Με αστερίσκους ή μη όλοι ομονοούν για την υποψηφιότητα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας


Μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση» εκφράζει σοβαρούς προβληματισμούς για το εγχείρημα

«Ψηλώνει» ο προϋπολογισμός της δεύτερης φάσης στα 350.000 ευρώ

Όπως ήταν αναμενόμενο, εγκρίθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας η προγραμματική σύμβαση για τη τελική φάση διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 175.000 ευρώ μέχρι 31/12/2016.
Στο παραπάνω ποσό, όμως, θα πρέπει να προσθέσουμε άλλα τόσα χρήματα, όπως σημείωσε ο δήμαρχος Παν. Νίκας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η πλειοψηφία τόνισε ότι ήταν ήδη γνωστός ο υψηλότερος προϋπολογισμός του 2016, δηλαδή απ’ όσα απαιτήθηκαν σε σχέση με τη διεκδίκηση κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας επιλογής. Κι ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι οποιοδήποτε επιπλέον ποσό, μέχρι του αυτού ύψους, ο Δήμος θα επιδιώξει να καλυφθεί μέσω χορηγιών.
Όλα τα χρήματα θα διακινηθούν μέσω της διαδικασίας που προβλέπεται από το δημόσιο λογιστικό, με αποφάσεις συλλογικών οργάνων. Σε καμία περίπτωση τα χρήματα που θα δαπανηθούν δε θα φτάσουν το ποσό το οποίο προϋπολογίζεται, όπως εξάλλου συνέβη και στην πρώτη φάση της διεκδίκησης. Η διαχείριση των χρημάτων θα είναι εξόχως προσεκτική.
Μάλιστα, ο κ. Νίκας έκανε λόγο για εξακτίνωση των δράσεων με συμμετοχή τόσο των Δήμων της Μεσσηνίας όσο και της Τρίπολης και της Σπάρτης, ενώ στη διαδικασία διεκδίκησης θα εμπλακούν η Περιφέρεια, η Μητρόπολη Μεσσηνίας, το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Χαρακτηριστικά, δε, σημείωσε: «Μη φοβάστε, δε θα πληρώσουμε εμείς, εμείς θα εισπράξουμε».
Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας ψήφισε λευκό για τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης, καθώς ο επικεφαλής της Μανώλης Μάκαρης ανέφερε ότι πρέπει πρώτα να έρθει το κείμενο της ευρωπαϊκής επιτροπής για την αξιολόγηση των τριών πόλεων που προκρίθηκαν στον τελικό και μετά να ψηφιστεί η προγραμματική σύμβαση με τις τροποποιήσεις που ενδεχομένως χρειαστεί να γίνουν.
Επιπροσθέτως, αναφερόμενος στο κόστος των 600.000 ευρώ για τις δύο φάσεις του διαγωνισμού, τόνισε ότι είναι πολύ υψηλό, σημειώνοντας ότι ενώ άλλες υποψήφιες πόλεις αξιοποιούν τους εθελοντές, στην Καλαμάτα στελέχη αυτού του εγχειρήματος έχουν μισθό υψηλότερο και από του δημάρχου.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος, τόνισε ότι η παράταξή του αργά ή γρήγορα θα δικαιωθεί για την αρνητική στάση της απέναντι στο συγκεκριμένο θεσμό, για τον οποίο τόνισε ότι θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ενώ θα κερδίσουν λίγοι.
Υπογράμμισε, δε, ότι παρά τα όσα λένε οι υπερασπιστές της υποψηφιότητας, όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση δε θα δώσει λεφτά για την πολιτιστική πρωτεύουσα και για να εξοικονομηθούν τα χρήματα ο Δήμος είτε θα αυξήσει τα τέλη και τους φόρους είτε θα προχωρήσει και σε νέο δανεισμό, όπως άλλωστε, όπως συνέχισε, περιγράφεται στο κείμενο του προϋπολογισμού του συνολικού εγχειρήματος.
Η παράταξη του Θόδωρου Μπρεδήμα ψήφισε υπέρ της προγραμματικής σύμβασης. Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», Μιχάλης Αντωνόπουλος, επίσης υπερψήφισε, ζήτησε όμως να υπάρχουν ακριβή και τεκμηριωμένα στοιχεία σχετικά με το κόστος και τις δαπάνες του εγχειρήματος. Υπέρ ψήφισε και ο εκπρόσωπος της «Ελληνικής Δράσης», Γιώργος Δημητρούλιας».
Ο πρόεδρος της «Φάρις», Θανάσης Ηλιόπουλος, σημείωσε από την πλευρά του ότι τυπικά ο προϋπολογισμός της πρώτης και της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα μπορεί να είναι 600.000 ευρώ, ωστόσο τόνισε ότι η ουσία είναι πως ο Δήμος έχει πληρώσει μόνο τα μισά, καθώς τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν ή θα τα αναλάβουν χορηγοί.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ακόμη και τοποθετήθηκε ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας, Έκτωρ Τσατσούλης, που έδωσε διάφορες πληροφορίες για την τελική φάση του διαγωνισμού.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη