχουν τη συμπόρευση των επιχειρηματιών του κλάδου, γιατί ακόμα, όπως σημείωσε, «είναι παγιδευμένοι σε μια λογική κλειστής κοινωνίας, υπάρχει ακόμα μια εκούσια σιωπή». Ζήτησε, λοιπόν, τη συμπόρευση του κλάδου και των επιχειρηματιών, διότι «υπάρχει κάτι το οποίο δεν το γνωρίζουν 11 στους 10», όπως είπε χαρακτηριστικά: «αυτό που η υπηρεσία εκλαμβάνει ως παράνομο, για να μπορέσει να το εντοπίσει, για να μπορέσει να φτάσει σε μια διαδικασία τιμωρητική, εναντίον του όποιου παρανομούντα, δυστυχώς, για να του χτυπήσουν την πόρτα, θέλουν εισαγγελική εντολή. Διότι ο κάθε ένας που παρανομεί, αναπτύσσει δικά του αντανακλαστικά σε σχέση με την παραβατικότητα και προσδιορίζεται ως ένας άνθρωπος που απλά φιλοξενεί συγγενείς, φίλους, γνωστούς».
Ο προϊστάμενος της ΠΥΤ Πελοποννήσου σημείωσε ακόμη πως, «εάν η υπηρεσία έχει μια συμπόρευση, μια έγγραφη καταγραφή από τους επαγγελματίες του κλάδου, εάν αναπτύξει ο ίδιος ο κλάδος κάποια αντισώματα, μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και όχι μόνο, αλλά να γίνουν πολλά βήματα εμπρός, σαν θαύματα».
Ζήτησε, δε, συνεργασία, γιατί κοινός στόχος είναι η υπεράσπιση της δουλειάς και του αγώνα των νόμιμων επιχειρήσεων, γιατί υπάρχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες επισκέψεις οι οποίες χάνονται σε ένα παράνομο δίκτυο, το οποίο τροφοδοτεί την εισφοροδιαφυγή, τη φοροδιαφυγή και τα άδεια κρεβάτια σε νομίμως λειτουργούντα καταλύματα.
Ο κ. Σαρούκος είπε στα μέλη της Ένωσης ότι το ζητούμενο για την υπηρεσία είναι να ενδυναμώσει και τη σχέση της υπηρεσίας, που αντικειμενικός σκοπός της είναι να δίνει κίνητρα, να δίνει ιδέες, να λειτουργεί ως μία δύναμη προκειμένου να μεγιστοποιείται το τουριστικό προϊόν σε κάθε περιοχή και «αυτά τα κανάλια επικοινωνίας προσπαθεί η υπηρεσία να κάνει ισχυρότερα και αποδοτικότερα με την πρώτη γραμμή, που είναι οι ξενοδόχοι».
Ως επιτυχία η υπηρεσία θεωρεί να ξεπεράσουν όλοι μαζί την «κατάρα» της εποχικότητας, δηλαδή να πλησιάσουν ένα προϊόν, με αξιώσεις, που να φτάνει, ακόμα και, τους δώδεκα μήνες το χρόνο, σε μια περιοχή που έχει ήπιο χειμώνα, πολλά υποσχόμενα προϊόντα και υπηρεσίες, από αυτά που βγάζει η γη, από αυτά που βγάζει ο άνθρωπος, από αυτά που δίνει το τοπίο και οι υποδομές, όπως είναι το μετρικό σιδηροδρομικό δίκτυο κ.τ.λ. Όλα αυτά, τόνισε, προϋποθέτουν γνώση, εκπαίδευση, «επίθεση» σε ένα νέο εμπορικό προϊόν, σε ένα νέο κοινό, να αναπτυχθεί η εξωστρέφεια και να επιδιωχθεί η ανάπτυξη της περιόδου. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ένωσης, Κώστας Αγγελόπουλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη συμμετοχή του προϊσταμένου της ΠΥΤ Πελοποννήσου στη γενική συνέλευση και τόνισε ότι «όντως, είναι καρκίνωμα τα παράνομα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Βέβαια, η Πολιτεία έχει αλλάξει τους νόμους και μπορεί κάποιος να φτιάξει ένα σπίτι και να πάει στο ΕΟΤ και να πάρει κλειδιά. Παλιότερα, έπρεπε να έχεις φως, νερό, τηλέφωνο, δρόμο πεντέμιση μέτρα, δωμάτια με 30 και 40 τ.μ. κ.ά. Πιστεύω, όλα τα μέλη να ανταποκριθούν, γιατί εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω όλα τα παράνομα, και να κάνουμε την αναφορά μας στο ΕΟΤ κι ο ΕΟΤ να κάνει αυτό που πρέπει».
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν στη γενική συνέλευση ήταν η κατάταξη αστεριών – κλειδιών, η έκδοση τουριστικού χάρτη, η διάθεση στο Δήμο στοιχείων και υλικού για τουριστικό οδηγό, η ζήτηση από το Δήμο προσφορών για δωμάτια χαμηλού κόστους για συλλόγους από διάφορες περιοχές της Ελλάδας οι οποίοι θα επισκεφθούν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς την Τριφυλία και ο ΕΝΦΙΑ.