Τα μνημόνια κανιβαλίζουν τους γέροντες

Τα μνημόνια κανιβαλίζουν τους γέροντες

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ BBC
 
 Λένε ότι μια κοινωνία κρίνεται πρωτίστως από τον τρόπο που φέρεται στα παιδιά της. Αν ωστόσο ο Σοφοκλής έχει ψήγμα δίκιου, όταν υποστηρίζει πως «πάλι γίνεται παιδί ο άνθρωπος που γερνάει» κι από κοντά ο Ησίοδος, που έλεγε πως «μόνο ο θεός δεν γνωρίζει των γηρατειών τον φόβο», τι ακριβώς συμβαίνει σε μια κοινωνία που κανιβαλίζει τους γέροντές της;
Η επικείμενη αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δεν είναι απλώς νούμερα, δείκτες, χρήματα: είναι ένας καθρέφτης για το πώς αντιμετωπίζουμε έννοιες, όπως η εργασία, η ασφάλεια, η κοινωνική αλληλεγγύη, η διαγενεακή δικαιοσύνη, η συλλογική μας στάση απέναντι σε όσους εργάστηκαν σκληρά και δεν μπορούν πια.
Αυτά σε… φιλοσοφικό επίπεδο. Γιατί σε πραγματιστικό επίπεδο, δούλεψαν σκληρά μια ολόκληρη ζωή, ελπίζοντας να καταφέρουν να γεράσουν έχοντας ψηλά το κεφάλι, περνώντας αξιοπρεπώς τα γηρατειά τους. Οι απόμαχοι, τα περήφανα γηρατειά του τότε, που πλέον ζουν ή μάλλον επιβιώνουν με ψίχουλα, προσπαθώντας να βγάλουν το μήνα βλέποντας τους κόπους τους να έχουν χαθεί στο βωμό της κρίσης και τα παιδιά τους να βασανίζονται από την ανεργία ή την οικονομική ανέχεια, μη έχοντας τη δυνατότητα να τους βοηθήσουν. Η ζοφερή πραγματικότητα που ζει ένας μεγάλος αριθμός συνταξιούχων, απασχόλησε πρόσφατα και ξένα μέσα ενημέρωσης.
Το αφιέρωμα του βρετανικού καναλιού BBC στα “horta” συνδέει το μάζεμά τους με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. “Τα χόρτα αποτελούν μια σταθερά της μεσογειακής διατροφής, αλλά με τη συνεχή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος της Ελλάδας, το μάζεμά τους ενδέχεται να ξαναγίνει τρόπος ζωής” επισημαίνει στην αρχή του άρθρου της η δημοσιογράφος του BBC Heidi Fuller-Love, που έχει περισσότερο αφηγηματικό χαρακτήρα και στο οποίο σχολιάζει το “μέλλον”το “μέλλον” αυτής της ελληνικής διατροφικής συνήθειας.
Το αφιέρωμα της Heidi Fuller-Love έχει πρωταγωνιστή έναν 80χρονο Κρητικό, τον Γιώργο, που ανέλαβε να της δείξει από κοντά τι είναι τα χόρτα, πως μαζεύονται αλλά και πως μαγειρεύονται.
Ταυτόχρονα της αφηγήθηκε την ιστορία της ζωής του, από τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής με την πείνα και τον θάνατο της γυναίκας του από ιατρικό λάθος πριν 20 χρόνια μέχρι το σήμερα, που δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ εξαιτίας της πενιχρής σύνταξης που παίρνει. “Σε λίγο το μόνο που θα έχω να φάω είναι αυτά τα χόρτα” λέει ο 80χρονος Κρητικός. “Σε λίγο θα πρέπει να επιστρέψουμε στον τρόπο ζωής των παλιών και θα είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο για εμάς” καταλήγει.
Σκηνικό γνώριμο για τους περισσότερους συνταξιούχους, που έχει βυθίσει στην απόγνωση την ελληνική τρίτη ηλικία, σε βαθμό που ακόμη και η κατάθλιψη διαγιγνώσκεται πλέον και με τη σκληρή γλώσσα των αριθμών και στην περιοχή μας.
Οι λόγοι δημιουργίας μιας τέτοιας κατάστασης συγκεκριμένοι: Η οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. Η μείωση των συντάξεων αλλά και η αγωνία των ηλικιωμένων γονιών για το μέλλον των παιδιών τους, που ζουν με τον εφιάλτη της ανεργίας, διογκώνουν τα κρούσματα.
Η εκτίμηση του Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σάββα Ρομπόλη, σύμφωνα με τον οποίο ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού μοιάζει να έχει εγκλωβιστεί σε μια «αναπόφευκτη παγίδα φτώχειας», είναι αποκαλυπτική.
 

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης