Καταξιωμένος θεσμός το Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς της Καλαμάτας


Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή  ολοκληρώθηκε την Κυριακή το 2ο Φεστιβάλ
 
Με μεγάλη επιτυχία και ικανοποίηση των διοργανωτών ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής το 2ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς της Καλαμάτας. Ως «πατρίδα» του ελαιολάδου, όπως πολύ εύστοχα τόνισαν αρκετοί από τους συμμετάσχοντες και ομιλητές της διοργάνωσης, το Φεστιβάλ Καλαμάτας γίνεται πλέον θεσμός και γνωρίζει καταξίωση και πέρα από τα όρια της χώρας, βάζοντας παράλληλα γερά θεμέλια και για τις διοργανώσεις των επόμενων χρόνων.
 
Η «αυλαία» του 2ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς έπεσε με την απονομή των βραβείων και των επαίνων του διαγωνισμού γευσιγνωσίας. Το διαγωνισμό κέρδισε το λάδι «Iliada», βιολογικό προϊόν, της καλαματιανής εταιρείας «Agrovim», που κρίθηκε καλύτερο από τα 25 συνολικά που πήραν μέρος.
Μιλώντας στο «Θάρρος» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, εκ των εμπνευστών και βασικών διοργανωτών του Φεστιβάλ, Μιχάλης Αντωνόπουλος, εξέφρασε τη χαρά του που και η φετινή διοργάνωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. 
Ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαιτέρως το Δήμο Καλαμάτας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, τον «ΕΛΓΟ» Δήμητρα και το ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου, για τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση. 
Ο κ. Αντωνόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που έχει ο διαγωνισμός των ελαιολάδων, καθώς οι ελληνικές εταιρείες δεν έχουν σχετική εμπειρία, ενώ τόνισε ότι όλα τα ελαιόλαδα που συμμετείχαν συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες. 
Σ’ αυτό το σημείο ευχαρίστησε την Έφη Χριστοπούλου, εμπειρογνώμονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, και όλη την ομάδα της, για τη συμμετοχή τους στην αξιολόγηση και βαθμολογία των ελαιολάδων που πήραν μέρος στο διαγωνισμό, δίνοντας παράλληλα μεγαλύτερο κύρος με την εμπειρία τους. 
Επίσης, σημείωσε την πολύ σημαντική συμμετοχή των καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Τριχοπούλου και κ. Μαγιάτη, που βάζοντας και τις ευεργετικές ιδιότητες του «ελαιολάδου» στη Φαρμακευτική με τις έρευνές τους δίνουν ακόμα μεγαλύτερη αξία στο προϊόν. 
Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος στάθηκε και στην πολυπληθή συμμετοχή αποστολής από το Δήμο Αγρινίου, τονίζοντας και την ανάγκη να πέσουν «γέφυρες» συνεργασίας σ’ όλη την Ελλάδα με τους φορείς που ασχολούνται με το ελαιόλαδο και την ελιά.  
Κλείνοντας, υπογράμμισε την ανάγκη να «αγκαλιαστεί» απ’ όλους τους φορείς το Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς της Καλαμάτας, να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο όνομα, και πέρα από τα όρια της χώρας, ενώ υποσχέθηκε ότι το 3ο θα είναι ακόμα καλύτερο.
Εκτός από την «Iliada» της «Agrovim» που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο διαγωνισμό, το ασημένιο μετάλλιο μοιράστηκαν τρία ελαιόλαδα, καθώς συγκέντρωσαν την ίδια βαθμολογία: το «Μεσσηνιακό Κόντοπουλος Μ-Θ» από την Ανδρούσα, το «Ελαιώνιον» της «Agrovim» και το «Ματσολιά» του Σαράντου Δούζη από τη Λακωνία. 
Το χάλκινο μετάλλιο κέρδισε το ελαιόλαδο «Δωρικό» της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας. 
Έπαινοι απονεμήθηκαν στο ελαιόλαδο της εταιρείας «ΚΑΣΕΛΛ» από τη Λακωνία, στο βιολογικό ελαιόλαδο του Νηλέα από τη Χώρα, στο ελαιόλαδο Μανέττα από την Καλαμάτα, στο ελαιόλαδο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας και στο ελαιόλαδο της εταιρείας Κωνσταντόπουλος – Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας.  Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού γευσιγνωσίας ανακοίνωσε ο Παναγιώτης Κάτσαρης, εκπρόσωπος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» και συντονιστής της ομάδας που αξιολόγησε τα οργανοληπτικά στοιχεία των ελαιολάδων.
 
Του Κώστα Γαζούλη